Μουντιάλ 2018: Στενεύει ο δρόμος για την πρόκριση

Μουντιάλ 2018: Στενεύει ο δρόμος για την πρόκριση

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαοκτώ αγώνες έξι ομίλων της ευρωπαϊκής ζώνης για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018 διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο και ελάχιστοι απ’ αυτούς κεντρίζουν το γενικότερο ενδιαφέρον. Δεν υπάρχουν λαμπερά ζευγάρια ούτε και πολλές κατά πρόσωπο αναμετρήσεις μεταξύ ομάδων που διεκδικούν με αξιώσεις την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης, αλλά δεν παύει να είναι μια κρίσιμη στροφή λίγο πριν από το φινάλε της διαδρομής των προκριματικών που θα ολοκληρωθεί Οκτώβριο μήνα, με τις υπόλοιπες τέσσερις αγωνιστικές να στριμώχνονται σε διάστημα μόλις 40 ημερών στο ξεκίνημα της επόμενης περιόδου.

Το αποψινό μενού περιλαμβάνει τους αγώνες της 6ης αγωνιστικής του 3ου, του 5ου και του 6ου ομίλου, ενώ αύριο Κυριακή θα διεξαχθεί η αντίστοιχη αγωνιστική του 4ου, του 7ου και του 9ου ομίλου. Με δεδομένο ότι μόνο ο πρώτος κάθε ομίλου κερδίζει το απευθείας εισιτήριο για τα γήπεδα της Ρωσίας και ότι η δεύτερη θέση δίνει απλώς μία ακόμη ευκαιρία μέσω μπαράζ (πλην της ομάδας που θα αποδειχθεί η χειρότερη 2η των 9 ομίλων η οποία και αποκλείεται), υπάρχει πίεση για τους περισσότερους πρωτοπόρους αυτών των έξι ομίλων, πλην της Γερμανίας και της Πολωνίας που έχουν ξεφύγει αρκετά στη βαθμολογία και μόνο από μεγάλα δικά τους λάθη θα απειληθούν στη συνέχεια.

Η Γερμανία είναι η μόνη ομάδα που μετράει το απόλυτο 5×5 έως τώρα και θα το κάνει σίγουρα απόψε 6×6, καθώς φιλοξενεί το Σαν Μαρίνο, μία από τις ασθενέστερες ομάδες της διοργάνωσης. Η δεύτερη θέση του 3ου ομίλου παραμένει ανοικτή, με τη Βόρ. Ιρλανδία να έχει πάρει μικρό προβάδισμα έναντι της Τσεχίας και του Αζερμπαϊτζάν που την απειλούν. Αν νικήσει απόψε στο Μπακού θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της, ειδάλλως θα μπλέξει, ειδικά αν οι Τσέχοι περάσουν νικηφόρα από την (αδιάφορη και αποδυναμωμένη σε σχέση με το παρελθόν) Νορβηγία.

Με 4 νίκες και μία ισοπαλία, καθαρό προβάδισμα 6 βαθμών έχει και η Πολωνία στον 5ο όμιλο. Αν, μάλιστα, νικήσει απόψε εντός έδρας τη Ρουμανία, θα «κλειδώσει» ουσιαστικά την απευθείας πρόκριση. Ισόβαθμες στη 2η θέση είναι το Μαυροβούνιο με τη Δανία, που προβάλλουν ως φαβορί στα αποψινά παιχνίδια τους. Οι Μαυροβούνιοι υποδέχονται την Αρμενία η οποία είναι μόλις ένα βαθμό πιο πίσω, ενώ οι Δανοί παίζουν στο Καζαχστάν, κόντρα στην πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου.

Το πιο λαμπερό παιχνίδι της βραδιάς είναι αυτό του 6ου ομίλου ανάμεσα στη Σκωτία με την Αγγλία, για πολλούς και ευνόητους λόγους. Οι Αγγλοι είναι μεν πρώτοι με «αέρα» 6 βαθμών από τους Σκωτσέζους, αλλά είναι ένα κλασικό βρετανικό ντέρμπι και η δύναμη της έδρας μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Η 2η Σλοβακία δοκιμάζεται στη Λιθουανία, με την 3η Σλοβενία να υποδέχεται τη Μάλτα και να καραδοκεί.

Στο αυριανό πρόγραμμα, ξεχωρίζουν οι αγώνες του 4ου ομίλου, όπου οι δύο πρωτοπόροι (και ισόβαθμοι στους 13 β.) Σερβία και Ιρλανδία υποδέχονται τις Αυστρία και Ουαλλία αντίστοιχα, δηλαδή τις δύο ομάδες που τις ακολουθούν 4 β. πιο πίσω. Αν τις νικήσουν, θα μείνουν ώς το τέλος μόνες τους στο κυνήγι της πρώτης θέσης. Το τρίτο παιχνίδι του ομίλου ανάμεσα στη Μολδαβία και τη Γεωργία είναι αδιάφορο βαθμολογικά.

Σε κούρσα για δύο εξελίσσεται και ο 7ος όμιλος, όπου η Ισπανία και η Ιταλία είναι ισόβαθμες στην κορυφή, μετρώντας από τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία. Οι Ιταλοί θα παραμείνουν σίγουρα στην πρώτη θέση, μιας και υποδέχονται αύριο το αδύναμο Λιχτενστάιν, ενώ για να μείνουν ισόβαθμοί τους οι Ισπανοί, πρέπει να νικήσουν εκτός έδρας τα Σκόπια. Το Ισραήλ φιλοξενεί την Αλβανία κι αν νικήσει, θα απομείνει η μόνη ομάδα με (ελάχιστες έστω) ελπίδες να σπάσει το δίπολο της κορυφής.

Ο 9ος όμιλος προσφέρει τον πιο ενδιαφέροντα αγώνα του διημέρου από βαθμολογικής πλευράς, καθώς η 2η Ισλανδία φιλοξενεί την πρωτοπόρο Κροατία και με νίκη της τη φτάνει στην κορυφή. Στο παιχνίδι της 2ης θέσης παραμένουν και οι Τούρκοι με τους Ουκρανούς που βρίσκονται 2 βαθμούς πίσω από τους Ισλανδούς και περιμένουν στραβοπάτημά τους αύριο για να το εκμεταλλευθούν, αρκεί να κερδίσουν τα δικά τους εκτός έδρας ματς με τις ασθενέστερες ομάδες του ομίλου. Η Ουκρανία παίζει στη Φινλανδία η οποία έχει μόλις ένα βαθμό σε 5 αγώνες, ενώ ακόμα πιο χαμηλό είναι το εμπόδιο του Κοσόβου (1 β.) για την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή