Στον Καναδά των τριών επετείων δοκιμάζει τα μονοθέσιά της η F1

Στον Καναδά των τριών επετείων δοκιμάζει τα μονοθέσιά της η F1

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερατλαντική πτήση για τη Φόρμουλα 1, καθώς το παγκόσμιο πρωτάθλημα συνεχίζεται αύριο στον Καναδά, στην πίστα «Ζιλ Βιλνέβ» του Μόντρεαλ, και ενώ ο Σεμπάστιαν Φέτελ θέλει να συνεχίσει τη δική του πτήση με τη Φεράρι, που τον έχει φέρει 25 βαθμούς μπροστά από τον πλησιέστερό του αντίπαλο, τον Λιούις Χάμιλτον.

Πρόκειται για μια σημαδιακή συγκυρία για τη διεξαγωγή του αγώνα, στην 50ή επέτειο από το πρώτο γκραν πρι του Καναδά, στην επέτειο των 150 χρόνων από την ανεξαρτησία του Καναδά και στην επέτειο των 375 ετών από την ίδρυση της πόλης του Μόντρεαλ στον γαλλόφωνο Καναδά. Σημαδιακό ίσως είναι και ότι 11 χρόνια μετά θα συμμετάσχει στον αγώνα και ένας Καναδός, ο Λανς Στρολ με Γουίλιαμς. Ο 18χρονος δύο φορές πρωταθλητής στη Φόρμουλα 3 κατάγεται μάλιστα από το Μόντρεαλ.

Καλά τα σημάδια αυτά, όμως άλλα είναι τα φαβορί. Το καναδικό γκραν πρι φέρνει αντιμέτωπες μια κυριαρχούσα πλέον Φεράρι –που με τους Φέτελ και Κίμι Ράικονεν έχουν το πάνω χέρι στο πρωτάθλημα– με την πρωταθλήτρια Μερσέντες, που βλέπει πια ότι έχει χάσει το προνόμιο του ταχύτερου αυτοκινήτου.

Με την καρό σημαία του Φέτελ και το 1-2 που έκανε στο Μονακό πριν από δύο εβδομάδες, η ιταλική ομάδα έχει προβάδισμα 17 βαθμών στη βαθμολογία των κατασκευαστών. Ο Καναδάς θα κρίνει εάν το πλεονέκτημα αυτό είναι ευκαιριακό ή αποτυπώνει μια νέα τάση στη Φόρμουλα 1. Με νίκη της αύριο η Φεράρι θα καταφέρει τον Ιούνιο κάτι που δεν έχει επιτύχει από το 2010, δηλαδή τέσσερις νίκες στην ίδια σεζόν.

Από την άλλη πλευρά, ο Χάμιλτον επιζητεί την έκτη του νίκη στο σιρκουί του Μόντρεαλ, καθώς η απόστασή του από τον Φέτελ έχει αρχίσει πάλι να μεγαλώνει. Ειδικά ο Καναδάς φαίνεται να του πάει πολύ, καθώς εκεί σημείωσε και την πρώτη νίκη στην καριέρα του στη Φόρμουλα 1 πριν από 10 χρόνια. Εχει δηλαδή και αυτός επέτειο… «Το Μόντρεαλ ήταν ιδανικό πεδίο δράσης για μένα στο παρελθόν και σχεδιάζω να συνεχιστεί αυτό», είπε στους δημοσιογράφους ο Βρετανός πιλότος της Μερσέντες.

Επιπλέον ο Χάμιλτον προσβλέπει σήμερα στην κατάκτηση της πόουλ ποζίσιον στα προκριματικά, κάτι που θα ισοφαρίσει την επίδοση καριέρας του Αϊρτον Σένα με 65 και θα πλησιάσει το απόλυτο ρεκόρ των 68 που κρατά ο Μίχαελ Σουμάχερ.

Στο αυριανό γκραν πρι επιστρέφει ύστερα από απουσία ενός αγώνα ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Φερνάντο Αλόνσο με τη Μακλάρεν του. Ο Ισπανός προτίμησε να λείψει από το Μονακό και να αγωνιστεί στις ΗΠΑ στα Indycar. Δηλώνει δε ότι, εάν έως τον Σεπτέμβριο δεν αρχίσει να νικάει η ομάδα του, θα αποχωρήσει.

Πάντως, η κάκιστη πορεία φέτος της Μακλάρεν, της μόνης ομάδας που δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει ούτε έναν βαθμό μετά έξι αγώνες, οδηγεί σε διαζύγιο με τη Χόντα. Ο εκτελεστικός διευθυντής της βρετανικής ομάδας Ζακ Μπράουν παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι η συνεργασία με τη Χόντα φθάνει «σε ένα τρίστρατο», εννοώντας ότι οσονούπω οι δρόμοι τους χωρίζουν.

Αλλωστε, μόνο ικανοποιημένη δεν θα μπορούσε να είναι η Μακλάρεν όταν η Χόντα της είχε υποσχεθεί αναβαθμισμένους κινητήρες στο αυριανό γκραν πρι, αλλά τελικά αυτοί δε θα είναι διαθέσιμοι. Η ιαπωνική εταιρεία δεν ήταν καν σε θέση να πει πότε θα παραδώσει τους νέους κινητήρες. «Εχουμε φτάσει κοντά στα όριά μας», είπε σχετικά με την υπομονή του ο κ. Μπράουν.

Αξίζει τέλος να προσέξουμε το τελευταίο σικέιν της πίστας, πριν από τον τερματισμό, όπου οι διοργανωτές ύψωσαν το κερμπ ώστε να εμποδίσουν τις… ζαβολιές όσων κόβουν δρόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή