Ποδόσφαιρο και βιντεοδιαιτητής

Ποδόσφαιρο και βιντεοδιαιτητής

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και μεγαλύτερη είναι η αντίδραση του ποδοσφαιρικού κόσμου στην –ως έχει– λειτουργία του βιντεοδιαιτητή, του συστήματος επανελέγχου των φάσεων μέσω της τηλεοπτικής εικόνας από τους διαιτητές, κάνοντας αβέβαιη την εφαρμογή του στο Μουντιάλ του 2018 όπως επιθυμεί ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο.

Το πλέον πρόσφατο «κρούσμα» ταλαιπωρίας ποδοσφαιριστών και θεατών από την (πειραματική ακόμη) εφαρμογή του Video Assistant Referee (VAR) ήταν την περασμένη Κυριακή στον αγώνα της Μπουντεσλίγκα μεταξύ της Χέρτα Βερολίνου και της Μπάγερν Μονάχου.

Ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι υπέρ της Μπάγερν, όμως το αμφισβητούμενο της φάσης τον οδήγησε μπροστά στην οθόνη όπου προβλήθηκε το ριπλέι για να έχει καλύτερη άποψη. Πέρασε μισό βασανιστικό λεπτό αναμονής για όλους, πέρασε ολόκληρο λεπτό, πέρασαν δύο λεπτά, πέρασαν τρία, και τελικά ο διαιτητής αποφάσισε: Δεν θα εκτελεστεί το πέναλτι! Οι θεατές αναρωτήθηκαν τι είδε ο διαιτητής και άλλαξε με τα πολλά γνώμη, ενώ το κανάλι που μετέδιδε το ματς αναλογιζόταν τι καλά που θα ήταν να είχε διακόψει για τρίλεπτες διαφημίσεις τη στιγμή που δεν θα ξεκολλούσε κανείς από την οθόνη του.

Επειδή, όμως, το σασπένς στο ποδόσφαιρο είναι όταν τρέχει η μπάλα και όχι το… βίντεο, και οι φίλαθλοι θέλουν άμεση δικαιοσύνη, το σύστημα θέλει δουλειά τόσο ως προς την ταχύτητά του και την ακρίβειά του όσο και ως προς την εκπαίδευση των διαιτητών σε αυτό. Χώρια τα καθαρά τεχνικά ζητήματα και αυτά του κόστους…

Εδώ και ενάμιση χρόνο, αφότου η διεθνής ομοσπονδία που διευθετεί τους κανονισμούς ποδοσφαίρου (IFAB) αποφάσισε την εφαρμογή του βιντεοδιαιτητή, τουλάχιστον για αποφάσεις που αλλάζουν κρίσιμα τη ροή ενός αγώνα (γκολ, πέναλτι, αποβολές κ.λπ.), έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλα αρνητικά περιστατικά. Αποκορύφωμα ήταν το φετινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών στα ρωσικά γήπεδα τον Ιούνιο, όπου συνέβησαν διάφορα τραγελαφικά. Γκολ που δεν έπρεπε να κατακυρωθούν μέτρησαν παρά τη χρήση του βιντεοδιαιτητή, καταφανής περίπτωση κόκκινης κάρτας (και μάλιστα στον τελικό) μετετράπη σε κίτρινη, υπήρξαν χασμωδίες με την τεράστια διάρκεια αναμονής για να αποφασίσει το πάνελ των βιντεοδιαιτητών, κ.λπ.

Στα πρωταθλήματα (όπως σε Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία) όπου εφαρμόζεται, πάντα σε πιλοτικό επίπεδο φέτος, οι «παιδικές ασθένειες» του εν λόγω συστήματος δείχνουν ότι όχι μόνο χρειάζεται… επίσκεψη σε γιατρό και εμβολιασμούς το σύστημα, αλλά και ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο για εφαρμογή σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο ύστερα από μερικούς μήνες.

«Εχω την εντύπωση ότι βιαζόμαστε υπερβολικά» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Μέιλ ον Σάντεϊ» ο εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας της Ουαλλίας, Τζόναθαν Φορντ, προσθέτοντας ότι τυχόν εφαρμογή του βιντεοδιαιτητή στο Μουντιάλ της Ρωσίας μπορεί να αποδειχθεί «επικίνδυνη» όπως έχουν τα πράγματα. «Είναι στρατηγική υψηλού ρίσκου, εφόσον κάτι πάει πολύ στραβά και αναγκαστούν μετά να το διώξουν εντελώς από το ποδόσφαιρο» είπε.

Πολλοί πρώην διαιτητές έχουν επίσης διακρίνει προβλήματα στην πειραματική χρήση του συστήματος, κάνοντας λόγο για πρόωρη εφαρμογή του, με κάποιους να θεωρούν ότι αποτελεί κομμάτι της προσωπικής ατζέντας του κ. Ινφαντίνο και γι’ αυτό προωθείται βιαστικά για το Μουντιάλ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη διαιτησία στο ποδόσφαιρο, όπως έχει γίνει με μεγάλη επιτυχία με την τεχνολογία γραμμής τέρματος. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου όμως φοβάται μήπως βραχυπρόθεσμα δημιουργηθούν σοβαρά ζητήματα από κακή εφαρμογή του στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο, που είναι το Μουντιάλ, και «καεί» μακροπρόθεσμα το χαρτί της τεχνολογίας στην ποδοσφαιρική διαιτησία, ενώ σε άλλα σπορ έχει τεράστια διείσδυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή