Τα «Football Leaks» στην Ε.Ε.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφθορά στον χώρο του ποδοσφαίρου, η φοροδιαφυγή και η χρήση των απαγορευμένων ουσιών από αθλητές και αθλούμενους «συναντήθηκαν» στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Η έλλειψη διαφάνειας, που υπάρχει στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού και η έλλειψη νομικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη χρήση ουσιών από τους «αθλητές – αναψυχής», όπως προέκυψε από τη συζήτηση, δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν εάν δεν υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο.

«Τα “Football Leaks” αποτελούν τη μεγαλύτερη διαρροή – αποκάλυψη στον χώρο του παγκοσμίου αθλητισμού. Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας για τα δικαιώματα παικτών από τρίτες χώρες. Αγοράζονται ποδοσφαιρικές ομάδες, χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η πηγή προέλευσης των χρημάτων. Στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου προς τις UEFA και FIFA κάναμε επίμονες ερωτήσεις στους εκπροσώπους τους, αλλά αυτοί “πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα”. Για να υπάρξει τίμιο ποδόσφαιρο, πρέπει να υπάρξει και τίμια φορολογία, fair play – fair taxis», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Εντυπωσιακά ήταν και τα στοιχεία που παρέθεσε η Ελισάβετ Μανώλη, λέκτορας στην επικοινωνία και στο αθλητικό marketing στο πανεπιστήμιο του Loughborough, η οποία τόνισε ότι το ξέπλυμα χρήματος στην αθλητική βιομηχανία υπολογίζεται στα 90 δισ. ετησίως, ενώ το 80% του τζίρου για το στοίχημα αφορά τον παράνομο στοιχηματισμό.

Στο πλήγμα που δέχεται η ακεραιότητα ενός αθλήματος όταν αυτό μπαίνει στο στόχαστρο για χρήση απαγορευμένων ουσιών ή για έλλειψη διαφάνειας αναφέρθηκε ο Τζορτζ Πάτερσον, αξιωματούχος της Κομισιόν με συμβουλευτικό ρόλο για τον αθλητισμό. «Διακυβεύεται η ακεραιότητα ενός αθλήματος όταν υπάρχουν σε αυτό στημένοι αγώνες ή κρούσματα ντόπινγκ. Εχουμε μάθει για μεγάλα σκάνδαλα. Σίγουρα ένας, από μόνος του, δεν μπορεί να τα καταπολεμήσει. Πρέπει να υπάρξουν συστρατευμένες δράσεις ενάντια στη διαφθορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, που… πρωταγωνιστής ήταν η χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σε αυτό αναφέρθηκαν οι Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης (καθηγητής τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και Βασίλης Μπαρκούκης (επίκουρος καθηγητής τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Θέμα… εμφάνισης

Οι δύο καθηγητές μίλησαν για ερευνητικά αποτελέσματα από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό αναψυχής, δηλαδή γι’ αυτούς που ντοπάρονται με στόχο την εξωτερική εμφάνιση: «Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό για να βελτιώσουν την εξωτερική εμφάνιση και όχι την υγεία τους, είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να χρησιμοποιήσουν στεροειδή ή διουρητικά. Μπορεί να βελτιώνουν την εμφάνιση, αλλά, στο μέλλον, θα έχουν πρόβλημα στην υγεία. Σε έρευνα που έγινε σε Ελλάδα και Κύπρο, το 2000, το 10% των αθλούμενων κατέφευγε σε τέτοιες μεθόδους. Το 2015 αυτό το ποσοστό ξεπέρασε το 20%, ενώ το 15% των μαθητών χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες χωρίς να γυμνάζονται. Τώρα, συλλέγουμε δεδομένα και από επαγγελματίες αθλητές. Εχουμε καταλήξει στο ότι η σωστή εκπαίδευση και η ύπαρξη νόμων θα βοηθήσουν. Δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο, σε ολόκληρο τον κόσμο, για το ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής. Μόνο στη Δανία έχουν ενδιαφερθεί γι’ αυτόν τον τομέα», υπογράμμισε ο επ. καθηγητής Βασίλης Μπαρκούκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή