Η Ελλάδα αντεπιτίθεται στην Ευρώπη

Η Ελλάδα αντεπιτίθεται στην Ευρώπη

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ο Παναθηναϊκός είχε αποφύγει εκείνη την απίστευτη εξάλεπτη σκοτοδίνη στη Λεωφόρο και δεν έχανε μ’ αυτόν τον… μαγικό τρόπο από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, η εβδομάδα που πέρασε θα ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών από πλευράς συγκομιδής βαθμών για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εστω κι έτσι, οι δύο νίκες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ συν η εκτός έδρας ισοπαλία που απέσπασε η ΑΕΚ από την Μπριζ, βοήθησαν στο να αυξηθούν οι πιθανότητες να φτάσει και να προσπεράσει η Ελλάδα τις Τσεχία και Αυστρία, ώστε να ανέλθει στη 12η θέση στο ranking της UEFA με τα όποια πλεονεκτήματα συνεπάγεται αυτό. Με 25.400 β., η χώρα μας είναι στη 14η θέση της σχετικής λίστας, πάνω από τις Ελβετία (25.000), Κροατία (24.250) και αρκετά κοντά στη 13η Τσεχία (25.775) και 12η Αυστρία (26.225).

Εξασφαλισμένη συνέχεια στην Ευρώπη έχει μόνο ο Ολυμπιακός, είτε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, εάν προκριθεί επί της Ριέκα είτε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, εάν αποκλειστεί από τους Κροάτες. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ξεκάθαρα το φαβορί του ζευγαριού και το έδειξαν με τις πάμπολλες «καθαρές» ευκαιρίες που δημιούργησαν στο α΄ ημίχρονο, αλλά ακριβώς επειδή τις σπατάλησαν ελαφρά τη καρδία, πάνε στη Ριέκα με προβάδισμα μόλις ενός γκολ. Το υπέρ τους 2-1 στο «Γ. Καραϊσκάκη» τους διατηρεί μεν σε θέση οδηγού, είναι όμως πολύ εύθραυστη η διαφορά για να πιστέψει κανείς ότι η πρόκριση έχει κριθεί. Πρόσθετο δέλεαρ για τον Ολυμπιακό είναι το τεράστιο (για τα ελληνικά δεδομένα) ποσό των 30+ εκατ. ευρώ που θα καρπωθεί με την είσοδό του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τα τετραπλάσια, δηλαδή, χρήματα απ’ όσα θα εισπράξει εάν συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ.

Ο ΠΑΟΚ έχει ισχυρότερο προβάδισμα μετά το 3-1 της Τούμπας επί της «πρωτάρας» Εστερσουντ, αλλά χαμηλότερο ταβάνι προσδοκιών, καθώς ο στόχος του περιορίζεται μόνο στην πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Με δεδομένο τη μεγάλη διαφορά ποιότητας και εμπειρίας από τη (σχεδόν ερασιτεχνική) σουηδική ομάδα, αυτός ο «αέρας» των δύο τερμάτων είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τον ΠΑΟΚ, άσχετα με το ότι η Εστερσουντ νίκησε στην έδρα της με 2-0 την Γκαλατάσαραϊ και την απέκλεισε δύο γύρους νωρίτερα. Ηταν ένα μεγάλο θαύμα εκείνο και ως γνωστόν, τέτοια θαύματα δεν γίνονται κάθε μέρα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ διεκδικεί με αξιώσεις και η ΑΕΚ, μετά το 0-0 που πήρε στο Βέλγιο από την Μπριζ. Η μπάλα είναι πλέον στα δικά της πόδια, με σημείο «κλειδί» το αν θα βρει φάρμακο για την επιθετική δυστοκία της. Για να περάσει, χρειάζεται γκολ και γκολ έχει ξεχάσει από πότε να βάλει στην Ευρώπη. Η ΑΕΚ μετρά πέντε συνεχόμενα ευρωπαϊκά ματς χωρίς να σκοράρει και οφείλει να βρει τη λύση για να μην πάθει ό,τι έπαθε πέρυσι με τη Σεντ Ετιέν. Πήρε 0-0 στη Γαλλία και αποκλείστηκε εν συνεχεία, μένοντας άσφαιρη στο ΟΑΚΑ. Πρόσθετο πρόβλημα, η παρουσία μόνο του Αλμέιδα στην επίθεση στον αγώνα ρεβάνς, λόγω της τιμωρίας του Λιβάγια και του τραυματισμού του Γιακουμάκη. Ο μόνος που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και καλείται να κάνει τεράστια υπέρβαση για να συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ, είναι ο Παναθηναϊκός. Και πώς να μην είναι όταν κυριάρχησε απόλυτα για 60 λεπτά, πήρε «καθαρό» προβάδισμα 2-0 και κατάφερε να το εξανεμίσει δεχόμενος τρία γκολ μέσα σε έξι λεπτά; Αυτό το απίστευτο μπλακ άουτ πληρώνουν οι «πράσινοι» που οφείλουν να κάνουν ένα θαύμα ανάλογο μ’ αυτό που πέτυχε η Μπιλμπάο στη Λεωφόρο για να ανατρέψουν το σε βάρος τους 3-2 και να προκριθούν. Δεν έχουν καταφέρει ποτέ να αποκλείσουν σε διπλούς αγώνες ισπανική ομάδα και με την αφέλειά τους στο πρώτο παιχνίδι, σκόρπισαν τις καλές πιθανότητες που είχαν κτίσει με το υπέρ τους 2-0 για να σπάσουν αυτήν την κακή παράδοση.

Η επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα γίνεται με μιαν ανάσα και για τους τέσσερις «Ευρωπαίους», με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ να υποδέχονται (χωρίς φιλάθλους, λόγω τιμωρίας) τη Λάρισα και τον Παναιτωλικό σήμερα και αύριο αντίστοιχα, στην πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας. Αύριο ο ΠΑΟΚ παίζει στη Λιβαδειά και ο Παναθηναϊκός στην Κρήτη με τον Πλατανιά, με πρόσθετο «αγκάθι» τις πολλές απουσίες τους (Μάτος, Πέλκας, Κάνιας, Λεβέκ και Χουλτ, Κουλιμπαλί, Ρέις, Βιγιαφάνες αντίστοιχα). Πολλές απουσίες (Χριστοδουλόπουλος, Βράνιες, Σιμόες, Γαλανόπουλος) λόγω τιμωριών από πέρυσι έχει και η ΑΕΚ, ενώ εκτός πλάνων για τον Ολυμπιακό είναι οι δύο βασικοί επιθετικοί του, Μπεν και Εμενίκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή