«Ρίχτερ» στην Εθνική Ιταλίας

«Ρίχτερ» στην Εθνική Ιταλίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δάκρυα του Τζίτζι Μπουφόν στον τελευταίο, πικρό, αγώνα του με τη «σκουάντρα ατζούρα», αλλά και οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί της παρέας του Μάρκους Μπεργκ, θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη όσων παρακολούθησαν τη ρεβάνς Ιταλίας – Σουηδίας προχθές το βράδυ, που σήμανε τον αποκλεισμό – σοκ των Ιταλών από το Παγκόσμιο Κύπελλο και το τέλος εποχής για πολλούς στην εθνική ομάδα της γείτονος.

Με όπλα το 1-0 του πρώτου αγώνα, την άμυνα από μπετόν αλλά και την τύχη, η Σουηδία ανέτρεψε τα προγνωστικά και απέσπασε λευκή ισοπαλία στο Σαν Σίρο του Μιλάνου, για να πάρει το εισιτήριο για τα τελικά της Ρωσίας με το σπαθί της.

Σε μια βραδιά κακής διαιτησίας και για τις δύο ομάδες, οι Ιταλοί διατύπωσαν τα εντονότερα παράπονα ζητώντας πέναλτι, αλλά η ουσία είναι ότι οι Σουηδοί έπαιξαν ουσιαστική άμυνα στην ελλιπή από επιθετικό ταλέντο Ιταλία, ενώ ζήτησαν και αυτοί πέναλτι σε δύο περιπτώσεις. Το πολυπόθητο γκολ που θα κρατούσε ζωντανούς τους Ιταλούς δεν ήρθε ποτέ και όλοι οι παίκτες των γηπεδούχων ξέσπασαν σε λυγμούς για τον πρώτο αποκλεισμό της Ιταλίας από τελικά Μουντιάλ από το 1958. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική η φιγούρα του 39χρονου Μπουφόν, του τερματοφύλακα που θα ισοφάριζε το ρεκόρ της συμμετοχής σε αγώνες πέντε Μουντιάλ εάν προκρινόταν η Ιταλία. Ο άσος της Γιουβέντους έκλαιγε απαρηγόρητος προ του συνεργείου της RAI που του έπαιρνε συνέντευξη, λέγοντας πόσο λυπάται που τελειώνει η διεθνής καριέρα του με αυτόν τον τρόπο. Βρήκε όμως το κουράγιο να πει ότι «το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει μέλλον, αφού έχει υπερηφάνεια, ποιότητα και ιστορία».

Ο διάδοχος του Μπουφόν δεν είναι άλλος από τον τερματοφύλακα της Μίλαν, Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, αλλά πρέπει να βρεθεί ικανός διάδοχος και για τους άλλους αποχωρούντες της φουρνιάς που πήρε το τελευταίο Μουντιάλ για την Ιταλία (το 2006), τους Ντανιέλε ντε Ρόσι και Αντρέα Μπαρτσάλι. Σε αυτούς τους τρεις που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη «σκουάντρα ατζούρα» είναι πιθανόν να προστεθεί και ο Τζόρτζο Κιελίνι. Στην έξοδο βρίσκεται ακόμη ο προπονητής Τζαμπιέρο Βεντούρα, όπως και άλλοι διεθνείς, ενώ είναι πιθανή ακόμη και η αποχώρηση του προέδρου της ομοσπονδίας, Κάρλο Ταβέκια. «Βεντούρα και γερουσία («Senatori»), όλοι σπίτι σας», έγραφε χαρακτηριστικό μήνυμα τηλεθεατή σε άλλον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό, απηχώντας την οργή που ξεχείλισε στην Ιταλία για την αγαπημένη εθνική ομάδα που κάθε 12 χρόνια έφτανε στον τελικό (1970, 1982, 1994, 2006), αλλά το 2018 το σερί θα σπάσει. «Τέλος» και «Εξω όλοι» ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων χθες στην Ιταλία.

Επειτα από μακρό πόλεμο με τον ιταλικό Τύπο, που ποτέ δεν χώνεψε την παρουσία ενός γηραιού τεχνικού χωρίς μεγάλες επιτυχίες στον πάγκο της Εθνικής, ο βουρκωμένος Βεντούρα δεν έκανε τη χάρη στους Ιταλούς ρεπόρτερ να παραιτηθεί ενώπιόν τους, παρά την πίεσή τους. Μένει τώρα να φανεί πώς θα αποχωρήσει και πότε, ενώ άρχισε και η διαδοχολογία.

Σήμερα κρίνεται στο Σίδνεϊ ποια από τις Αυστραλία και Ονδούρα θα συμμετάσχει στο προσεχές Μουντιάλ, μετά το 0-0 στην Κεντρική Αμερική το Σάββατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή