Δίωξη για δωροδοκία στον ιδιοκτήτη της Παρί

Δίωξη για δωροδοκία στον ιδιοκτήτη της Παρί

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπόθεση δωροδοκίας της έκπτωτης ηγεσίας της FIFA από τον ιδιοκτήτη της Παρί Σεν Ζερμέν, Νάσερ Αλ-Κελαϊφί, σχετικά με τηλεοπτικά δικαιώματα, ερευνούν από τον Μάρτιο οι ελβετικές αρχές, ανακοινώνοντας χθες την άσκηση δίωξης κατά του μέλους της καταριανής βασιλικής οικογένειας, σε μια υπόθεση που φαίνεται ότι έχει και ελληνικές προεκτάσεις.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει ασκήσει δίωξη για απάτη και εγκληματική κακοδιαχείριση κατά του πρώην γενικού γραμματέα της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (και δεξιού χεριού του πρώην προέδρου Ζεπ Μπλάτερ) Ζερόμ Βάλκε, καθώς και για δωροδοκία κατά του κ. Αλ-Κελαϊφί και ενός επιχειρηματία που ειδικεύεται στη διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων στον αθλητισμό. Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Παρί Σ.Ζ. κατηγορείται συγκεκριμένα ότι δωροδόκησε τον πρώην γ.γ. της FIFA για να εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και του 2030 για το διεθνές συνδρομητικό δίκτυο στο οποίο ηγείται ως εκτελεστικός διευθυντής, του beIN Sports που εδρεύει στο Κατάρ και εκπέμπει σε πέντε ηπείρους.

Ο κ. Βάλκε πέρασε χθες από ανάκριση από τον Ελβετό εισαγγελέα, ενώ πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε γραφεία και σπίτια στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς η εισαγγελική έρευνα επικεντρώνεται και στα δικαιώματα που παραχωρήθηκαν σε τηλεοπτικούς οργανισμούς σε διάφορες χώρες για τις διοργανώσεις του Μουντιάλ από το 2018 έως και το 2030. Είναι γι’ αυτές που φέρεται να διώκεται ο άλλος επιχειρηματίας, τον οποίον δεν κατονόμασαν οι Ελβετοί εισαγγελείς και φέρεται να έχει δωροδοκήσει κι αυτός τον κ. Βάλκε.

Δικαστική πηγή στην Ελλάδα δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι χθες «εισαγγελείς συμμετείχαν σε έρευνες σε κατοικίες [στην Ελλάδα]. Της επιχείρησης ηγούνται οι ελβετικές αρχές». Στη Γαλλία εισαγγελείς δήλωσαν ότι ερευνήθηκαν τα γραφεία του beIN στο Παρίσι. Δεν έχει σημειωθεί ακόμη κάποια προσαγωγή υπόπτου για την υπόθεση. Η χθεσινή ανακοίνωση είναι μάλιστα η πρώτη φορά που αναφέρθηκε δημοσίως συμφωνία της FIFA με το καταριανό δίκτυο ώς το 2030, αφού ώς χθες η ομοσπονδία είχε ανακοινώσει μόνο τη συμφωνία με το beIN έως και το 2022.

Ο κ. Βάλκε έχει κηρυχθεί έκπτωτος από τον Φεβρουάριο του 2016 λόγω άλλης περίπτωσης παραχώρησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ τον κ. Αλ-Κελαϊφί, ως διοικητικό ηγέτη της Παρί, έχει στο στόχαστρο η UEFA για πιθανή παραβίαση των κανονισμών περί του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play), ειδικά μετά την καταβολή 222 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή