Εκτινάσσεται το κόστος του Μουντιάλ

Εκτινάσσεται το κόστος του Μουντιάλ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι του 2018 η Ρωσία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες της διοργάνωσης είναι οι Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Καλίνιγκραντ, Καζάν, Νίζνι Νόβγκοροντ, Ροστόφ, Σαμάρα, Σαράνσκ, Βόλγκογκραντ και Αικατερινούπολη.

Πολλά έχουν ακουστεί για τον «τρόπο» που η FIFA, επί του «αποκαθηλωμένου» για διαφθορά Μπλάτερ, πήρε την απόφαση για την ανάθεση της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στη χώρα του προέδρου Πούτιν και ακόμα περισσότερα ακούστηκαν για την προετοιμασία των Ρώσων προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διοργάνωσης.

Ενα από τα σημεία της έντονης κριτικής που ασκείται είναι η υπερκοστολόγηση των έργων και η εκτόξευση των δαπανών σε δυσθεώρητα επίπεδα, παρά τις προσδοκίες για ένα… οικονομικό Μουντιάλ.

Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα του εξωτερικού τον περασμένο Μάιο η ρωσική κυβέρνηση αύξησε τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης κατά 4,7 δισ. ρούβλια (περίπου 70 εκατ. ευρώ) και πρότεινε περαιτέρω αύξηση 37 δισ. (547 εκατ. ευρώ). Τελικά, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένο διάταγμα ο προϋπολογισμός για την προετοιμασία και τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 αυξήθηκε κατά 34,5 δισ. ρούβλια φτάνοντας συνολικά τα 678 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 10 δισ. ευρώ).

Αρχικά οι δαπάνες είχαν υπολογιστεί στα 643 δισ. ρούβλια, ενώ ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός διέθετε 390 δισ. ρούβλια και ο περιφερειακός προϋπολογισμός ήταν υπεύθυνος για τα 91,9 δισ. ρούβλια. Τα νομικά πρόσωπα είχε υπολογιστεί ότι θα προσφέρουν 195,8 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Επομένως, ήδη υπάρχει απόκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό της τάξεως των 35 δισ. Και επειδή οι συγκρίσεις είναι χρήσιμες για συμπεράσματα, το προηγούμενο Μουντιάλ του 2014 που διεξήχθη στη Βραζιλία, κόστισε κι αυτό ακριβά, κατ’ εκτίμηση 15 δισ. δολάρια (12,7 δισ. ευρώ), ενώ η Νότια Αφρική δαπάνησε μόλις τρία δισεκατομμύρια δολάρια για τη διοργάνωση του 2010. Χαρακτηριστική περίπτωση υπερκοστολόγησης και σπατάλης είναι το στάδιο «Κρεστόφσκι», που ολοκληρώθηκε οκτώ χρονιά μετά τον αρχικό προγραμματισμό και είχε κατά 540% αυξημένο προϋπολογισμό.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Πούτιν σηκώνουν τους τόνους, κάνοντας λόγο για διαφθορά. Ενας από αυτούς, ο Αλεξέι Ναβάλνι, πρωτοστάτησε σε διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα τον περασμένο Ιούνιο, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν: «Η διαφθορά κλέβει το μέλλον μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος ποντάρει στη λάμψη της διοργάνωσης και στα έσοδα που θα προκύψουν από ροές των φιλάθλων που θα μεταβούν στη Ρωσία για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Από την άλλη, η FIFA και οι Αρχές είναι «στο κόκκινο» φοβούμενες εκτεταμένες και σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Ρώσους χούλιγκαν με χούλιγκαν άλλων εθνοτήτων με τα ίδια βίαια χαρακτηριστικά.

Oπως και να ’χει, η φιλοξενία τέτοιων διοργανώσεων φαίνεται πως είναι πολύ ακριβό και απαιτητικό «σπορ», που αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ακριβό και απαιτητικό, αφού σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, από το 2026 προβλέπεται η αύξηση των ομάδων που θα παίρονυν μέρος στο Μουντιάλ από 32 σε 48…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή