Ευρωλίγκα: Ο Ολυμπιακός τιμώρησε ξανά την ΤΣΣΚΑ και πήγε στον τελικό

Ευρωλίγκα: Ο Ολυμπιακός τιμώρησε ξανά την ΤΣΣΚΑ και πήγε στον τελικό

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία επαναλήφθηκε για τέταρτη φορά σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και μπορεί στον τελικό του 2012 να έμοιαζε με… φάρσα, τη δεύτερη στον ημιτελικό του 2013 να ήταν επαναλαμβανόμενη σύμπτωση και στον ημιτελικό του 2015 να παρομοιάστηκε με τραγωδία για τον ηττημένο, αλλά χθες στο «Σινάν Ερντέν» ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι κάθε φορά που έχει αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχει πάντα τον τρόπο να τη νικά.

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 82-78 και αύριο το βράδυ (21.30) θα παίξουν στον 8ο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας τους για να διεκδικήσουν τον 4ο τίτλο τους, κόντρα στον νικητή του δεύτερου ημιτελικού Φενέρμπαχτσε – Ρεάλ Μαδρίτης.

Η ΤΣΣΚΑ των 42 εκατ. δολ. προσερχόταν στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό… από την περυσινή στέψη της στο Βερολίνο, αλλά αποδείχθηκε ότι στην ψυχολογία της απέναντι στους Πειραιώτες δεν αφαιρέθηκε ούτε ένα… γραμμάριο από το σύνδρομο κατωτερότητας που έχει.

Το πάθος και η πίστη των παικτών του Ολυμπιακού στη νίκη ήταν και πάλι τα μεγαλύτερα ατού της ομάδας που «κυνηγούσε» και ακολουθούσε στο σκορ για 35 λεπτά, αλλά χρειάστηκε μόνο μία φορά για να προσπεράσει με το τρίποντο του αρχηγού της, Βασίλη Σπανούλη, παρά την άμυνα του ψηλότερου Βίκτορ Κριάπα (73-74 στο 1΄53΄΄). Ακόμη ένα «δάγκωμα της κόμπρας» στο ίδιο «θύμα» που δεν έχει καμία δικαιολογία.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε επιμέρους σκορ 24-27 στο τρίτο δεκάλεπτο και δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει ότι δεν θα νικούσε. Και το πίστευαν περισσότερο, ίσως και από τον ίδιο τον Σπανούλη που σκόραρε το πρώτο καλάθι του στο 33΄ (65-64), ο Μάντζαρης με δύο καθοριστικά τρίποντα, ο Παπανικολάου που έβγαζε «φωτιές» στην επίθεση, ο Αγραβάνης που κέρδιζε επιθετικά ριμπάουντ και ανανέωνε επιθέσεις και ο Γιανγκ που «έβγαλε απαγορευτικό» στη ρακέτα του Ολυμπιακού και στις διεισδύσεις των Ντε Κολό και Τεόντοσιτς.

Ο Σέρβος παίκτης ισοφάρισε με τρίποντο σε 76-76 (1΄04΄΄), αλλά αστόχησε σε μία βολή (77-79 στα 37΄΄) και ανέλαβε ανεπιτυχώς το τελευταίο (αψυχολόγητο) τρίποντο της ρωσικής ομάδας για να ισοφάριζε το σκορ στα 3 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη. Η τεχνική καθοδήγηση του Γιάννη Σφαιρόπουλου άγγιξε το «άριστα» και ήταν η αποστομωτική απάντηση για όσους υποστηρίζουν ότι άνευ Σπανούλη, ο Ολυμπιακός δεν έχει δεύτερο και τρίτο πλάνο…

Η ΤΣΣΚΑ ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο (40-33), φυσιολογικά είχε το προβάδισμα του σκορ και έφτασε τη διαφορά μέχρι τους 13 πόντους (40-27), αλλά ο Ολυμπιακός διατήρησε στα δικά του μέτρα τη ροή του ρυθμού, χάρη στην άμυνά του και ενώ δεν είχε επιθετική ισορροπία. Ο περιορισμός του Βασίλη Σπανούλη ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός (4 εύστοχες βολές, 3 ασίστ, 3 λάθη), οι συμπαίκτες του είχαν 5/18 δίποντα και 5/13 τρίποντα, ενώ τα οκτώ επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο δεκάλεπτο και το συνολικό προβάδισμα (19 έναντι 14) στις «μάχες των αιθέρων», διατήρησε την επαφή του Ολυμπιακού στο σκορ. Η ΤΣΣΚΑ έπαιξε ορθολογικά στην επίθεσή της και με τους συνήθεις… ύποπτους, τον Ντε Κολό στην πρώτη περίοδο (10 π.) και τον Τεόντοσιτς (15 π.) στη δεύτερη, πιστοποίησε την ποιοτική ανωτερότητά της.

Το τρίποντο του Μάντζαρη για το 40-30 και το τρίποντο του Αγραβάνη στην εκπνοή του πρώτου 20λέπτου, ήταν δύο σαφή μηνύματα της συνήθους ψυχολογικής τακτικής του Ολυμπιακού να προκαλεί σύνδρομα στους Μοσχοβίτες, οι οποίοι κλήθηκαν να αποδείξουν στην επανάληψη ότι είχαν μάθει από τα παθήματα του ίδιου αντιπάλου στα τρία προηγούμενα φάιναλ φορ, αλλά απέτυχαν παταγωδώς και χωρίς ίχνος αιφνιδιασμού. Σε μια δεκαετία, δύο φορές ο Παναθηναϊκός σε τελικούς (2007-2009) και τέσσερις φορές ο Ολυμπιακός έχουν κατατροπώσει τη ρωσική «αρκούδα»…

ΤΣΣΚΑ: Ντε Κολό 16, Τεόντοσιτς 23 (4), Ογκουστιν 6, Φριντζόν, Τζάκσον 12 (2), Βοροντσέβιτς 2, Χίγκινς 6, Χριάπα 3, Κουρμπάνοφ 2, Χάινς 8.
OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γκριν 8 (2), Μπιρτς 4, Γιανγκ, Παπαπέτρου 3, Σπανούλης 14 (1 τρ., 6 ασ.), Αγραβάνης 8 (2), Μιλουτίνοφ 5, Πρίντεζης 14 (1 τρ., 7 ριμπ.), Παπανικολάου 14 (4 τρ., 9 ριμπ.), Μάντζαρης 12 (4 τρ., 6 ριμπ.).

Επιθέσεις Τούρκων

«Ενέδρες» έστησαν οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσε σε φιλάθλους του Ολυμπιακού κι όχι μόνο σ’ αυτούς, στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ χθες το μεσημέρι αλλά και έξω από τη στάση του μετρό που απέχει περίπου 800 μέτρα από το στάδιο «Σινάν Ερντέν», πριν από την έναρξη του φάιναλ φορ, προκαλώντας επεισόδια και ενώ η τουρκική αστυνομία παρενέβη με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Τα σοβαρότερα επεισόδια που είχαν απολογισμό τον τραυματισμό από μαχαίρι ενός «ερυθρόλευκου» φιλάθλου και τεσσάρων ακόμα Ελλήνων ταξιδιωτών, σημειώθηκαν στην τουριστική οδό «Ιστικλάλ» (η μεγάλη οδός στο Πέρα). Oι οπαδοί της Φενέρ που δεν έφεραν διακριτικά της ομάδας τους, αλλά εν συνεχεία προέβαλαν σχετικά βίντεο από τις οδομαχίες στα social media, επιτέθηκαν απρόκλητα σε 15 φίλους του Ολυμπιακού, έξω από το ξενοδοχείο που διέμεναν και τους έτρεψαν σε φυγή. Ο οπαδός του Ολυμπιακού που μαχαιρώθηκε, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και του έγιναν ράμματα στο κεφάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή