Η Εθνική έμεινε στο 0-0 με Εσθονία – Η Κύπρος έσωσε την παρτίδα

Η Εθνική έμεινε στο 0-0 με Εσθονία – Η Κύπρος έσωσε την παρτίδα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου «πνίγηκε» από την άμυνα της Εσθονίας στα νερά του φαληρικού όρμου και κέρδισε μόνο τον βαθμό της «λευκής» ισοπαλίας (0-0), αλλά το βαθμολογικό «σωσίβιο» τής ήρθε από τη Λευκωσία. Η Κύπρος μετέτρεψε το 0-2 του πρώτου ημιχρόνου σε 3-2 στην επανάληψη και έκανε διπλό «δώρο» στην ελληνική ομάδα, η οποία όχι μόνο διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση του ομίλου, αλλά αύξησε κατά ένα βαθμό τη διαφορά της από τη Βοσνία. Οι πιθανότητες διεκδίκησης της πρώτης θέσης, όμως, ελαχιστοποιήθηκαν, καθώς το πρωτοπόρο Βέλγιο που θα αντιμετωπίσει η Εθνική, μεθαύριο στο «Γ. Καραϊσκάκης», διεύρυνε το προβάδισμά του σε 6 βαθμούς, ενώ οι Κύπριοι αναπτέρωσαν τις πιθανότητες να «κυνηγήσουν» τη δεύτερη θέση. Mπορεί η Εθνική –παρά τις απουσίες (κυρίως) των Παπασταθόπουλου, Μήτρογλου, Τοροσίδη– να είχε κατοχή μπάλας σε ποσοστό 68% στο πρώτο ημίχρονο και να είχε περιορίσει τους Εσθονούς στο μισό γήπεδο, αλλά ήταν αναποτελεσματική και δημιούργησε μόνο δύο αξιόλογες ευκαιρίες, όμως ισάριθμες φορές ο τερματοφύλακας Ακσαλού ήταν σε ετοιμότητα. Στο 4΄, από τη σέντρα του Τζαβέλλα, ο Βέλλιος έκανε «καρφωτή» κεφαλιά και ο Εσθονός γκολκίπερ απέκρουσε με υπερένταση και στο 28΄, σε παρόμοια φάση διατήρησε απαραβίαστη την εστία του, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη και κεφαλιά του Μανωλά. Οι φιλοξενούμενοι παρατάχθηκαν με αμυντική διάταξη, όπως αναμενόταν, και έδειξαν ότι ήταν ευάλωτοι περισσότερο από τα πλάγια, παρά στον άξονα, με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιθετικές πρωτοβουλίες να μένουν στη μέση.

Ο Τάσος Δώνης από τη θέση του αριστερού εξτρέμ προκάλεσε τα περισσότερα «ρήγματα», ενώ ο ίδιος είχε καλή ευκαιρία να σκοράρει σε σουτ που επιχείρησε από μακρινή απόσταση και η μπάλα κατέληξε άουτ (30΄). Η Εσθονία δεν είχε ούτε μία ευκαιρία στο πρώτο 45λεπτο, αλλά οι παίκτες της ήταν ικανοποιημένοι από την απόδοσή τους στα μετόπισθεν.

Ο Μίκαελ Σκίμπε επέμενε στην ίδια διάταξη της αρχικής 11άδας και στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου, ζητώντας από τους διεθνείς παίκτες την εντατικοποίηση των προσπαθειών τους, αλλά το σκηνικό δεν άλλαξε. Οι Εσθονοί «απορρόφησαν» κάθε ελληνική απόπειρα να διασπαστεί η διπλή γραμμή άμυνάς τους, ενώ είχαν εγκλωβίσει τον Βέλλιο, τον οποίο τροφοδοτούσαν ανεπιτυχώς οι Φορτούνης και Μάνταλος.

Ούτε, όμως, η ψυχολογική ώθηση που ήρθε από τη Λευκωσία, με τα ευχάριστα νέα της σπουδαίας ανατροπής των Κυπρίων κόντρα στους Βόσνιους, αξιοποιήθηκε κατάλληλα από την εθνική ομάδα, που παρουσίασε συμπτώματα άγχους στο τελευταίο 20λεπτο του αγώνα.

Ο Γερμανός προπονητής της Εθνικής χρησιμοποίησε τον Σταφυλίδη, αντικατέστησε τον Μάνταλο με τον Μπακασέτα, έβαλε και τον Διαμαντάκο, χωρίς να υπάρξει αισθητή διαφοροποίηση στη δημιουργία των ευκαιριών και στη φλύαρη κυριαρχία της Εθνικής.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Ρέτσος, Μανωλάς, Κ. Παπαδόπουλος (65΄ Σταφυλίδης), Τζαβέλλας, Τζιόλης, Ζέκα, Μάνταλος (79΄ Μπακασέτας), Φορτούνης, Δώνης, Βέλλιος (70΄ Διαμαντάκος).

ΕΣΘΟΝΙΑ: Ακσαλού, Μπαράνοφ, Γιάαγκερ, Κλαβάν, Τενίστε, Κάιτ, Ντιμίτριεφ (81΄ Αντόνοφ), Καλάστε, Ζένιοφ, Κρούγκλοφ, Ανιέρ (93΄ Ταμ).

• Στη Λευκωσία, η Κύπρος έκανε το… καθήκον της και έκοψε τρεις πολύτιμους βαθμούς από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, η οποία προηγήθηκε 2-0 (Σούντζιτς 33΄, Βίστσα 44΄), όμως μέσα σε δύο λεπτά οι Χριστοφή (65΄), Λαμπάν (67΄), Σωτηρίου (76΄) ισοφάρισαν και ολοκλήρωσαν την ανατροπή του σκορ, περιορίζοντας τη… βαθμολογική ζημιά της Εθνικής μας.

Στη Λιέγη, το Βέλγιο έκανε μια… χαλαρή και αναμενόμενη προπόνηση απέναντι στο Γιβραλτάρ, συντρίβοντάς το με 9-0 (Μέρτενς 15΄, Μονιέ 18΄, 61΄ και 67΄, Λουκάκου 21΄, 38΄ και 84΄, Βιτσέλ 27΄, Αζάρ 45΄), όμως αποβλήθηκε ο Βιτσέλ με κόκκινη κάρτα και δεν θα παίξει στον μεθαυριανό αγώνα με την Εθνική Ελλάδος.

Ξεκαθάρισμα σε 5ο, 6ο όμιλο

Εννέα αγώνες σε τρεις ομίλους περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο στον 5ο όμιλο και στον 6ο όμιλο που τα πράγματα είναι πιο ρευστά. Ιδίως στον 6ο όμιλο, τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως περίπλοκα με σημαντικότερο παιχνίδι αυτό της Σλοβακίας με τη Σλοβενία. Οι γηπεδούχοι Σλοβάκοι έχουν μεγάλη ευκαιρία να κάνουν αποφασιστικό βήμα για την κατάληψη της δεύτερης θέσης και προέρχονται από την εκτός έδρας νίκη με τη Λιθουανία με 2-1 τον Ιούνιο. Για τους Σλοβένους των τριών νικών, της μιας ήττας και της μιας ισοπαλίας, ο αγώνας με τους Σλοβάκους αποτελεί ουσιαστικά την τελευταία ευκαιρία πλασαρίσματος στις πρώτες θέσεις. Σημαντικό παιχνίδι στο πλαίσιο του πέμπτου ομίλου διεξάγεται στην Κοπεγχάγη,που η Δανία αντιμετωπίζει την πρωτοπόρο Πολωνία. Με τα τωρινά δεδομένα, η Δανία έχει υπέρ της τη διαφορά τερμάτων σε σχέση με το Μαυροβούνιο, ωστόσο η Πολωνία που έχει πέντε νίκες και μία ισοπαλία στον όμιλο δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση. Στην Πράγα, για τον 3ο όμιλο η Τσεχία αντιμετωπίζει τη Γερμανία που έχει έξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή