Ισπανία, Γερμανία εγκαταλείπουν τις… ντρίπλες

Ισπανία, Γερμανία εγκαταλείπουν τις… ντρίπλες

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δεκαετίες αποτελούσε… συνήθεια για τον ποδοσφαιρόφιλο να βλέπει έναν παίκτη να ντριπλάρει δύο, τρεις ή και τέσσερις αντιπάλους σε ένα ματς. Πλέον, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η ντρίπλα έχει παραδώσει τη «σκυτάλη» στην πάσα και στην ταχύτητα.

Εντυπωσιακή είναι η έλλειψη παικτών της Πριμέρα Ντιβισιόν και της Μπουντεσλίγκα από τον πίνακα των κορυφαίων ντριπλέρ στην Ευρώπη, καθώς πέρα από τους Νεϊμάρ και Μέσι δεν υπάρχει κανένας άλλος παίκτης από το ισπανικό πρωτάθλημα στους πρώτους 30, ενώ η πρώτη 20άδα δεν έχει ούτε έναν εκπρόσωπο του γερμανικού πρωταθλήματος. Μόνο στην 21η θέση βρίσκουμε τον Ναμπί Κεϊτά της Λειψίας.

Την πιο ισχυρή παρουσία στη λίστα των 100 καλύτερων ντριπλέρ έχει η Πρέμιερ Λιγκ με 31 εκπροσώπους, με δεύτερη τη Λιγκ 1 της Γαλλίας με 29.

Μέσα στην εβδομάδα, έκπληξη ακόμη και μεταξύ των οπαδών της… χαροπαλεύουσας στην Πρέμιερ Λιγκ Μίντλεσμπρο προκάλεσε η ανακοίνωση από το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο που εδρεύει στην Ελβετία ότι καλύτερος ντριπλέρ από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης είναι ο Ισπανός Ανταμά Τραορέ, αφήνοντας δεύτερο τον Εντέν Αζάρ της Τσέλσι και έκτο τον Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα.

Ο 21χρονος ακραίος μέσος της Μπόρο, με καταγωγή από το Μάλι της Αφρικής, είναι κορυφαίος στις ντρίπλες φέτος με βάση μια φόρμουλα που χρησιμοποιεί το Παρατηρητήριο και συνδυάζει ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία. Η φόρμουλα αυτή του δίνει 100 πόντους, ενώ η στατιστική δείχνει ότι –τουλάχιστον μέχρι πρότινος στο αγγλικό πρωτάθλημα– είχε σύνολο 194 ντρίπλες, εκ των οποίων το 70% ήταν επιτυχημένες.

Η δημοσίευση του σχετικού πίνακα προξένησε σχετική θυμηδία στους φίλους της Μίντλεσμπρο, που φέτος περιμένουν ακόμη να δουν ένα γκολ από τον διεθνή με τις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας εξτρέμ, ενώ έχει καταγράψει μόνο μία ασίστ. Είναι γεγονός πάντως ότι ο Τραορέ λατρεύει τις ντρίπλες και συχνά μοιάζει να παίζει μόνο γι’ αυτές…

Ο 26χρονος Βέλγος Αζάρ ακολουθεί στον πίνακα με βαθμολογία 99,7 πόντους από τις 169 προσπάθειες που έχει κάνει φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ, από τις οποίες ήταν επιτυχημένο το 75%. Αυτό τον κατατάσσει στην κορυφή της αποτελεσματικότητας στις ντρίπλες ανάμεσα στους παίκτες των πρωταθλημάτων Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας που είχαν πάνω από 100 ντρίπλες στο ενεργητικό τους έως πρόσφατα.

Τρίτος στην κατάταξη είναι ο 20χρονος Γάλλος Αλάν Σεν-Μαξιμέν της γαλλικής Μπαστιά με 98,5 πόντους και ποσοστό επιτυχίας 64% από τον ομολογουμένως μεγάλο αριθμό προσπαθειών για ντρίπλα (217) που έχει επιχειρήσει φέτος.

Ο Βραζιλιάνος Νεϊμάρ της Μπαρτσελόνα είναι ο παίκτης με τις περισσότερες προσπάθειες για ντρίπλα (269), αλλά με ποσοστό επιτυχίας 53% και βαθμολογία 95 πόντους.

Την πρώτη πεντάδα κλείνει ο Ιβοριανός Βιλφρίντ Ζαχά της αγγλικής Κρίσταλ Πάλας με 89,9 πόντους και επιτυχία 51% από τις 231 ντρίπλες που έχει επιχειρήσει, ακριβώς μπροστά από τον Μέσι που έχει 88,6 πόντους με 57% επιτυχημένες από τις 176 ντρίπλες που έχει προσπαθήσει να κάνει φέτος.

Στην πρώτη δεκάδα ακόμη βρίσκουμε κατά σειρά τους Μούσα Ντεμπελέ της Τότεναμ, Αλέξις Σάντσες της Αρσεναλ, Αμίν Αρίτ της Ναντ και Φελίπε Αντερσον της Λάτσιο.

Ενδέκατος σε πόντους αλλά πρώτος σε αποτελεσματικότητα με ποσοστό 87% από τις 63 ντρίπλες που έχει δοκιμάσει είναι ο Βιλάν Σιπριάν της Νις, που παρότι το επίθετό του σημαίνει «Κύπριος», είναι από τη Γουαδελούπη. Δεύτερος ως προς την αποτελεσματικότητα σε ντρίπλες, αλλά 16ος σε πόντους, είναι ο Ιταλός Μάρκο Βεράτι της Παρί Σεν Ζερμέν, έχοντας ποσοστό επιτυχίας 86% από τις μόλις 57 ντρίπλες που έχει επιχειρήσει.

Ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, ο Γάλλος Πολ Πογκμπά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατατάσσεται 18ος με 81,1 πόντους και ποσοστό 59% από 115 προσπάθειες. Ο Ρομέλου Λουκάκου της Εβερτον είναι 29ος, ο Σέρχιο Αγουέρο της Μάντσεστερ Σίτι 33ος και ο Πάουλο Ντιμπάλα της Γιουβέντους 37ος.

Οσο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο δεν βρίσκεται καν μεταξύ των 100 πρώτων σε ντρίπλες. Ο άσος της Ρεάλ έχει περιορίσει σημαντικά τα κόλπα με την μπάλα στα πόδια. Προτεραιότητά του πλέον είναι πώς θα ξεφύγει με βάση την ταχύτητα που διαθέτει από τους αντιπάλους και όχι τόσο να τους ντριπλάρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή