Το ποδόσφαιρο νίκησε την τρομοκρατία

Το ποδόσφαιρο νίκησε την τρομοκρατία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πέπλο του τρόμου που σκέπασε το Μάντσεστερ την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, μοιραία, δεν θα μπορούσε να μην απλωθεί μέχρι τη Στοκχόλμη, όπου χθες διεξήχθη ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ.

Η Γιουνάιτεντ, φορώντας ξανά μαύρα περιβραχιόνια, ύστερα από την τραγωδία του Μονάχου του ’58 και πενθώντας αυτή τη φορά για τον χαμό των 22 ψυχών μετά το τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS, αντιμετώπισε τον φιλόδοξο Αγιαξ στο «θωρακισμένο», κατάμεστο αλλά και αρχικά «παγωμένο», Friends Arena της σουηδικής πρωτεύουσας.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο και η Γιουνάιτεντ είχαν χθες έναν κοινό στόχο: να ακουστούν ξανά και δυνατά, ύστερα από χρόνια στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα, αλλά και να πάρουν το εισιτήριο για τους ομίλους του ερχόμενου Τσάμπιονς Λιγκ, αφού στην Πρέμιερ Λιγκ δεν τα πήγαν και τόσο καλά φέτος, έχοντας κατρακυλήσει ήδη στην 6η θέση της βαθμολογίας. Και το κατάφεραν, επικρατώντας του «Αίαντα» με 2 – 0.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» με 20 πρωταθλήματα Αγγλίας (μόλις δύο περισσότερα από τη Λίβερπουλ, η οποία έχει «κολλήσει» στο 1990), ήθελαν όσο τίποτε τον τίτλο του Γιουρόπα Λιγκ. Αφενός γιατί η τελευταία ευρωπαϊκή διάκρισή τους ήταν η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ του 2008, αφετέρου διότι το χθεσινό τρόπαιο ήταν το μοναδικό που έλειπε από τη λαμπερή τροπαιοθήκη των τριών κυπέλλων πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ και του ενός κυπέλλου Κυπελλούχων του 1991.

O Zοζέ Μουρίνιο, μετά τις επιτυχίες με την Πόρτο (1 κύπελλο UEFA το 2003 και ένα Τσάμπιονς Λιγκ το 2004) και την Ιντερ (Τσάμπιονς Λιγκ το 2010), είχε κι αυτός χάσει… έδαφος στο ευρωπαϊκό «πανηγύρι».

Ο Αγιαξ, στην αντίπερα όχθη, δημιούργησε μία πιο «γεμάτη» τροπαιοθήκη από τη χθεσινή αντίπαλό του (4 Πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ τα έτη 1971, 1972,1973, 1995, ένα UEFA το 1992 κι ένα Κυπελλούχων το 1987).

Τα χρόνια πέρασαν. Η Γιουνάιτεντ απέκτησε πλούτο. Αγόραζε σπουδαίους παίκτες και κατακτούσε τίτλους με πανάκριβες ομάδες και μπάτζετ που προκαλούν ζάλη ακόμη και σήμερα. Ο Αγιαξ άλλαξε πολιτική με την πάροδο των ετών και εξελίχθηκε σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων, που στην πορεία έγιναν μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Χθες, μάλιστα, σε ηλικία 17 ετών και 285 ημερών, ο αμυντικός του «Αίαντα», Ματίς Ντε Λιχτ, έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ομως, και σ’ αυτόν τον τελικό, η πείρα νίκησε τον ενθουσιασμό και τη νιότη. Η Γιουνάιτεντ έγινε από το πρώτο λεπτό το «αφεντικό» του ματς. «Ακτινογράφησε» άμεσα το πλάνο και το 4-1-4-1 του Πέτερ Μπος και άρχισε να χτυπά στα κενά του Αγιαξ, μέσα από το 4-3-3 του Μουρίνιο. Το γύρισμα του Μάτα στο 10΄ δεν βρήκε τον Ράσφορντ, όμως η ολλανδική ομάδα απάντησε στο 15΄ με τον Ρομέρο να μπλοκάρει σουτ του Τραορέ. Τρία λεπτά μετά, ο Πογκμπά πέτυχε το γρηγορότερο γκολ της Γιουνάιτεντ σε ευρωπαϊκούς τελικούς με σουτ που κόντραρε στον Σάντσες και ξεγέλασε τον Ονανά. Οι βάσεις για το πρώτο τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ είχαν μπει. Ο Αγιαξ (με μ.ο. ηλικίας 11άδας τα 22 έτη, έναντι 27 της Μάντσεστερ) «μούδιασε» και με την έναρξη του β΄ ημιχρόνου η ομάδα του Μουρίνιο χτύπησε ξανά. Ο Σμόλινγκ πήρε την κεφαλιά στο ύψος του πέναλτι και ο Μιχιταριάν με… ακροβατικό σουτ έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα για το 2 – 0, «κλειδώνοντας» τον τελικό. Μέσα στον ανείπωτο θρήνο του Μάντσεστερ, το ποδόσφαιρο έκανε ξανά ακόμη ένα μικρό θαύμα του…

ΑΓΙΑΞ (Πέτερ Μπος): Ονανά, Φέλτμαν, Ρίντεβαλντ (82΄ Ντε Γιονγκ), Σάντσες, Τραορέ, Κλάασεν, Γιουνές, Σένε, Ζιγέκ, Ντόλμπεργκ (61΄ Νέρες ), Ντε Λιχτ.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. (Ζοσέ Μουρίνιο): Ρομέρο, Πογκμπά, Μάτα (90΄ Ρούνι), Σμόλινγκ, Μπλιντ, Ράσφορντ (84΄ Μαρσιάλ), Ερέρα, Μιχιταριάν (74΄ Λίνγκαρντ), Βαλένσια, Φελαϊνί, Νταρμιάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή