Η «αιμορραγία» της Ευρωλίγκας

Η «αιμορραγία» της Ευρωλίγκας

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η αλαζονική Ευρωλίγκα να έχει αυτοχαρακτηριστεί ως «το ΝΒΑ της Ευρώπης» και να διαφημίζει την «κλειστή» διοργάνωσή της, όμως οι 16 ομάδες που την απαρτίζουν και παρά την άνοδο των εσόδων τους από την περυσινή περίοδο, «φυλλορροούν» οικονομικά και μετρούν συνεχώς απώλειες των πρωτοκλασάτων Ευρωπαίων και Αμερικανών παικτών. Ο διπολισμός του ΝΒΑ και της ραγδαίας αναπτυσσόμενης αγοράς της Κίνας στο παγκόσμιο μπάσκετ προκαλεί «ασφυξία» στις κορυφαίες και πλουσιότερες ομάδες της Ευρωλίγκας, η οποία υποβιβάζεται σε… τρίτη επιλογή της αγοράς και έχει την τάση να βρεθεί και σε χαμηλότερη θέση, επειδή αδυνατεί να είναι οικονομικά ανταγωνιστική στους παραδοσιακούς κανόνες του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Ο Γιάννης Μπουρούσης θα ετοιμάσει τις βαλίτσες του για το μακρινό Μακάο και θα είναι ο πρώτος Ελληνας παίκτης που θα παίξει στο κινεζικό πρωτάθλημα με τη φανέλα των Zhejiang Guangsha Lions, γιατί κάθε 15νθήμερο και για 7 μήνες (Οκτώβριος 2017-Απρίλιος 2018), θα εισπράττει 140.000 δολ. και θα διαμένει σε σουίτα 140 τ.μ. εξάστερου ξενοδοχείου…

Η «έκρηξη» της κινεζικής οικονομίας έφερε σε θέση ισχύος τις άσημες ομάδες μπάσκετ που ξεπέρασαν σε οικονομικές προσφορές τους συλλόγους του… πετρελαϊκού μπάσκετ, όπως είναι το Κατάρ, το οποίο ουδέποτε επιχείρησε να προσελκύσει παίκτες παγκόσμιας κλάσης και να κερδίσει την υπογραφή τους από ομάδες του ΝΒΑ.

Η κινεζική «λίγκα» δεν έχει πίεση αποτελέσματος για τους ξένους «αστέρες», τα χρήματα είναι εγγυημένα και αποτελεί μέγιστη ευκαιρία καριέρας για τη συγκέντρωση του… εφάπαξ του παίκτη, αναλόγως και με την ηλικία που επιλέγει να παίξει μπάσκετ στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Τα πρώτα ηχηρά ονόματα παικτών θα προσελκύσουν κι άλλους συναδέλφους τους στην επόμενη τριετία, αν αυξηθούν οι… μόλις δύο θέσεις εργασίας σε ξένους παίκτες.

Η αγορά μπάσκετ της Κίνας δεν έχει τις προδιαγραφές να εξελιχθεί σε «φούσκα» του παγκόσμιου… χρηματιστηρίου του αθλήματος, γιατί οι περισσότερες ομάδες λειτουργούν άκρως ανταγωνιστικά, όπως ομολογούν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι μάνατζερ, που δέχονται… πλειστηριασμό για τη συμφωνία των παικτών-πελατών τους.

Τον Δρόμο του Μεταξιού έχουν ακολουθήσει, ήδη, ο Αμερικανός Ααρον Τζάκσον και ο Αργεντινός Λουίς Σκόλα, ενώ μπορεί και ο δεινός σκόρερ Κιθ Λάνγκφορντ που διαπραγματεύεται ο Παναθηναϊκός, να συνεχίσει εκεί την καριέρα του.

Το ΝΒΑ

Το ΝΒΑ διατηρεί το μεγαλύτερο κύρος διαχρονικά και το αμερικανικό πρωτάθλημα αποτελεί την πρώτη επιλογή κάθε παίκτη που έχει κατακτήσει τίτλους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και θέλει να κάνει το άλμα της καριέρας τους, ώστε να είναι συμπαίκτης ή αντίπαλος των καλύτερων.

Πριν από 20 χρόνια, κανείς από τους κορυφαίους παίκτες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με φωτεινές εξαιρέσεις τους Πέτροβιτς, Ντίβατς, Κούκοτς, Σαμπόνις δεν… περνούσε καν έξω από τα αποδυτήρια ομάδας στο ΝΒΑ. Πριν από 10 χρόνια οι κορυφαίοι της Ευρώπης έβρισκαν εύκολα ομάδα με ικανοποιητικές αποδοχές.

Στο φετινό καλοκαίρι, όμως, και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι 24 ομάδες του ΝΒΑ έχουν αύξηση της οικονομικής δυνατότητας αγωνιστικών επενδύσεων, καθώς το περιθώριο το salary cap έφτασε στα 107 εκατ. δολάρια, ενώ το 2010 ήταν 53 εκατ.

Αποτελεί απολύτως φυσιολογική εξέλιξη για τα νέα οικονομικά δεδομένα του ΝΒΑ, ότι μέχρι το 2023 ο Τζέιμς Χάρντεν θα έχει δει στον τραπεζικό λογαριασμό του άλλα 227,9 εκατ. δολάρια, από το μυθικό συμβόλαιο που υπέγραψε στους Χιούστον Ρόκετς. Λίγες μέρες, νωρίτερα, ο Στεφ Κάρι… νόμιζε ότι θα γινόταν ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης, με 201 εκατ. δολάρια για τα 5 επόμενα χρόνια στους πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, αλλά τον ξεπέρασε ο Χάρντεν!

Πριν από τρία χρόνια ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ο Μίλος Τεόντοσιτς (Λος Αντζελες Κλίπερς), ο πρώην «πράσινος» και νυν παίκτης των Φίνιξ Σανς Μάικ Τζέιμς, ο πρώην «ερυθρόλευκος» και νυν παίκτης των Ορλάντο Μάτζικ Κιμ Μπιρτς δεν θα σκέπτονταν να μην υπογράψουν τα συμβόλαια που τους πρόσφεραν οι ομάδες της Ευρωλίγκας, αλλά το ΝΒΑ αύξησε τα περιθώρια επένδυσης και τις θέσεις εργασίας (δυνατότητα 17 συμβολαίων αντί 15, εγγυημένα ποσά από 75.000 έως 275.000 δολάρια). Τώρα, ο Παναθηναϊκός περιμένει με ανησυχία το αποτέλεσμα της αναζήτησης ομάδας από τον Κρις Σίνγκλεντον στο ΝΒΑ και το ίδιο συμβαίνει στον Ολυμπιακό με τον Νίκολα Μιλουντίνοφ και τους Σπερς, ενώ η Μπαρτσελόνα αναγκάστηκε να «εκτοξεύσει» το κασέ του Αμερικανού Λάρκιν από το 1 εκατ. στα 2,5 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή