«Ανεπαρκές το ΕΣΚΑΝ»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές καταγγελίες μέσα από ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου έκανε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Ο ολυμπιονίκης του πόλο κατήγγειλε ότι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017 έχουν πραγματοποιηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) μόνο τέσσερις έλεγχοι για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που, εκτός των άλλων αγώνων, διεξήχθησαν τα παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου και υγρού στίβου. Μάλιστα, στη διοργάνωση του Λονδίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε και θετικό δείγμα Ελληνίδας αθλήτριας.

«Οι τέσσερις έλεγχοι αντιστοιχούν σε μια δεξαμενή 204 διακεκριμένων αθλητών που παρέχουν πληροφορίες εντοπισμού (whereabouts). Ενας τραγικά ανεπαρκής αριθμός ελέγχων, καθότι είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο αποτελεσματικός σχεδιασμός ελέγχων ντόπινγκ στηρίζεται κυρίως στους ελέγχους εκτός αγώνων (out of competition testing), στους αιφνιδιαστικούς δηλαδή ελέγχους στη διάρκεια της αγωνιστικής προετοιμασίας. Γι’ αυτό προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό το γεγονός ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν μόνο τέσσερις έλεγχοι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς χαρακτηρίζει «ανεπαρκές» το πρόγραμμα ελέγχων του ΕΣΚΑΝ και αυτό το στηρίζει και σε μια τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού, ο οποίος σε κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στην ύπαρξη δειγματοληπτών με κύριο επάγγελμα μη σχετιζόμενο με την ιατρική επιστήμη, τα παραϊατρικά επαγγέλματα ή αυτά της φυσικής αγωγής.

«Η αναφορά σε θέματα εγκυρότητας και αξιοπιστίας των ελέγχων περισσότερο μάλλον παραπέμπει στη φημολογούμενη ανυπαρξία οποιουδήποτε συστήματος εκπαίδευσης, διαπίστευσης, και επαναδιαπίστευσης των δειγματοληπτών στο ΕΣΚΑΝ, σε αντίθεση με το δεσμευτικό Διεθνές Πρότυπο για την Εξέταση (International Standard for Testing) (παρ. H4 και H5) και τις διατάξεις της μη δεσμευτικής Οδηγίας για το Προσωπικό Δειγματοληψίας (Guidelines Sampling Control Personnel) του WADA, πόσο μάλλον όταν από 1/1/2015 και εντεύθεν υπάρχουν ανανεωμένες εκδόσεις του Παγκοσμίου Κώδικα Αντιντόπινγκ και των συνοδευτικών αυτού εγγράφων», τονίζει ο κ. Μαυρωτάς.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σε αυτούς τους οκτώ μήνες αφορούσαν τρία δείγματα από τον στίβο και ένα από την άρση βαρών. Ο ολυμπιονίκης μέσα από την ερώτησή του, ζητεί από την αρμόδια υπουργό να μάθει το χρονικό διάστημα της μη καταβολής των αποζημιώσεων των δειγματοληπτών, εάν, όπως προκύπτει από τη δήλωση του κ. Γενικού, υπάρχει θέμα αξιοπιστίας των ελέγχων, για την εκπαίδευση των δειγματοληπτών, αλλά και για τον αριθμό των ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί εντός και εκτός αγώνων και ποια η κατανομή τους ανά άθλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή