Η ΔΟΕ ακροβατεί ανάμεσα σε αναθέσεις

Η ΔΟΕ ακροβατεί ανάμεσα σε αναθέσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία πρωτοφανή διαδικασία συνεννόησης, αν όχι και συναλλαγής, έχει εισέλθει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς διαπραγματεύεται ανοικτά με τις πόλεις του Λος Αντζελες και του Παρισιού για το ποια θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς του 2024 και ποια τις διοργανώσεις του 2028, αφήνοντας εκτός… νυμφώνος τις πόλεις που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση του ’28.

Την περασμένη Τρίτη, η ΔΟΕ αποφάσισε ομόφωνα την ταυτόχρονη ανάθεση των διοργανώσεων του ’24 και του ’28 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με υποψήφιες αποκλειστικά το Παρίσι και το Λος Αντζελες.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, είναι ήδη σε ανεπίσημες συνεννοήσεις με τους δημάρχους της γαλλικής και της αμερικανικής πόλης σχετικά με το ποια θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Αγώνες το 2024 και ποια το 2028, σύμφωνα με την ίδια την Επιτροπή, καθώς δεδηλωμένη πρόθεση του κ. Μπαχ είναι εδώ και καιρό να μένουν όσο το δυνατόν λιγότεροι δυσαρεστημένοι από τη διαδικασία αναθέσεων.

Κι ενώ δεν έχει επισημοποιηθεί κάτι, οι πληροφορίες που έρχονται τόσο από τη Λωζάννη όσο και από τη Γαλλία και την Καλιφόρνια δείχνουν ότι διεξάγεται το κατάλληλο… μασάζ, ώστε το ’24 οι Αγώνες να γίνουν στο Παρίσι και το ’28 στο Λος Αντζελες. Αυτή αναμένεται να είναι η τελική πρόταση που θα κατατεθεί στην προσεχή Σύνοδο της ΔΟΕ στις 13 Σεπτεμβρίου στη Λίμα του Περού. Ο ίδιος ο κ. Μπαχ δεν έκρυψε ότι «θα είμαστε σε επαφή με τους επικεφαλής των υποψηφιοτήτων και θα δούμε πώς μπορούμε να φτάσουμε σε μια τριμερή συμφωνία. Θέλουμε να τα έχουμε έτοιμα όλα πριν από τη Λίμα, δεν θέλουμε να φτάσουμε στη Λίμα με αβεβαιότητα».

Οι βασικοί λόγοι της επιλογής της διπλής ανάθεσης είναι αφενός οι ομολογουμένως εξαιρετικά καλοί φάκελοι που κατέθεσαν η γαλλική και η καλιφορνέζικη επιτροπή διεκδίκησης, μαζί με την κρίσιμη στήριξη των κυβερνήσεων σε Γαλλία και ΗΠΑ, και αφετέρου η ανησυχία λόγω έλλειψης οριστικών υποψηφιοτήτων πλέον για τις ολυμπιακές διοργανώσεις, μετά και την απόσυρση επισήμως τεσσάρων υποψηφιοτήτων για το 2024 που έπληξαν την εικόνα της ΔΟΕ.

Πάντως, για το 2028 εκδηλώθηκε ικανό ενδιαφέρον από πόλεις οι οποίες μέσω της διαδικασίας που επέλεξε η ΔΟΕ τώρα μένουν στα κρύα του λουτρού, αφού το 2032 –η επόμενη διαθέσιμη χρονολογία για τους ενδιαφερόμενους– είναι πραγματικά πολύ μακριά για να το προγραμματίσει από τώρα κανείς. Πρόκειται για το Τορόντο, το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μιλάνο, τη Μελβούρνη, το Αμστερνταμ, τη Μαδρίτη, τη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, την Μπουσάν της Νότιας Κορέας, την Αγία Πετρούπολη, το Μπουένος Αϊρες, το Γιοχάνεσμπουργκ και άλλες. Αλλά «κάλλιο δύο και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρει»…

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά που έγινε διπλή ανάθεση διεθνώς ήταν τον Δεκέμβριο του 2010, όταν η FIFA παραχώρησε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ, οδηγώντας στο ξήλωμα εξ ολοκλήρου της ηγεσίας της διεθνούς ομοσπονδίας λόγω των αλλεπάλληλων φαινομένων διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή