Ξανά στην Πόλη ο Ολυμπιακός για τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο

Ξανά στην Πόλη ο Ολυμπιακός για τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευρωπαϊκό DNA του Ολυμπιακού… ταυτοποιήθηκε στον πέμπτο αγώνα των πλει οφ με την Εφές Αναντολού με την πρόκριση της «ερυθρόλευκης» ομάδας στο φάιναλ φορ, ύστερα από την περσινή απουσία της και νικώντας 87-78 την τουρκική ομάδα, θα είναι η μοναδική εκπρόσωπος του ελληνικού μπάσκετ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ολυμπιακός, παρά την σταθερότητα του προϋπολογισμού του (αν όχι και την σταδιακή μείωση του κάθε χρόνο) παρέμεινε συνεπέστατος στο ραντεβού διεκδίκησης του 4ου ευρωπαϊκού τίτλου του, γιατί διαθέτει την κατάλληλη νοοτροπία και έχει περίσσια αυτοπεποίθηση εντός του παρκέ και στον πάγκο του, ότι μπορεί να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, έχοντας να ανταγωνιστεί ακριβότερες ομάδες. Για δέκατη φορά στην ιστορία του και έκτη στα 8 τελευταία χρόνια, αλλά και με 4 διαφορετικούς προπονητές (Γιαννάκης, Ιβκοβιτς, Μπαρτζώκας, Σφαιρόπουλος), ο Ολυμπιακός γιόρτασε την νέα συμμετοχή του στο φάιναλ φορ και βάζει πιο ψηλά τον πήχη των στόχων του για τον ημιτελικό της 19ης Μαϊου,  με την γνώριμη αντίπαλο του και πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2016, ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη. Στην Μαδρίτη, πριν από δυο χρόνια, την νίκησε στον ημιτελικό και θα έχει τον ίδιο στόχο στο «Σινάν Ερντέν». 

Ο Ολυμπιακός άξιζε την συμμετοχή του στο φάιναλ φορ, λόγω της σταθερής πορείας σε  30 αγωνιστικές, των αντανακλαστικών που είχε σε κάθε σημαντικό τραυματισμό βασικών παικτών του (Σπανούλης, Πρίντεζης, Λοτζέσκι, Χάκετ) και της «διόρθωσης» της ήττας στον δεύτερο αγώνα με την Εφές, με την νίκη που πέτυχε στο τέταρτο παιχνίδι. Στον Σφαιρόπουλο που θα συμμετάσχει για δεύτερη φορά σε φάιναλ φορ στην τριετή θητεία του στον πάγκο του Ολυμπιακού, ανήκει μεγάλο μερίδιο της ανταπόκρισης που είχαν οι παίκτες του και στις τρεις προαναφερομένες αιτίες της πρόκρισης.

Oι προδιαγραφές που διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (37-41), ήταν ευνοϊκές για την Εφές Αναντόλου και ενώ η θετική αρχή του Ολυμπιακού και το προβάδισμα των έξι πόντων (17-11) διέρκησε, μόλις για τρία λεπτά. Εξαιρουμένου του Σπανούλη που είχε 13 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο (25-21) και δεν σκόραρε στην δεύτερη περίοδο, οι «ερυθρόλευκοι» στερήθηκαν επιθετικών επιλογών και είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς εκ των 10 παικτών που χρησιμοποίησε ο Σφαιρόπουλος δεν παρήγαγε περισσότερους από 4 πόντους. Ο Ολυμπιακός, όμως, απώλεσε και την αμυντική σταθερότητα του και παρά τον έλεγχο των ριμπάουντ, δεν είχε την απαιτούμενη ενέργεια, συνέπεια και γρήγορες επιστροφές, ειδικά μετά τις άστοχες επιθέσεις. Η Εφές περιόρισε αισθητά τον Πρίντεζη και δεν ένιωσε…απειλή από το δίδυμο των Γκριν και Ουότερς στην περιφέρεια των γηπεδούχων, οι οποίοι δέχτηκαν 20 πόντους και σκόραραν μόνο δώδεκα, πριν πάνε στα αποδυτήρια για τη ανάπαυλα των ημιχρόνων.

Ο Ολυμπιακός ανέκτησε τον έλεγχο του ρυθμού στο πρώτο τρίλεπτο της τρίτης περιόδου. Το 4ο φάουλ του Μπράιαντ Ντάνστον καθήλωσε τον Αμερικάνο σέντερ στον πάγκο της τουρκικής ομάδας (αποβλήθηκε στο 33’) και ενώ οι Πειραιώτες σημείωσαν σερί 9-0 για το 46-41, δεν επανέλαβαν, παράλληλα, την αμυντική ολιγωρία του πρώτου 20σαλέπτου. Μπορεί η Εφές να μείωσε σε 49-47, αλλά δυο τρίποντα του Παπαπέτρου, αύξησαν πρόσκαιρα το προβάδισμα στους 9 πόντους (62-53), καθώς η Εφές απάντησε άμεσα και άρχισε την τέταρτη περίοδο από το μείον 5 (63-58).

Η αποφασιστικότητα και η εμπειρία του Ολυμπιακού για την πρόκριση, χαρακτήρισαν την έκβαση του τελευταίου δεκαλέπτου. Με τρίποντο του Γκρίν, η διαφορά του σκορ αυξήθηκε στους εννέα (76-67), η Εφές μείωσε δις μέχρι τους τέσσερις (78-74), γιατί εκμεταλλεύτηκε δυο άστοχα τρίποντα του Σπανούλη και μια βιαστική άμυνα, αλλά ο Πρίντεζης από την γραμή των 6.75 μέτρων (83-74 στο 1’ 44’’), έκανε το «check in» για την συμμετοχή του Ολυμπιακού στο δέκατο φάιναλ φορ της ιστορίας του και έκτο στα οκτώ τελευταία χρόνια (2009, 201ο, 2012, 2013, 2015, 2017).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γκριν 10 (1), Μπιρτς 9, Γιανγκ 3, Παπαπέτρου 8 (2), Σπανούλης 22 (2), Ουότερς, Αγραβάνης 1, Μιλουτίνοβ 8, Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 4.

ΕΦΕΣ : Τόμας 10 (2), Χάνεϊκατ 10 (2), Μπαλμπάι, Μπράουν 10, Οσμάν 11 (1), Γκρέιντζερ 10, Ερτέλ 10, Πολ 9 (3), Ντάνστον 4, Κερκ 4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή