Η χαραμάδα που αναζητεί η Εθνική ποδοσφαίρου

Η χαραμάδα που αναζητεί η Εθνική ποδοσφαίρου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησε η Εθνική μας στο ματς με το Βέλγιο την ανέβασαν ψηλά στα μάτια «εχθρών και φίλων», όχι όμως και στον βαθμολογικό πίνακα.

Με μόλις έναν κερδισμένο βαθμό σε δύο συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια, η προσπάθεια πρόκρισης στην τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ρωσίας δυσκόλεψε σημαντικά. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για την πρώτη θέση του ομίλου που δίνει την απευθείας πρόκριση. Τη θέση αυτή την κατέκτησε και μαθηματικά η (πέραν κάθε αμφισβήτησης) καλύτερη ομάδα του ομίλου, το Βέλγιο.

Ο μόνος δρόμος που μένει ανοικτός είναι μέσω της διαδικασίας των μπαράζ, με διαβατήριο τη δεύτερη θέση του ομίλου μας κι αυτή υπό προϋποθέσεις, διότι είναι ορατός ο κίνδυνος ο χειρότερος δεύτερος των 9 ομίλων να είναι από τον δικό μας.

Η κούρσα για τη 2η θέση είναι πλέον υπόθεση μόνο της Βοσνίας και της Ελλάδας, καθώς με την ήττα της στην Εσθονία, η Κύπρος έχασε ουσιαστικά τις όποιες ελπίδες της. Η Βοσνία έχει έναν παραπάνω βαθμό από την Ελλάδα (14 έναντι 13) και κρατά την τύχη στα χέρια της. Με δύο νίκες στις τελευταίες δύο αγωνιστικές, τερματίζει δεύτερη.

Δεν είναι εύκολο, όμως, να τις πετύχει. Στις 7 Οκτωβρίου υποδέχεται στο (χωρίς φιλάθλους λόγω τιμωρίας) Σεράγεβο το Βέλγιο και τρεις μέρες αργότερα παίζει στο Ταλίν με την Εσθονία. Οι Βέλγοι είναι σαφώς καλύτερη ομάδα και έχουν πει με κάθε τρόπο ότι θα το «κτυπήσουν» το παιχνίδι.

Την ίδια νοοτροπία έχουν και οι Εσθονοί, όπως το έδειξαν ξεκάθαρα κάνοντας «ζημιά» και σε εμάς και στους Κυπρίους. Αν οι Βόσνιοι δεν κάνουν το απόλυτο, τότε η μπάλα περνά ξανά στα πόδια της Εθνικής μας, η οποία οφείλει να κάνει το 2Χ3 με σαφώς πιο εύκολο πρόγραμμα, εκτός έδρας με την Κύπρο και εντός με το Γιβραλτάρ.

Σενάριο ισοβαθμίας στους 17 β. υπάρχει μόνο αν η Ελλάδα φέρει ισοπαλία στην Κύπρο και η Βοσνία χάσει από το Βέλγιο και νικήσει την Εσθονία ή το αντίστροφο. Εκεί θα παίξει ρόλο η διαφορά τερμάτων. Οι Βόσνιοι είναι τώρα στο +11 και η Εθνική μας στο +6, αλλά αυτά τα πέντε τέρματα της διαφοράς δεν είναι απαγορευτικά με δεδομένο ότι ο τελευταίος αντίπαλος της Ελλάδας είναι το Γιβραλτάρ στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Το σενάριο που εξασφαλίζει τον δεύτερο του ομίλου μας για τα μπαράζ, είναι μόνο αυτό που τερματίζει με δύο νίκες, ειδάλλως κινδυνεύει να είναι ο χειρότερος 2ος των 9 ομίλων και να αποκλειστεί. Σε αυτή την ειδική βαθμολογία προσμετριούνται μόνο οι βαθμοί κάθε δεύτερου με τις πέντε πρώτες ομάδες του ομίλου κι όχι με την 6η, όπου υπάρχει.

Δεν υπολογίζονται, δηλαδή, οι 6 κερδισμένοι βαθμοί από το Γιβραλτάρ κι αυτό σημαίνει ότι αν τελείωναν τώρα οι αγώνες, η Βοσνία θα ήταν οριακά 8η στους 9, με 8 β. έναντι του 7 β. του 9ου Μαυροβουνίου. Αν βγει δεύτερη, ταβάνι για την Ελλάδα στην ειδική βαθμολογία είναι οι 13 β. κι αυτοί δεν την εξασφαλίζουν απόλυτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή