Ρακέτα πινγκ πονγκ αντί για… μαξιλάρι

Ρακέτα πινγκ πονγκ αντί για… μαξιλάρι

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαεπτά χρόνια είχε να ανεβεί Ελληνας αθλητής σε βάθρο ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πινγκ πονγκ νέων. Δεκαεπτά ετών είναι και ο Γιάννης Σγουρόπουλος που έφερε στη χώρα μας το χρυσό μετάλλιο, μία διάκριση που αποτελεί, για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση, την κορυφαία στον θεσμό. Ο νεαρός αθλητής από την Ελευσίνα επιβεβαίωσε όλους όσοι τον είχαν χαρακτηρίσει «μεγάλο ταλέντο».

Ο Γιαννάρας, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, μεγάλωσε δίπλα από τα τραπέζια του πινγκ πονγκ και ο ήχος από το μπαλάκι αποτέλεσε το νανούρισμά του. Ο πατέρας του, ο Νίκος, υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος και μέλος των εθνικών ομάδων. Ο Γιάννης στην ηλικία των πέντε ετών έπιασε για πρώτη φορά τη ρακέτα και από τότε αποτελεί… προέκταση του χεριού του. «Μου άρεσε γιατί δεν είναι διαδεδομένο άθλημα. Επαιζα και ποδόσφαιρο, αλλά όταν πήγαινα στη Στ΄ Δημοτικού αποφάσισα να σταματήσω για να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο πινγκ πονγκ. Παίζαμε μαζί με τον αδελφό μου, τον Κώστα. Μας βοηθούσε ο πατέρας μας και μας έδειχνε αγώνες στον υπολογιστή. Είχαμε μάθει όλους τους κορυφαίους αθλητές. Ο Κώστας κάποια στιγμή σταμάτησε γιατί τον κέρδισε το ποδόσφαιρο», δήλωσε στην «Κ» ο 17χρονος.

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του στον ΓΑΣ Ελευσίνας. Η πορεία του ήταν ανοδική. Είχε διακριθεί από την κατηγορία των παίδων και από την ημέρα που ανέβηκε στους εφήβους το όνομά του συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της Ευρώπης. Στη διοργάνωση της Πορτογαλίας είχε ως αρχικό στόχο την πρόκριση στους «16». «Μαζί με τον προπονητή μου Κώστα Βατσακλή κοιτάζαμε κάθε αγώνα ξεχωριστά.

Δεν σκέφτηκα το μετάλλιο γιατί μία τέτοια σκέψη προκαλεί άγχος και δεν θα μπορούσα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Οταν έφτασα στον τελικό και ενώ το παιχνίδι ήταν ισόπαλο (3-3), είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να τα δώσω όλα και να πάω κόντρα και στην κούραση, γιατί τέτοια ευκαιρία μπορεί να μη μου ξαναπαρουσιαστεί. Ετσι έφτασα στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Το επίπεδο στον αγώνα ήταν πολύ υψηλό. Επαιρναν μέρος οι κορυφαίοι στην Ευρώπη», μας είπε ο νεαρός αθλητής και όταν τον ρωτήσαμε εάν υπάρχουν και άλλα ταλαντούχα Ελληνόπουλα, η απάντησή του ήταν θετική: «Υπάρχουν πολλά παιδιά που είναι καλοί αθλητές και δουλεύουν πολύ».

Ο δρόμος προς την κορυφή της Ευρώπης δεν ήρθε τυχαία για τον 17χρονο. Ο Γιάννης κάθε μέρα προπονείται 4-5 ώρες και αποτελεί μέλος της ομάδας του Ολυμπιακού, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα αγωνίζεται και στο σουηδικό πρωτάθλημα. «Εφέτος θα πηγαίνω στην Γ΄ Λυκείου και, δυστυχώς, δεν έχω αρκετό χρόνο για διάβασμα. Τον Σεπτέμβριο θα παίξω, στην Αγγλία, στο “Τοπ 10” της Ευρώπης, στην Κροατία θα διεκδικήσω την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς νέων, στο Λουξεμβούργο θα αγωνιστώ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων, θα δώσω τον πρώτο μου αγώνα για το σουηδικό πρωτάθλημα και θα αρχίσει και το σχολείο».

Με προπονητή των Κώστα Βατσακλή και συμπαίκτη τον Καλλίνικο Κρεάνγκα ο Γιάννης έμαθε από την παιδική ηλικία τι σημαίνει πρωταθλητισμός: «Θα ήθελα να έχω μία ανάλογη πορεία με τον Καλλίνικο. Τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ. Αρκεί να είμαστε προσγειωμένοι και όλα μπορούν να συμβούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή