Υποψίες για «αόρατο» ντόπινγκ

Υποψίες για «αόρατο» ντόπινγκ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν μια μεγάλη διεθνής διοργάνωση στίβου, κολύμβησης, άρσης βαρών κ.λπ. μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, οι αθλητές, αλλά και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό, περιμένουν να ολοκληρωθεί και ο έλεγχος αντιντόπινγκ. Στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλασικού αθλητισμού του Λονδίνου, οι έλεγχοι έδειξαν ότι μόνο τρία από τα 1.513 δείγματα αίματος και ούρων, που πέρασαν από έλεγχο, ήταν εκτός κανονισμών περί φαρμακοδιέγερσης. Ανάμεσα σε αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υπάρχει και, τουλάχιστον, ένα ελληνικό. Το μικρό ποσοστό των θετικών δειγμάτων μάς γεμίζει ελπίδες, αλλά μία επιστημονική μελέτη φέρνει άλλα στοιχεία στο προσκήνιο. Μήπως πριν… αρχειοθετήσουμε μία διοργάνωση και πριν χειροκροτήσουμε τους νικητές, να περιμένουμε και τους επανελέγχους του μέλλοντος; Αέναη η μάχη του αντιντόπινγκ με το ντόπινγκ, με μοναδικά θύματα τους πρωταγωνιστές.

«Μου είπαν ότι μου έδωσαν συμπληρώματα διατροφής. Στον λόγο μου, δεν ξέρω τι παίρνω και εάν είναι νόμιμα. Κάθε φορά που μου κάνουν έναν έλεγχο καρδιοχτυπώ γιατί φοβάμαι μήπως ανάμεσα στα νόμιμα συμπληρώματα υπήρχε και κάποια ουσία που δεν αναγράφεται», μας έχει πει σε, κατ’ ιδίαν συζήτηση, πρωταθλήτριά μας, ενώ στις «χρυσές» εποχές του ελληνικού αθλητισμού κορυφαίος πρωταθλητής μάς είχε αναφέρει ότι κάποιοι συνάδελφοί του παρακαλούσαν τον προπονητή τους να τους δώσει ουσίες που θα τους ανέβαζαν και αυτούς στο βάθρο. Θύτες και θύματα του εαυτού τους.

Μια έρευνα για λογαριασμό του παγκόσμιου οργανισμού αντιντόπινγκ (WADA), που εξασφάλιζε την ανωνυμία των ερωτηθέντων, επιβεβαιώνει τον, παλαιό, πρωτοκλασάτο αθλητή μας. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορούσε τον στίβο και τα αποτελέσματά της θέλουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αθλητών (από 30% έως 45%) να παραδέχεται ότι είχε χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες για να βελτιώσει τις επιδόσεις του. «Η ανωνυμία παρέχει προστασία και επιτρέπει στους ερωτηθέντες να απαντήσουν με ειλικρίνεια», λέει ο καθηγητής Ραλφ Ούλριχ, επικεφαλής ομάδας έρευνας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Tübingen. Τα ερωτηματολόγια δόθηκαν σε αθλητές που πήραν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011 (Νταεγού) και στους Παναραβικούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς. O αριθμός των θετικών δειγμάτων σε αυτές τις διοργανώσεις άγγιζε, μόλις, το 0,5 και το 3,6, αντίστοιχα.

Και κάπου εδώ μπαίνει το ερώτημα: Στο Λονδίνο βρέθηκε θετικό σε απαγορευμένες ουσίες μόλις το 0,2% των δειγμάτων. Πρέπει να αρκεστούμε σε αυτό το ικανοποιητικό αποτέλεσμα ή θα πρέπει να περιμένουμε τους επανελέγχους του μέλλοντος, στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται και οι σημερινές άγνωστες ουσίες; Εξάλλου οι… παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι το ντόπινγκ προηγείται του αντιντόπινγκ και ότι τις ουσίες δεν τις ανακαλύπτουν οι αθλητές αλλά οι επιστήμονες.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, εξετάσεις των δειγματοληψιών του Λονδίνου, σύμφωνα με τη Μονάδα Ακεραιότητας του Στίβου (ο AIU είναι ανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί από τον περασμένο Απρίλιο και αντικατέστησε το τμήμα αντιντόπινγκ της IAAF), κανένα από τα θετικά δείγματα δεν αφορούσε μεταλλιούχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελληνίδα αθλήτρια που φέρεται ότι ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους παραβάτες και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή της. Και εδώ προκύπτει νέο ερώτημα: Εχουν βρεθεί νέες «αόρατες» ουσίες τις οποίες χρησιμοποιούν κάποιοι από τους πρωτοκλασάτους (με τα ακριβά συμβόλαια και χορηγούς) και οι λεγόμενοι «φτωχοδιάβολοι» προσπαθούν να τους ανταγωνιστούν χρησιμοποιώντας οικονομικές ουσίες (οι πληροφορίες θέλουν την Ελληνίδα θετική σε ερυθροποιητίνη); Σε αυτό το ερώτημα θα μπορέσουν να απαντήσουν μόνο οι μελλοντικοί επανέλεγχοι των σημερινών δειγμάτων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή