Πρωτοβουλία για την κινητοποίηση γυναικών στον αθλητισμό

Πρωτοβουλία για την κινητοποίηση γυναικών στον αθλητισμό

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχους να δραστηριοποιηθούν περισσότερες γυναίκες στον χώρο του αθλητισμού και να ανιχνευθούν περιπτώσεις διακρίσεων λόγω φύλου η επιτροπή «Γυναίκα και Αθλητισμός» της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής πραγματοποίησε την πρώτη της ημερίδα. Προσκάλεσε όλες τις γυναίκες που έχουν «υπηρετήσει» τον ελληνικό αθλητισμό και το αμφιθέατρο της ΕΟΕ γέμισε με Ολυμπιονίκες, πρωταθλήτριες κόσμου και Ευρώπης, προπονήτριες, διαιτητές, αλλά και γυναίκες που έχουν εκλεγεί σε Δ.Σ. ομοσπονδιών κλπ.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε η χρυσή Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία ήρθε στην εκδήλωση κατευθείαν από την προπόνηση. «Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που έχει ως βασικό στόχο να κινητοποιήσουμε τις γυναίκες που ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό αλλά και τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται ως παράγοντες. Είμαι σίγουρη ότι στο μέλλον, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, θα έχουμε πολλά μετάλλια από νέες αθλήτριες», υπογράμμισε η πρωταθλήτρια στο επί κοντώ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ξεκίνησε η καταγραφή όλων των γυναικών που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό, ώστε να επιτευχθεί μία πιο συχνή επαφή με την Επιτροπή της ΕΟΕ. «Είμαι σίγουρος ότι η εκδήλωση θα αποτελέσει την αφετηρία για πιο ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή και δραστηριοποίηση των γυναικών σε κάθε επίπεδο του αθλητισμού στη χώρα μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ενώ ο γενικός γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης πρόσθεσε: «Οι γυναίκες εκπροσωπούνται ελλιπώς στα διοικητικά όργανα λήψης αποφάσεων και εξακολουθούν να υφίστανται περιπτώσεις διακρίσεων λόγω φύλου στο χώρο του αθλητισμού. Με αυτά τα δεδομένα οφείλουμε να καταβάλλουμε περισσότερες και ουσιαστικότερες προσπάθειες για την επίτευξη της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στον αθλητισμό, αλλά και στους διοικητικούς φορείς του αθλητισμού».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σχεδιάζει στο μέλλον να υπάρχει ίδιος αριθμός αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και, στην πρόσφατη συνεδρίασή της στη Λοζάνη αύξησε τις γυναικείες ομάδες στο πόλο και πρόσθεσε και άλλα αγωνίσματα γυναικών. Σε αυτό το θέμα στάθηκε η πρόεδρος της επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός» και παλαιά πρωταθλήτρια, η Ξένια Αργειτάκη: «Η ισότητα που επιτυγχάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες μεταξύ αθλητών και αθλητριών δεν είναι αρκετή. Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες και σε ηγετικές θέσεις στον αθλητισμό. Η Ελλάδα από άποψη συμμετοχής γυναικών σε ηγετικές θέσεις βρίσκεται περίπου στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Από τις τελευταίες εκλογές στις ομοσπονδίες προκύπτει ένα ποσοστό συμμετοχής 13,4% γυναικών αλλά με μία μόνο γυναίκα πρόεδρο σε ομοσπονδία και 8 αντιπροέδρους. Επίσης επτά ομοσπονδίες δεν έχουν καμία γυναίκα στο διοικητικό τους συμβούλιο. Οι γυναίκες που βρέθηκαν στη συνάντησή μας αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές για να εμπνεύσουν, να πείσουν, να ενθαρρύνουν τις γυναίκες και μάλιστα τις νέες γυναίκες ώστε να ανοίξουν ένα νέο κύκλο στη ζωή τους συμμετέχοντας στον αθλητισμό».

Φωτογραφία από την εκδήλωση: 

Πρωτοβουλία για την κινητοποίηση γυναικών στον αθλητισμό-1

Στα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και μέλος της Επιτροπής «Αθλητισμός και Γυναίκα» Βούλα Κοζομπόλη: «Η πρώτη συνάντηση γυναικών που ασχολούνται με τον αθλητισμό στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αποτελεί βάση για περαιτέρω συνεργασίες και πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση των γυναικών στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα. Τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας έχουμε κάνει αρκετές ενέργειες και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη συνάντηση μας πολύ σημαντική ήταν η παρουσία ανδρών, όπως του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου και του γενικού γραμματέα Μανώλη Κολυμπάδη, η οποία μας ενδυναμώνει περισσότερο και δείχνει ότι πραγματικά έχει φτάσει η ώρα για περισσότερες γυναίκες για περισσότερες γυναίκες σε όλες τις δομές του αθλητισμού». 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παλαιές και νέες αθλήτριες, καθώς και γυναίκες που έχουν υπηρετήσει τον αθλητισμό από διάφορες θέσεις αναφέρθηκαν σε προβλήματα που έχουν βιώσει και κατέθεσαν ιδέες για επόμενες δράσεις. Ανάμεσα στις αθλήτριες που παρακολούθησαν την εκδήλωση βρέθηκαν η ασημένια Ολυμπιονίκης του ύψους Νίκη Μπακογιάννη, η ασημένια Ολυμπιονίκης στο πόλο Γιούλη Λάρα, οι Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας, Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου, η Ολυμπιονίκης της πάλης Βούλα Ζυγούρη, η παγκόσμια πρωταθλήτρια της άρσης βαρών Μαρία Χριστοφορίδου, η πρωταθλήτρια της ενόργανης και μέλος της ΕΟΕ Βασιλική Μιλλούση κ.α.

Τη συνάντηση παρακολούθησε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής σε θέματα Αθλητισμού, Σπύρος Πάντζας, ο οποίος δεσμεύτηκε στον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο, ότι η Περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τη διοργάνωση Ημερίδας για την επιμόρφωση και κατάρτιση των γυναικών που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή