Οι νέοι δεν πηγαίνουν γήπεδο

Οι νέοι δεν πηγαίνουν γήπεδο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές των εισιτηρίων στην πλειονότητα των αγώνων ποδοσφαίρου στη Βρετανία έχουν είτε παγώσει είτε μειωθεί για τρίτη χρονιά στη σειρά, αλλά οι νέοι ποδοσφαιρόφιλοι στην πατρίδα του ποδοσφαίρου βρίσκουν υπερβολικά ακριβά τα εισιτήρια, μένοντας μακριά από τις εξέδρες, σύμφωνα με έρευνες του BBC.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των κατηγοριών τιμών των εισιτηρίων σε 200 συλλόγους στη Βρετανία έμειναν σταθερές ή μειώθηκαν, την ώρα που το 82% των 1.000 Βρετανών ηλικίας 18 έως 24 ετών που συμμετείχε σε έρευνα δήλωσε ότι το κόστος των εισιτηρίων αποτελεί εμπόδιο για να επισκεφθεί το γήπεδο.

Η ετήσια σχετική έρευνα έδειξε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των συλλόγων σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλλία προσφέρουν μειωμένα εισιτήρια σε εφήβους και νεαρούς ενηλίκους –πέρα από τις εκπτώσεις σε φοιτητές– αλλά το 55% των φιλάθλων δήλωσε ότι έχει σταματήσει εντελώς να πηγαίνει στο γήπεδο ή έχει ελαττώσει τα παιχνίδια που παρακολουθεί, διότι τα εισιτήρια είναι πολύ ακριβά.

Κατά μέσον όρο οι νέοι ποδοσφαιρόφιλοι μπορούν να εξοικονομήσουν 147 λίρες (165 ευρώ) τον χρόνο από τα εισιτήρια διαρκείας στις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας, χάρη στις εκπτώσεις που προσφέρονται, ωστόσο στοιχεία της Πρέμιερ Λιγκ δείχνουν ότι οι νέοι φίλαθλοι αγόρασαν μόλις το 4% των εισιτηρίων διαρκείας φέτος. Αλλη έρευνα που έγινε παλαιότερα, αποκάλυψε ότι η μέση ηλικία των ενήλικων φιλάθλων στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ είναι 41 έτη.

Ο Ρομπ Ουίλσον, ειδικός στα οικονομικά του ποδοσφαίρου στο πανεπιστήμιο Χόλαμ του Σέφιλντ, δήλωσε στο BBC ότι οι μεγάλοι σύλλογοι οφείλουν να εργαστούν περισσότερο για την προσέλκυση των νέων φιλάθλων, υπονοώντας ότι ίσως οι ήπιες συνθήκες σε ένα ματς είναι προτιμητέες από το να υπάρχουν επεισόδια: «Οι ποδοσφαιρόφιλοι αυτοί αποτελούν την επόμενη γενιά των κατόχων εισιτηρίων διαρκείας, αλλά έχουν ανατραφεί σε ένα περιβάλλον που είναι ακριβό. Ετσι διστάζουν να πληρώσουν τόσα χρήματα για να δουν την ομάδα τους να παίζει. Αυτά θα πρέπει να ανησυχούν την ελίτ της Πρέμιερ Λιγκ, που κακώς αγνοεί αυτή την ομάδα των φιλάθλων».

Την ανησυχία του για τα ευρήματα εξέφρασε και ο προπονητής της Αρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ: «Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το να μοιράζεσαι την εμπειρία ενός γηπέδου. Υπάρχουν πολλά συστατικά στο μοντέρνο ποδόσφαιρο που έχουν κάνει τον κόσμο να κόψει το γήπεδο, ενώ και ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει, οι νέοι παίζουν λιγότερο μπάλα, παίζουν περισσότερο στους υπολογιστές τους», είπε ο Γάλλος τεχνικός, και πρόσθεσε: «Η ασφάλεια της συγκέντρωσης ανθρώπων αποτελεί πρόβλημα. Επίσης, μπορείς να αντέξεις οικονομικά να δεις έναν αγώνα αν είσαι νέος; Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά στοιχεία που πρέπει να φροντίσουμε στο άθλημά μας».

Σε δήλωσή της η Πρέμιερ Λιγκ ανέφερε ότι «οι σύλλογοι προσφέρουν ειδικά για τους νέους προνομιακές τιμές, περιλαμβανομένων και των εισιτηρίων διαρκείας, εκτιμώντας την πιστή και παθιασμένη τους στήριξη».

Ερευνα της ComRes μέσω Ιντερνετ έδειξε ότι οι νέοι φίλαθλοι ασχολούνται περισσότερο με το ποδόσφαιρο μέσω των βιντεογκέιμ (61%) παρά μέσω μιας αληθινής ποδοσφαιρικής ομάδας (37%). Επιπλέον, περισσότεροι νέοι φίλαθλοι στοιχηματίζουν στο ποδόσφαιρο (44%) από όσους παίζουν μπάλα (37%), ενώ μόνο το 26% δηλώνει ότι βλέπει ποδόσφαιρο πάνω από μία φορά τον μήνα.

Αλλα ευρήματα της έρευνας του BBC είναι ότι το 65% των νέων φιλάθλων αναφέρει το κόστος της μετακίνησης ως εμπόδιο για να μεταβεί στο γήπεδο, ενώ το 56% θεωρεί ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο τους αγνοεί.

Πάντως, οι μεγαλύτερες εκπτώσεις υπάρχουν για τους νέους στο Λονδίνο, κυρίως από την Αρσεναλ και την Τσέλσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή