Β. Λεωνίδης στην «Κ»: «Σε εμάς δεν υπήρχαν σύνορα»

Β. Λεωνίδης στην «Κ»: «Σε εμάς δεν υπήρχαν σύνορα»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τιμές που αρμόζουν σε έναν θρύλο του αθλητισμού και της άρσης βαρών κηδεύτηκε ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Δίπλα από το φέρετρό του, στο Φατίχ Τζαμί, βρέθηκαν πολιτικοί, αθλητές και φίλοι του αθλητισμού, αλλά το πρόσωπο που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας ήταν ο φίλος του, ο Βαλέριος Λεωνίδης.

«Δεν μπορούσα να μην πάω. Μόλις το έμαθα πήρα το πρώτο αεροπλάνο και έφυγα για Κωνσταντινούπολη. Δεν σκέφτηκα τίποτα. Οταν με είδε η οικογένειά του χάρηκε. Κάποιοι είπαν ότι φίλησα την τουρκική σημαία που ήταν στο φέρετρο. Εγώ δεν έβλεπα καμία τουρκική σημαία. Εβλεπα τον φίλο μου, κι ας ήταν κλειστό φέρετρο», δήλωσε στην «Κ» ο ασημένιος Ολυμπιονίκης της Ατλάντας.

Στην Ατλάντα ανάμεσα στον Βαλέριο Λεωνίδη και στον Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου είχε διεξαχθεί ένας αγώνας-διαφήμιση για το άθλημα της άρσης βαρών (22-7-1996). Στην κατηγορία των 64 κ., τα παγκόσμια ρεκόρ «έσπασαν» το ένα μετά το άλλο (συνολικά έγιναν πέντε). Ο Βαλέριος Λεωνίδης κατάφερε και σήκωσε 187,5 κ. (4,5 πάνω από το ατομικό του) στο ζετέ, αλλά τα ίδια σήκωσε και ο Τούρκος, ο οποίος είχε και 2,5 κ., περισσότερα από το αρασέ. Ο Ελληνας αρσιβαρίστας απέτυχε στα 190 κ. και ξέσπασε σε κλάματα. Ο «Ηρακλής Τσέπης» ήταν ο πρώτος που τον αγκάλιασε. «Είσαι ο καλύτερος», του είπε ο Βαλέριος, για να του απαντήσει ο Ναΐμ: «Είμαστε οι καλύτεροι».

«Εμείς στη σχέση μας δεν βλέπαμε σύνορα. Δείχναμε πάντα αυτό που πρεσβεύει ο αθλητισμός. Οι αρχαίοι Ελληνες μας έμαθαν την εκεχειρία», μας είπε ο Βαλέριος Λεωνίδης.

Στην κηδεία του «Ηρακλή Τσέπης» παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών και καλός φίλος του Ναΐμ, ο Χαλίλ Μουτλού, οι Βούλγαροι Ολυμπιονίκες της άρσης βαρών, Πεσάλοβ, Ζλάτεβ, ο σταρ του ΝΒΑ και πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας μπάσκετ Χινταγέτ Τούρκογλου και χιλιάδες κόσμου. «Μία λαοθάλασσα», όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο Βαλέριος.

Πέθανε η Γιάνα Νοβότνα

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή η σπουδαία τενίστρια Γιάνα Νοβότνα. Η Τσέχα, η οποία έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, είχε κατακτήσει 100 τίτλους σε μονό και διπλό, τρία ολυμπιακά μετάλλια (δύο ασημένια, ένα χάλκινο) και είχε φτάσει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης το 1997. Σήμα κατατεθέν είχε το ιδιαίτερο στυλ στο σερβίς. Το 1998 πρόσθεσε στη συλλογή της και τον τίτλο από το Γουίμπλεντον. Επικράτησε της Γαλλίδας Ναταλί Τοζιά με 2-0 σετ (6-4, 7-6). Το 2005 εισήλθε στο «Hall of Fame» του τένις και όταν ολοκλήρωσε την καριέρα της ασχολήθηκε με την προπονητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή