Συνέχεια στο ντόμινο σκανδάλων

Συνέχεια στο ντόμινο σκανδάλων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 το τρόπαιο έδωσε στους Ισπανούς ο Μισέλ Πλατινί και τρία χρόνια μετά καθαιρέθηκε. Στο Μουντιάλ του 2014 το τρόπαιο έδωσε στους Γερμανούς ο Ζεπ Μπλάτερ και ενάμιση χρόνο μετά καθαιρέθηκε. Στο Euro του 2016 το τρόπαιο στους Πορτογάλους έδωσε ο Ανχελ Μαρία Βιγιάρ κι έναν χρόνο μετά είναι πίσω από τα σίδερα.

Ο Ισπανός παράγοντας, που είναι πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (RFEF), πρώτος αντιπρόεδρος της FIFA αλλά και αντιπρόεδρος της UEFA, συνελήφθη την Τρίτη από την ισπανική αστυνομία λόγω ισχυρών ενδείξεων διαφθοράς σε σχέση με την ομοσπονδία και την εταιρεία του γιου του, Γόρκα, που επίσης συνελήφθη. Τόσο οι δυο τους όσο και ο αντιπρόεδρος της RFEF υπεύθυνος για τα οικονομικά, Χουάν Παδρόν, προφυλακίστηκαν την Πέμπτη «ως ύποπτοι φυγής λόγω της μεγάλης οικονομικής τους επιφάνειας».

Αν και συχνά είχε κατηγορηθεί από αντιπάλους για παρασκηνιακές διεργασίες, ο πρώην ποδοσφαιριστής της Αθλέτικ Μπιλμπάο και επί 29 συναπτά έτη επικεφαλής της ισπανικής ομοσπονδίας είναι τώρα κατηγορούμενος για σειρά αδικημάτων από τα οποία πολύ δύσκολα θα ξεμπλέξει. Μαζί του σύρονται στη σκιά και οι δύο μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες του κόσμου, πάνω που –υποτίθεται ότι– προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το φάντασμα της διαφθοράς που τις έχει στοιχειώσει τα τελευταία χρόνια. Ο 67χρονος Βιγιάρ κατηγορείται από την εισαγγελία, μεταξύ άλλων, για υπεξαίρεση χρημάτων από την ομοσπονδία, απάτη και παραχάραξη εγγράφων «τουλάχιστον από το 2009».

Ο δικαστής Σαντιάγο Πεδράθ ανέφερε την Πέμπτη ότι ο κ. Βιγιάρ «εκμεταλλεύθηκε αυτή τη θέση κυριαρχίας και ισχύος στην ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία στο να ορίζει το εκτελεστικό της συμβούλιο, να μοιράζει κονδύλια, να προσλαμβάνει και να πληρώνει το προσωπικό της ομοσπονδίας, καθώς και να βοηθά τον γιο του Γόρκα Βιγιάρ».

Το γραφείο του εισαγγελέα είχε αναφέρει την Τρίτη ότι υποπτεύεται τον κ. Βιγιάρ πως κανόνισε φιλικούς αγώνες για την εθνική Ισπανίας που οδηγούσαν σε επιχειρηματικές συμφωνίες προς όφελος του γιου του: Ο Γόρκα Βιγιάρ είναι αθλητικός δικηγόρος που έχει εργαστεί για τη συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής υπό την ηγεσία τριών προέδρων της, όλοι εκ των οποίων έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς.

Η δίωξη ακολουθεί καταγγελία του ανωτάτου αθλητικού συμβουλίου της Ισπανίας, που είναι κρατικό όργανο και ελέγχεται από την ισπανική κυβέρνηση. Εντός της ομοσπονδίας ο κ. Βιγιάρ κατηγορήθηκε ότι εξαγόρασε ψήφους τοπικών ενώσεων για να έχει βέβαιη την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο, ενώ προ δύο εβδομάδων ανακρίθηκε για πιθανή υπεξαίρεση ανθρωπιστικής βοήθειας 1,8 εκατ. ευρώ που είχε προορισμό την Αϊτή…

Αφωνες οι FIFA και UEFA παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τον αντιπρόεδρό τους, αποφεύγοντας κάθε σχόλιο ίσως κι από φόβο για πιθανή διεθνή διάσταση του νέου σκανδάλου. Ούτε λέξη φυσικά περί κρατικής παρέμβασης. Στο Μουντιάλ του 2018 το τρόπαιο πρόκειται να παραδώσει στους νικητές ο Τζάνι Ινφαντίνο. Ας έχει τον νου του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή