«Στην Ελλάδα μας προσέχουν»

«Στην Ελλάδα μας προσέχουν»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον… νόμο της βαρύτητας και τη ρήση λαϊκής σοφίας γνωρίζουμε ότι το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά. Πολλές φορές αυτό το «κλισέ» το χρησιμοποιούμε και στις περιπτώσεις που ένα παιδί ακολουθεί τα χνάρια των γονιών του. Αυτό το «κλισέ» επιλέξαμε και για τον Γιάννη Κυριαζή. Πρωταθλητές ρίψεων οι γονείς, ρίπτης και ο Γιάννης. Στο πρόσφατο παγκόσμιο του Λονδίνου ο ταλαντούχος Ελληνας είχε την ευκαιρία να «συστηθεί» στη διεθνή αθλητική κοινότητα κατακτώντας την 6η θέση. Ανθρωπος χαμηλών τόνων, με εντυπωσιακή για την ηλικία του ωριμότητα, ο 21χρονος οικοδομεί τα όνειρά του «εκατοστό – εκατοστό», την ίδια ώρα που αυξάνει σε μέτρα τις επιδόσεις του στον ακοντισμό και φλερτάρει με στοιχειωμένα πανελλήνια ρεκόρ.

Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1996. Ο πατέρας του, ο Θωμάς, υπήρξε πρωταθλητής σε σφαίρα και δίσκο και η μητέρα του, η Ευφροσύνη, ήταν δισκοβόλος. Μεγάλωσε σε μία γειτονιά, στον Αγιο Δημήτριο, και τα παιδικά του παιχνίδια δεν ήταν ούτε ηλεκτρονικά ούτε στρατιωτάκια. «Με δύο γονείς γυμναστές ήταν λογικό να αγαπήσω τον αθλητισμό. Αρχισα με την ενόργανη, κάτι που με βοηθάει ακόμα και σήμερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του σώματός μου. Θυμάμαι ότι ως παιδιά παίζαμε συνέχεια στις πλατείες του Αγίου Δημητρίου. Μόνο που τα παιχνίδια μας ήταν αθλήματα. Κάποια στιγμή, παράλληλα με την ενόργανη, ασχολήθηκα και με τον στίβο. Στην τρίτη δημοτικού άρχισα να ψηλώνω, οπότε σιγά σιγά επικεντρώθηκα στον στίβο. Στο γυμνάσιο έκανα έξαθλο και στην Α΄ Λυκείου ξεχώρισα τον ακοντισμό και το τριπλούν», δηλώνει στην «Κ» ο πρωταθλητής.

«Αλτικό, γρήγορο και δυνατό» χαρακτηρίζουν τον Γιάννη Κυριαζή οι γνώστες του κλασικού αθλητισμού και όλοι συμφωνούν ότι, εφόσον δεν υπάρξουν τραυματισμοί, θα αφήσει εποχή στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα. Αυτό δείχνει και η εξέλιξη των επιδόσεών του. Πριν από λίγους μήνες έγινε ο δεύτερος Ελληνας που έσπασε το φράγμα των 88 μέτρων, καθώς στο «Texas Relays» έστειλε το ακόντιό του στα 88,01 μ. Ο μόνος Ελληνας που είχε, μέχρι τότε, υπερβεί τα 88 μέτρα ήταν ο Κώστας Γκατσιούδης, ο οποίος κατέχει από τις 23 Ιουνίου 2000 και το πανελλήνιο ρεκόρ (91,69).

Οι σπουδαίες επιδόσεις έδωσαν την ευκαιρία στον Γιάννη Κυριαζή να σπουδάσει, με υποτροφία, κινησιολογία σε πανεπιστήμιο στο Τέξας. Ονειρο του πρωταθλητή είναι να συνδυάσει τον αθλητισμό με την ακαδημαϊκή καριέρα. «Θέλω να γίνω επαγγελματίας αθλητής και να παίρνω μέρος σε αγώνες, όπως το Ντάιαμοντ Λιγκ, ώστε με τα χρήματα που θα κερδίζω να χρηματοδοτήσω το δεύτερο πτυχίο μου που θα έχει σχέση με την εργοφυσιολογία ή την προπονητική», μας λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Τόσο ο Γιάννης όσο και η Κατερίνα Στεφανίδη μένουν στις ΗΠΑ. Εχει αυτό σχέση με την καλή πορεία τους; «Υπάρχουν και άλλα παιδιά στην Αμερική που δεν έχουν ανάλογες επιδόσεις. Εξαρτάται από το πανεπιστήμιο όπου σπουδάζεις. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα προσέχουμε περισσότερο από την Αμερική τους αθλητές διότι η «δεξαμενή» είναι μικρότερη».

Ινδαλμα του Γιάννη Κυριαζή είναι ο Τέρο Πιτκαμάκι, τον οποίο θαυμάζει για τη διάρκειά του. Στο Παγκόσμιο του Λονδίνου, ο Φινλανδός βρέθηκε μόλις μία θέση πάνω από τον νεαρό Ελληνα. «Ηθελα να προκριθώ στον τελικό και να βρεθώ κοντά στην ατομική μου επίδοση. Από την 6η θέση δεν είμαι ούτε ικανοποιημένος, αλλά ούτε και στενοχωρημένος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή