Ο Νεϊμάρ αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Ο Νεϊμάρ αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ωρών φαντάζει από χθες η οριστικοποίηση της μετακίνησης του αρχηγού της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας Νεϊμάρ Τζούνιορ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι ποσού υπερδιπλάσιου του ώς τώρα παγκόσμιου ρεκόρ μεταγραφής ποδοσφαιριστή.

Μετά το «αντίο» του 25χρονου επιθετικού στους συμπαίκτες του στην «Μπάρτσα» και την ανακοίνωση του καταλανικού συλλόγου ότι ο παίκτης θέλει να φύγει, φαντάζει απίθανο να μην ολοκληρωθεί η «μεταγραφή του αιώνα», όπως τη θεωρούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Στο ιλιγγιώδες ποσό των 222 εκατ. ευρώ που αναμένεται η Παρί να πληρώσει για να αποκτήσει τον παίκτη πρέπει κανείς να προσθέσει το κόστος του πενταετούς συμβολαίου, με απολαβές 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο κατά πληροφορίες, συν ένα μπόνους μεταγραφής ύψους 100 εκατ. ευρώ –χώρια οι προμήθειες στους ατζέντηδες, που για Βραζιλιάνους αποτελούν πάντα δαιδαλώδη υπόθεση.

Ενας εκ των μάνατζέρ του, ο Βάγκνερ Ριμπέιρο, είπε χθες ότι η Παρί θα πληρώσει άμεσα τη ρήτρα και θα παρουσιάσει τον παίκτη το Σαββατοκύριακο. Πληροφορίες τον φέρουν να περνά ιατρικές εξετάσεις στην Πορτογαλία και να φθάνει σήμερα στη Γαλλία.

Με δεδομένη την επιθυμία του παίκτη να πάει στο Παρίσι για τα χρήματα των Καταρινών ιδιοκτητών της, η Μπαρτσελόνα πρέπει να κάνει τα πικρά-γλυκά και να βρει κανάλι συνεννόησης με την Παρί, αφήνοντας –προς το παρόν τουλάχιστον– τις απειλές περί καταγγελίας στην UEFA.

Οι χθεσινές εξελίξεις –ύστερα από πολλές εβδομάδες σχετικής σεναριολογίας– δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για το εάν θα γίνει η μεταγραφή. Το θέμα πλέον είναι μόνο το πώς. Ο Νεϊμάρ έφτασε χθες στην ώρα του, στις 9 το πρωί (τοπική) για την προπόνηση της Μπάρτσα, αλλά αντί να αρχίσει προθέρμανση πήγε στους συμπαίκτες του και είπε ότι φεύγει για να πάει στην Παρί. Την ίδια ανακοίνωση έκανε και στον προπονητή Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος του επέτρεψε να μην προπονηθεί.

«Τα αντίο με τους συμπαίκτες του ήταν ψυχρό», ανέφερε χθες η καλά ενημερωμένη σε θέματα Μπαρτσελόνα, εφημερίδα «Σπορτ». Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αστέρας του συλλόγου, ο Λιονέλ Μέσι, έσπευσε να δημοσιεύσει στον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ένα πολύ θερμό αντίο στον Νεϊμάρ, με φωτογραφίες της κοινής τους πορείας τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο Καμπ Νου και ευχές για καλή τύχη στην επόμενη φάση της καριέρας του.

Το προηγούμενο βράδυ, παρουσία και του πατέρα και ατζέντη του, ο Νεϊμάρ είχε κάνει παράσταση στη διοίκηση της ομάδας σχετικά όχι μόνο με την επιθυμία του για αποχώρηση αλλά και για την καταβολή της δόσης των 26 εκατ. ευρώ από την Μπάρτσα που αποτελεί μέρος του μπόνους που του είχε υποσχεθεί για την απόκτησή του ο σύλλογος προ τετραετίας.

Οργισμένη ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε κατά την πρωινή προπόνηση η Μπαρτσελόνα, τονίζοντας ότι ο Νεϊμάρ ζήτησε μεν να φύγει, παραμένει δε παίκτης της ομάδας ώσπου κάποιος να καλύψει στο ακέραιο τη ρήτρα αποδέσμευσης, που από την 1η Ιουλίου ανέρχεται στα 222 εκατ. ευρώ.

Πολεμική είναι –αναπάντεχα– και η στάση της ισπανικής λίγκας, με τον πρόεδρό της Χαβιέρ Τέμπας να παίρνει σαφή θέση κατά της Παρί και να απειλεί ότι δεν μπορεί να γίνει η μετακίνηση του παίκτη με χρήματα που δεν δικαιολογούνται.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ας» της Μαδρίτης ο κ. Τέμπας δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ πως «αν η ΠΣΖ έλθει με τα χρήματα της ρήτρας, εμείς δεν θα τα δεχθούμε. Αποτελούν παραβίαση των κανονισμών περί του οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play)».

«Μπορεί η Λίγκα της Ισπανίας να εμποδίσει πραγματικά τη μεταγραφή;» ήταν η ερώτηση που βασάνιζε χθες τον γαλλικό Τύπο. Στην Ισπανία πάντως δεν μοιάζει να υπολογίζουν ιδιαίτερα την απειλή αυτή.

«Νεϊμάρ, ο νέος Φίγκο» έγραφε χθες σχεδόν χαιρέκακα η εφημερίδα «Μάρκα» της Μαδρίτης, προσποιούμενη ότι δεν υπολογίζει πόσο σοβαρότερη ήταν στα μάτια των Καταλανών οπαδών η μεταγραφή του Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα στην αιώνια αντίπαλο Ρεάλ, από αυτή του Νεϊμάρ σε μια ξένη ομάδα.

Η λύση που ίσως βρεθεί από την Παρί και την Μπάρτσα είναι η μετακίνηση ενός παίκτη (ή και δύο) της γαλλικής ομάδας προς την ισπανική αντί για καταβολή όλου του ποσού, ώστε να παρακαμφθεί ο σκόπελος του οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι. Υποψήφιοι για μετακίνηση προς το Καμπ Νου είναι οι Μάρκο Βεράτι, Τζούλιαν Ντράξλερ και Ανχελ ντι Μαρία.

Ωστόσο, η κόντρα των δύο συλλόγων έχει φτάσει σε αρκετά υψηλό σημείο ώστε να υπάρξει εύκολα καλή θέληση υπέρ της εξεύρεσης λύσης για την πραγματοποίηση της μετακίνησης Νεϊμάρ.

Ευτυχώς, οι δυο τους δεν πρόκειται να συναντηθούν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το φθινόπωρο, καθώς είναι στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητας. Αν συναντηθούν, όπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια, στα νοκ άουτ στις αρχές του 2018, μπορεί ώς τότε η κόντρα τους να έχει ξεθυμάνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή