Μουντιάλ: Τα «αγκάθια» της πρόκρισης

Μουντιάλ: Τα «αγκάθια» της πρόκρισης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λογική της χαμένης τεράστιας ευκαιρίας είναι η μία όψη του νομίσματος. Αν η Εθνική μας νικούσε την αδύναμη Εσθονία, θα ήταν τώρα στο +4 από τους Βοσνίους, θα είχε εξασφαλίσει εν πολλοίς τη δεύτερη θέση του ομίλου και θα γλυκοκοιτούσε ακόμη και την πρώτη, παίζοντας τα ρέστα της αύριο με τους Βέλγους.

Η άλλη όψη τουι ιδίου νομίσματος είναι διαφορετική. Η ομάδα μας όχι μόνο δεν πλήρωσε ακριβά την γκέλα της με την Εσθονία, αλλά κέρδισε και έδαφος έναντι της Βοσνίας.

Στο ξεκίνημα της 7ης αγωνιστικής ήταν στο +1 και το φινάλε της τη βρήκε στο +2 κι ας μην κέρδισε ένα θεωρητικά εύκολο παιχνίδι, πολύ απλά επειδή οι Βόσνιοι κατάφεραν να δεχθούν τρία γκολ από την Κύπρο σε 11 λεπτά, έχοντας μέχρι το 65΄ καθαρό προβάδισμα με 2-0. Σα να λέμε ότι… πέσαμε από την Ακρόπολη και βρήκαμε γεμάτο πορτοφόλι.

Με δεδομένο ότι το Βέλγιο είναι στο +6 τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε, ακόμα κι αν ηττηθεί στα δύο εκτός έδρας συνεχόμενα παιχνίδια του από Ελλάδα και Βοσνία, του αρκεί μία εντός έδρας νίκη επί της Κύπρου για την πρώτη θέση.

Παραμένει το απόλυτο φαβορί, με μόνο σενάριο να το αφήνει εκτός απευθείας πρόκρισης: να πάρει το πολύ ένα βαθμό σε τρία ματς και εμείς 9 αντίστοιχα. Παρά τη νίκη της επί της Βοσνίας, η Κύπρος είναι απίθανο να μπει στο κυνήγι της 2ης θέσης. Ακόμα κι αν νικήσει εμάς και την Εσθονία, το λογικό «ταβάνι» της είναι οι 16 β., που είναι ο δικός μας «πάτος» αν θεωρήσουμε δεδομένη τη νίκη επί του Γιβραλτάρ στην έδρα μας.

Αυτή τη στιγμή έχουμε +9 στη διαφορά τερμάτων με τους Κύπριους, οπότε μόνο με νίκη-θαύμα στο Βέλγιο ελπίζουν σε κάτι καλύτερο ακόμα κι αν κερδίσουν τα επόμενα δύο παιχνίδια.

Ολα δείχνουν ότι η λογική εξέλιξη του ομίλου είναι ότι η Ελλάδα με τη Βοσνία θα διεκδικήσουν τη 2η θέση για τα μπαράζ. Υποδέχονται και οι δύο το Βέλγιο (οι Βόσνιοι χωρίς οπαδούς λόγω τιμωρίας), έχουν από ένα εκτός έδρας ματς σε Κύπρο και Εσθονία αντίστοιχα, συν τα παιχνίδια τους με το Γιβραλτάρ. Με την ομάδα μας να διατηρεί προβάδισμα 2 βαθμών, ο πολύ κρίσιμος για εμάς αγώνας είναι ο αυριανός με το Βέλγιο, όπου το βασικό ζητούμενο είναι η ισοπαλία αρκεί να περάσουμε μετά νικηφόρα από την Κύπρο.

Με το σενάριο αυτό, στη χειρότερη (για εμάς) περίπτωση που η Βοσνία κάνει τρεις νίκες και ισοβαθμήσουμε μαζί της στους 20 β., όλα θα ξεκαθαρίσουν από τη διαφορά τερμάτων. Τώρα είμαστε και οι δύο στο +7, οπότε μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό το πόσα περισσότερα γκολ θα… φορτώσουμε εμείς εντός έδρας το Γιβραλτάρ στην τελευταία αγωνιστική και πόσα εκτός έδρας αυτοί αύριο. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι μπορεί να παίξει και για την ισοπαλία με το Βέλγιο ενώ οι Βόσνιοι θέλουν υποχρεωτικά τη νίκη. Απαραίτητη η υποσημείωση ότι πολύ συχνά η λογική δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο και η πρόκριση μπορεί να κριθεί περισσότερο σε ανυποψίαστα ματς σαν και αυτά με την Κύπρο ή την Εσθονία, παρά στα ντέρμπι του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή