Σε αμηχανία παραμένει η Ρωσία

Σε αμηχανία παραμένει η Ρωσία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμένα μοιάζουν να τα έχουν στη Ρωσία σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης στην απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για αποκλεισμό της χώρας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πγιονγκτσάνγκ σε δύο μήνες, καθώς άλλοι αξιωματούχοι στη Μόσχα εμφανίζονται συγκαταβατικοί κι άλλοι σκληροί, βλέποντας παντού εχθρούς και ζητώντας μποϊκοτάζ. Ωστόσο, ούτε την ευθύνη του σκανδάλου αναλαμβάνει κανείς, ούτε απαντά συγκεκριμένα στις κατηγορίες του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος για ενορχηστρωμένο ντόπινγκ.

Οπως επισημαίνουν στην «Κ» κύκλοι των διεθνών οργανισμών κατά του ντόπινγκ, για να μπορέσει η Ρωσία να επανενταχθεί ομαλά στην ολυμπιακή οικογένεια στο μέλλον, θα πρέπει να αναγνωρίσει ό,τι έκανε στο πρώτο μισό της δεκαετίας και να απολογηθεί δημοσίως, αντί να κατηγορεί όσους αποκάλυψαν το κρατικό σύστημα χορήγησης και συγκάλυψης απαγορευμένων ουσιών σε αθλητές της χώρας.

Η ΔΟΕ, μάλιστα, έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία που οδήγησαν στον διά βίου αποκλεισμού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του σημαιοφόρου της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014 και δύο φορές χρυσού ολυμπιονίκη στο έλκηθρο, Αλεξάντερ Ζουμπκόφ. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ένα από τα δείγματα ούρων του είχε αντικατασταθεί με άλλο και αλλοιωθεί διά της διάλυσης αλατιού σε αυτό, ενώ δύο άλλα έφεραν γρατζουνιές, καθώς κάποιος τα είχε ανοίξει και αλλοιώσει.

Πίσω από τις δηλώσεις των επισήμων στη Ρωσία φαίνεται να υπάρχει μια διελκυστίνδα ανάμεσα στη σκληρή ή στην ήπια στάση που θα τηρήσει η χώρα, με τη μάχη να γίνεται ξεκάθαρα για τις εντυπώσεις (ενόψει και της προεδρικής εκλογής στη Ρωσία τον Μάρτιο) και όχι για την ουσία, δηλαδή την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Ετσι, από τη μια πλευρά εμφανίστηκε την Τετάρτη ένας ήπιος Βλαντιμίρ Πούτιν που απέκλεισε το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Αγώνων στη Νότια Κορέα, με τον Ρώσο πρόεδρο να λέει ότι όποιος Ρώσος αθλητής θέλει ας πάει στους Αγώνες κι από την άλλη η Δούμα προχθές αντηχούσε από φωνές Ρώσων βουλευτών που απαιτούσαν μποϊκοτάζ.

Επίσης, από τη μια η «τσαρίνα των αιθέρων» Γελένα Ισινμπάγεβα χαρακτήρισε την απόφαση της ΔΟΕ, «συμβιβασμό που η Ρωσία πρέπει να αποδεχθεί» (με τη βετεράνο επικοντίστρια να τονίζει ότι τουλάχιστον δίνεται η δυνατότητα στους Ρώσους αθλητές να συμμετάσχουν όχι ως ουδέτεροι αλλά ως «ολυμπιακοί αθλητές από τη Ρωσία»), κι από την άλλη ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι ο σκοπός της απόφασης ήταν πολιτικός, και συγκεκριμένα να επιδεινώσει το προεκλογικό κλίμα στη Ρωσία. «Οι κατηγορίες για συστηματικό ντόπινγκ στη Ρωσία είναι ένα ξεκάθαρο ψέμα» δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ.

Παράλληλα, η ολυμπιακή επιτροπή της Λευκορωσίας, χώρας που διατηρεί άριστους δεσμούς με τη Μόσχα, καταδίκασε χθες την απόφαση αποκλεισμού της Ρωσίας, λέγοντας ότι δεν ήταν επαρκή τα σχετικά στοιχεία.

Ο δε άνθρωπος που φέρεται να ενορχήστρωσε το σύστημα, ο πρώην υπουργός Αθλητισμού και νυν αναπληρωτής πρωθυπουργός Βιτάλι Μούτκο είπε ότι αν η παραίτησή του διευκολύνει τη Ρωσία, θα την υποβάλει. Η οριστική απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι των Ρώσων αθλητών ως ανεξάρτητων στην Πγιονγκτσάνγκ θα ληφθεί την προσεχή Τρίτη κατά τη σύνοδο της ρωσικής ολυμπιακής επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή