ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αναβρασμός στον παγκόσμιο στίβο σχετικά με τις διαγραφές

Αναβρασμός στον παγκόσμιο στίβο σχετικά με τις διαγραφές

Δεκάδες αντιδράσεις έχει φέρει η πρόταση για διαγραφή των παγκοσμίων ρεκόρ του στίβου πριν από το 2005. Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές του παρελθόντος δηλώνουν έτοιμοι να καταφύγουν στα δικαστήρια εάν υλοποιηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου (ΕΟΣ). Θετικοί για την εφαρμογή της εμφανίζονται εν ενεργεία αθλητές, διότι με την κατάργηση των ρεκόρ θα γίνουν αυτοί κάτοχοι ρεκόρ.

«Το 1987 ο Σβέιν Αρνε Χάνσεν (σ.σ. πρόκειται για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας) μου έδινε συγχαρητήρια για το ρεκόρ και σήμερα θέλει να μου το ακυρώσει. Τότε ήμουν η ηρωίδα της ημέρας και σήμερα ύποπτη». Με αυτά τα λόγια η Στέφκα Κονσταντίνοβα δήλωσε την αντίθεσή της στην πρόταση. Η Βουλγάρα πρωταθλήτρια, και σήμερα πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας της, κατέχει το ρεκόρ στο άλμα εις ύψος με 2,09.

Την απόφασή του να προσφύγει στα δικαστήρια ανακοίνωσε και ο Αλ Τζόινερ, σύζυγος της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ: «Κάτι τέτοιο ατιμάζει τη μνήμη της Φλο Τζο», δήλωσε. Αντίθετη είναι και η Πόλα Ράντκλιφ, η οποία κατέχει από το 2003 το ρεκόρ στον μαραθώνιο (2:15.25). «Κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τη φήμη και την αξιοπρέπειά μου», τόνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάικ Πάουελ: «Η ακύρωση του ρεκόρ στο άλμα εις μήκος θα μου στερήσει αρκετές χιλιάδες δολάρια τον χρόνο. Η IAAF είναι διαθέσιμη να με αποζημιώσει;».

Υπέρ της διαγραφής των παγκόσμιων ρεκόρ είναι και η Ντάφνι Σκίπερς. Η πρωταθλήτρια κόσμου των 200 μ., εάν διαγραφούν τα πριν από το 2005 ρεκόρ, θα γίνει η ίδια κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ: «Κάποια από τα ρεκόρ εκείνης της δεκαετίας ήταν πολύ δύσκολο να κάνεις εκείνη την εποχή. Πιστεύω ότι το άθλημά μας θα γίνει πιο καθαρό εάν διαγραφούν».

Η πρόταση αναμένεται να τεθεί στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF).