ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τελικός Κυπέλλου: Ταυτοποιήσεις και συλλήψεις από ΕΛ.ΑΣ.

Τελικός Κυπέλλου: Ταυτοποιήσεις και συλλήψεις από ΕΛ.ΑΣ.

Σε τέσσερις συλλήψεις προσώπων, που φέρονται να συμμετείχαν στα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, έχει προχωρήσει η αστυνομία. Οι τρεις συλλήψεις έγιναν στο νοσοκομείο Βόλου, όπου οι κατόπιν συλληφθέντες μεταφέρθηκαν προκειμένου να τύχουν ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Ο τέταρτος συνελήφθη την επομένη του τελικού στην Κατερίνη. Επίσης, έχουν ταυτοποιηθεί, μέσω της χρήσης του οπτικοακουστικού υλικού, πέντε άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια και εναντίον τους έχει σχηματιστεί δικογραφία. Ωστόσο, σε αυτά τα άτομα δεν είναι ο «οπαδός του ΠΑΟΚ», ο οποίος απαθανατίζεται στην πεζογέφυρα να κρατάει μαχαίρι και να καταφέρει πλήγμα στον μηρό αντίπαλου οπαδού. Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται και υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας και στα αθλητικά τμήματα βίας.

Χθες, μέσω του Sport-fm.gr έγινε γνωστό ότι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο υφυπουργός Αθλητισμού έστειλε κατεπείγον εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο περιελάμβανε φωτογραφίες, βίντεο και δημοσιεύματα για να ξεκινήσει ο αθλητικός εισαγγελέας, Κ. Σιμιτζόγλου, τις διαδικασίες για την εξακρίβωση ποινικά κολάσιμων πράξεων και στη συνέχεια να προβεί στην απόδοση ευθυνών στους εμπλεκομένους.

Ωστόσο, ο κ. Βασιλειάδης δεν φέρεται διατεθειμένος να εφαρμόσει τον αθλητικό νόμο περί βίας και να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα στις ΠΑΕ και στην ΕΠΟ, όπως προβλέπεται. Συγκεκριμένα, στον νόμο που ψήφισε το 2015 ο προκάτοχός του, Στ. Κοντονής, αναφέρεται ότι «σε σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας που σχετίζονται με τον αθλητισμό, εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων, ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό υπουργός, με αιτιολογημένες αποφάσεις του, που λαμβάνονται ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας, μπορεί να επιβάλει στα οικεία αθλητικά σωματεία, καθώς και στις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες ή/και επαγγελματικούς συνδέσμους, αλλά και μεμονωμένα σε φυσικά πρόσωπα, έπειτα από προηγούμενη κλήση και ακρόασή τους, πρόστιμα ύψους από δέκα χιλιάδες έως ένα εκατομμύριο ευρώ, σε ιδιαίτερα δε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προβαίνει και σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης».

Οσον αφορά το πειθαρχικό κομμάτι αναμένεται, ίσως και σήμερα, να ασκηθεί από τον υπεύθυνο άσκησης πειθαρχικών διώξεων της ΕΠΟ πειθαρχική δίωξη για «εκτεταμένα επεισόδια» στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ. Για εκτεταμένα επεισόδια στις εξέδρες ο πειθαρχικός κώδικας προβλέπει χρηματική ποινή 50.000 έως 120.000. Ανάλογα με τη βαρύτητα των επεισοδίων, το δικαστικό όργανο σωρευτικά με τη χρηματική ποινή δύναται να επιβάλει και ποινή διεξαγωγής ενός έως δύο αγώνες χωρίς θεατές. Για τα εκτεταμένα επεισόδια στο αγωνιστικό χώρο, κατηγορία που ενδέχεται να αποδοθεί στον ΠΑΟΚ, προβλέπει χρηματική ποινή 70.000 έως 150.000 και ποινή διεξαγωγής δύο έως τρεις αγώνες χωρίς θεατές και αφαίρεση τριών βαθμών.