ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό ο Γ. Αλαφούζος

apochorei-apo-ton-panathinaiko-o-g-alafoyzos-2210355

Τίτλοι τέλους για τον Γιάννη Αλαφούζο στον Παναθηναϊκό! Επειτα από μια μαραθώνια διαδρομή μετ’ υψηλών εμποδίων, που κράτησε περισσότερο από 5,5 χρόνια, ο ηγέτης της ιστορικής ομάδας ανακοίνωσε την απόφασή του να παραδώσει σε άλλα χέρια το τιμόνι της ΠΑΕ, υπενθυμίζοντας ότι ανέλαβε την ομάδα ενώ αυτή βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής.

Με μια δημόσια τοποθέτησή του, διανθισμένη με έντονες πινελιές συναισθήματος, ο κ. Αλαφούζος τονίζει ότι μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 42 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του Παναθηναϊκού και ότι είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει άλλα 20 εκατ. Καλεί δε τους ιστορικούς πρωταγωνιστές της παναθηναϊκής οικογένειας να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη διάσωση του Συλλόγου και τονίζει ότι θα σταθεί δίπλα τους, τιμώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του.

Αναλυτικά, η γραπτή δήλωση του κ. Αλαφούζου:

«Πριν από μερικά χρόνια διαπίστωσα πως η ομάδα μας, ο ΠΑΟ, βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής. Πήρα την απόφαση να αναλάβω μία πρωτοβουλία διάσωσης μέσω της “Παναθηναϊκής Συμμαχίας”. Χιλιάδες οπαδοί συνεισέφεραν τον οβολό και τη στήριξή τους. Ζήτησα από ιστορικούς παράγοντες και οικονομικά εύρωστους υποστηρικτές να συνεισφέρουν και εκείνοι τα σημαντικά ποσά που χρειαζόταν η ομάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Δεν το έκαναν. Από εκείνη την ημέρα έως σήμερα έχω συνεισφέρει 42 εκατομμύρια ευρώ από την προσωπική μου περιουσία. Δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση. Επωμίσθηκα αυτό το φορτίο σε μία οριακή στιγμή για τη χώρα και μένα προσωπικά.

Είχα τη ρομαντική ψευδαίσθηση ότι στήνοντας μία υγιή ομάδα χωρίς σχέσεις διαπλοκής θα μπορούσα να βοηθήσω να αλλάξει η ελληνική πραγματικότητα. Εκανα λάθος. Τα συστήματα και οι νοοτροπίες που εμποδίζουν τη χώρα μας να έχει ένα κανονικό, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι βαθιά ριζωμένα και μοιάζουν με Λερναία Υδρα. Οποιος καλοπροαίρετος πάει να συγκρουσθεί μαζί τους αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα ότι χτυπάει το χέρι του σε έναν αδιαπέραστο τοίχο. Σήμερα ο Σύλλογός μας βρίσκεται και πάλι σε ένα οριακό σημείο. Για μένα προσωπικά είναι αδύνατον, από ψυχική και οικονομική άποψη, να συνεχίσω να συντηρώ και να διαχειρίζομαι την ομάδα. Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις υποχρεώσεις της έως ένα πόσο της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορώ να επωμισθώ. Εδωσα ό,τι μπορούσα, αναλαμβάνω μελλοντικές δεσμεύσεις που θα δοκιμάσουν τις αντοχές μου. Εως εδώ όμως.

Καλώ τους ιστορικούς πρωταγωνιστές της Παναθηναϊκής οικογένειας να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη διάσωση του Συλλόγου. Θα σταθώ δίπλα τους σαν απλός στρατιώτης, τιμώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που θα αναλάβω στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας. Νομίζω ότι έχει έλθει η ώρα να πράξουν και εκείνοι το καθήκον τους. Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησα από τον Βασίλη Κωνσταντίνου να ηγηθεί σε μια προσπάθεια σωτηρίας της ομάδας καλώντας σε συστράτευση όλους τους Παναθηναϊκούς που μπορούν να συνεισφέρουν.

Στους οπαδούς και φίλους του ΠΑΟ οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί στάθηκαν δίπλα μας στο εγχείρημα και κατάλαβαν ότι το μόνο που ήθελα ήταν να σωθεί πρώτα και μετά να πάει καλά η ομάδα. Τους ζητώ συγγνώμη γιατί τους απογοήτευσα και γιατί δεν μπορώ να επωμισθώ άλλο την ευθύνη. Εκανα ό,τι μπορούσα. Η στιγμή της αλήθειας έφτασε. Οσοι αγαπούν την ομάδα και όσοι αντέχουν να τη βοηθήσουν ήλθε η ώρα να το κάνουν».

Μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις, το σημαντικό είναι ότι με τη δέσμευση του κ. Αλαφούζου για συνεισφορά άλλων 20 εκατ. ευρώ, διασφαλίζεται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η ομαλή λειτουργία της ΠΑΕ.

• Αν και η πορτογαλική Record κάνει λόγο για προφορική συμφωνία με την Μπενφίκα για τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο έναντι 2 εκατ. ευρώ, οι «πράσινοι» τονίζουν ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει οριστικά.

• Ο Βραζιλιάνος Λουτσιάνο θα μπει τις επόμενες ημέρες στο χειρουργείο για να υποβληθεί σε επέμβαση ρήξης χιαστού και στο αριστερό, με τον χρόνο απουσίας του να υπολογίζεται σε 5-6 μήνες, ύστερα από τον τραυματισμό του στο προχθεσινό παιχνίδι Κυπέλλου με τη Λάρισα στη Λεωφόρο.