Κρούσμα ντόπινγκ στον στίβο

Κρούσμα ντόπινγκ στον στίβο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κρούσμα χρήσης απαγορευμένων ουσιών προέκυψε, ύστερα από επανέλεγχο, στον χώρο του κλασικού αθλητισμού. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες Ελληνίδες αθλήτριες στο αγώνισμά της, η οποία, όμως, δεν είχε κερδίσει κάποιο μετάλλιο στη διοργάνωση όπου βρέθηκε θετική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, έχουν ενημερωθεί τόσο ο ΣΕΓΑΣ όσο και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) και μέσα στις επόμενες ημέρες η πρωταθλήτρια αναμένεται να κληθεί προκειμένου να απαντήσει εάν επιθυμεί να γίνει έλεγχος και στο δεύτερο δείγμα.

Η αθλήτρια φέρεται να είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών σε αγώνες του 2009. Εάν βρεθεί θετικό και το δεύτερο δείγμα ή εάν η πρωταθλήτρια δεν ζητήσει έλεγχο του δευτέρου, τότε θα της αφαιρεθούν οι διακρίσεις που είχε κερδίσει τα επόμενα χρόνια και θα ακυρωθούν οι χρόνοι της. Σε περίπτωση που τιμωρηθεί με τους νέους κανονισμούς, τότε θα ισχύσει η τιμωρία των τεσσάρων ετών.

Σε ό,τι αφορά τους επανελέγχους, σύμφωνα με τους κανονισμούς, κατά τη διάρκειά τους εξετάζεται μόνο το μισό από το δεύτερο δείγμα και το υπόλοιπο σφραγίζεται. Εφόσον μία αθλήτρια βρεθεί θετική σε χρήση, το όνομά της και η ποινή ανακοινώνονται όταν θα τελεσιδικήσει η υπόθεση. Υστερα από την εναρμόνιση του ΕΣΚΑΝ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA), αρμόδιο για να εφαρμόσει τις ποινές είναι το ΕΣΚΑΝ.

Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η υπόθεση του σπρίντερ, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε αγώνα στο εξωτερικό. Το ΕΣΚΑΝ και ο ΣΕΓΑΣ έχουν ενημερώσει τον αθλητή ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δεν πρέπει να παίρνει μέρος σε αγώνες.

Οι ιθύνοντες του ΣΕΓΑΣ, από την πλευρά τους, προσπαθούν ακόμη και με ημερίδες να ενημερώνουν τους αθλητές τους για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και τις συνέπειες.

Πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα δημιουργούνται εξαιτίας των παλαιών μηχανημάτων που υπάρχουν στο εργαστήρι του ΟΑΚΑ και του ελάχιστου προσωπικού που έχει η διεύθυνση στη διάθεσή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της κολυμβήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Οι αθλητές της ολυμπιακής ομάδας αναχώρησαν για τη διοργάνωση της Βραζιλίας και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από τους υπεύθυνους αφού οι εκπρόσωποί μας είχαν φτάσει στη «χώρα της σάμπα». Ετσι, οι ιθύνοντες της αποστολής, αφού ενημερώθηκαν από το ΕΣΚΑΝ, έπρεπε να εξασφαλίσουν τη διαμονή της αθλήτριας εκτός Ολυμπιακού Χωριού, αλλά και το εισιτήριο επιστροφής της στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή