Προκριματικά Μουντιάλ: Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Προκριματικά Μουντιάλ: Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλωσε απότομα η απόσταση Αθήνας – Μόσχας μετά το βαρύ 4-1 της ήττας μας στο Ζάγκρεμπ και πλέον η εθνική μας ομάδα αναζητεί αύριο (21.45, ΣΚΑΪ) ένα μεγάλο θαύμα για να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να πάρει αυτή το εισιτήριο που οδηγεί το ερχόμενο καλοκαίρι στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Η «γαλανόλευκη» πληγώθηκε από την Κροατία με έναν τρόπο που δεν μας έχει συνηθίσει. Για μια ομάδα που διακρίνεται για την εξαιρετική αμυντική της λειτουργία, τα τέσσερα γκολ που δέχθηκε ήταν πάρα πολλά, ειδικά όταν τα δύο απ’ αυτά ήταν μεγάλα δώρα από ατομικά λάθη, απ’ αυτά που πολύ σπάνια κάνουν οι διεθνείς μας. Δεν τα έκανε κόντρα στο Βέλγιο ή στη Βοσνία στην προκριματική φάση όπου είχε μόνο μία ήττα (στο γκολ) σε δέκα παιχνίδια, τα έκανε τώρα μαζεμένα στο πιο κρίσιμο σημείο αυτής της επίπονης διαδρομής.

Μπορεί η Εθνική μας να γυρίσει την παρτίδα; Δύσκολο, όχι μόνο επειδή το +3 είναι πάντα δύσκολη υπόθεση σε διπλές αναμετρήσεις, αλλά και επειδή δεν είναι ομάδα με επιθετικές αρετές. Θα χρειαστεί να πάρει μεγάλο ρίσκο, να αξιοποιήσει τις όποιες ευκαιρίες δημιουργήσει και να διαχειριστεί με ασφάλεια το παιχνίδι στο αμυντικό του κομμάτι. Η αλήθεια είναι ότι κατάφερε να δημιουργήσει στο Ζάγκρεμπ 3-4 πολύ καλές ευκαιρίες για ένα δεύτερο γκολ που θα έβαζε τη ρεβάνς σε άλλη βάση. Ο,τι δεν κατάφερε εκεί, πρέπει να το πετύχει στο «Γ. Καραϊσκάκης», με πρώτο ζητούμενο να ασκήσει πίεση, να δημιουργήσει ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσει. Ενα γρήγορο γκολ θα αναπτερώσει τις ελπίδες, αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Θα χρειαστεί να γίνουν πάρα πολλά για να ανατραπεί το 4-1. Εν ολίγοις, ένα τέλειο παιχνίδι και μπόλικη τύχη. Το ποδόσφαιρο, όμως, δίνει από τη φύση του ευκαιρίες για θαύματα, αρκεί κάποιος να τα πιστέψει και να τα κυνηγήσει. Οδηγός μπορεί να είναι ίσως το 3-1 επί της Ρουμανίας το 2013, σε μπαράζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Είναι η πιο πρόσφατη εντός έδρας επιτυχία της σε ματς υψηλών απαιτήσεων με σκορ που αγγίζει τον αυριανό στόχο μας και μπορεί να δείξει τον δρόμο.

Οι Κροάτες έρχονται στην Αθήνα ως το απόλυτο φαβορί, με την ψυχολογία τους στα ύψη, τον αέρα της καλύτερης ομάδας και μαξιλαράκι ασφαλείας τα τρία παραπάνω γκολ που πέτυχαν στην έδρα τους. Το ίδιο σημαντικό είναι και ότι δεν μοιάζουν υπνωτισμένοι από τη νίκη τους και στα λόγια τουλάχιστον, δείχνουν έτοιμοι να δώσουν μάχη για να υπερασπιστούν τα κεκτημένα. «Παίξαμε μόνο το α΄ ημίχρονο. Δεν πρέπει να πάμε χαλαροί στην Αθήνα. Θα το δούμε σαν ν’ αρχίζουν όλα από 0-0. Οι παίκτες μας είναι υψηλού επιπέδου και δεν χρειάζονται πολλά για να καταλάβουν πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν το παιχνίδι» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζλάτκο Ντάλιτς, με τον Ιβάν Ράκιτιτς να επαυξάνει: «Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε προκριθεί στο Μουντιάλ. Πριν από μερικές μέρες έπαιξα κόντρα στον Ολυμπιακό στο ίδιο γήπεδο και ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολο θα είναι την Κυριακή. Θα πρέπει να είμαστε το ίδιο καλοί για να περάσουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ο Μίκαελ Σκίμπε βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής, αλλά οι παίκτες του έσπευσαν να αναλάβουν την ευθύνη. «Τα γκολ είναι ατομικά λάθη, που δεν τα είχαμε κάνει μέχρι τώρα και τα κάναμε μαζεμένα. Δεν είναι θέμα συστήματος. Ο προπονητής δεν έχει ευθύνη, γιατί αν δούμε πώς φάγαμε τα γκολ, το τελευταίο που φταίει είναι το σύστημα» τόνισε ο Παπασταθόπουλος, ο οποίος άφησε μια χαραμάδα ελπίδας: «Κατά 90% έχουμε χάσει την πρόκριση. Θα πρέπει, όμως, να δείξουμε ότι δεν ήμασταν να χάσουμε 4-1 και ότι είμαστε μια καλή ομάδα. Θα το δούμε σαν να είμαστε 0-0 και θα παίξουμε για τη νίκη. Περιμένουμε ένα γήπεδο γεμάτο». Παρά το βαρύ σκορ, το «Γ. Καραϊσκάκης» αναμένεται να είναι κατάμεστο και η βοήθεια του κόσμου θα είναι ένα όπλο που δεν είχε η Εθνική μας στο Ζάγκρεμπ. Θα έχει, επίσης, σίγουρα τον Μανωλά που τόσο έλειψε στο πρώτο ματς και πιθανώς τον Τοροσίδη, έναν έμπειρο παίκτη που δεν κρατά απλώς τη θέση του αμυντικά, αλλά μπορεί να δώσει σπουδαίες λύσεις και επιθετικά. Αν βάλει στην εξίσωση την πίστη και την τύχη, τότε μπορεί να κυνηγήσει το θαύμα και τη μεγάλη ανατροπή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή