ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παναθηναϊκός: Ενα βήμα εμπρός, δύο πίσω

panathinaikos-ena-vima-empros-dyo-piso-2222978

Φωτοβολίδα με πολύ σύντομη διάρκεια ζωής αποδείχθηκε, τελικά, το πλάνο σωτηρίας του Παναθηναϊκού! Η λάμψη της γέννησε πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες απ’ όσες υπήρχαν ρεαλιστικά και για τον λόγο αυτό ο εμπνευστής του σχεδίου, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ανέκρουσε πρύμναν μόλις 24 ώρες μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίησή του. Οι φίλοι της ιστορικής ομάδας δέχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και μια δεύτερη ψυχρολουσία, καθώς η UEFA ανακοίνωσε την τιμωρία της με αποκλεισμό ενός έτους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τριετή ορίζοντα, δίνοντάς της, όμως, μια περίοδο χάριτος μέχρι την 1η Μαρτίου. Αν μέχρι τότε διακανονίσει και όχι απαραίτητα αποπληρώσει τις οφειλές της, η ποινή δεν θα ισχύσει. Πέρα απ’ αυτή τη μικρή αναστολή, το άλλο θετικό της απόφασης είναι ότι δεν επιβλήθηκε τελικά απαγόρευση μεταγραφών, κάτι που στην ουσία μπορεί να αποδειχθεί «δώρον άδωρον» μιας και υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να κάνουν οι «πράσινοι» αξιόλογες μεταγραφικές προσθήκες τον Ιανουάριο.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος αιφνιδίασε με την απόφασή του να μην προχωρήσει στο πλάνο σωτηρίας, το περίγραμμα του οποίου το είχε συζητήσει τη Δευτέρα με αντιπροσωπεία παλαιμάχων. Τους λόγους τους εξήγησε με μια λακωνική του δήλωση χθες το μεσημέρι: «Πρόθεσή μου πάντα ήταν και είναι να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό, ειδικά τις δύσκολες στιγμές που περνάει, δημιουργώντας έναν μηχανισμό μακροπρόθεσμης λύσης για την ομάδα με πρωταγωνιστικό ρόλο να έχουν οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν προσδοκίες άμεσης επίλυσης του μεγάλου οικονομικού προβλήματος του Παναθηναϊκού, είμαι υποχρεωμένος να σταματήσω την προσπάθεια καθότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις ή και στις δυνατότητές μου η εξεύρεση μαγικής λύσης για την ομάδα μας».

Ο 60χρονος επιχειρηματίας θεώρησε ότι γεννήθηκαν προσδοκίες που ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρος ότι δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος της προσπάθειας, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από μεγάλη μερίδα φιλάθλων οι οποίοι θεωρούν προφανώς «υποχρέωση» μόνο των ισχυρών επιχειρηματιών με παναθηναϊκά αισθήματα να στηρίξουν το πλάνο διάσωσης της ομάδας και όχι με τη συνδρομή του ο κόσμος. Ο κ. Θεοδωρόπουλος εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη δημοσιοποίηση της συνάντησης παρότι είχε ζητήσει από τους παλαιμάχους εχεμύθεια, όπως και από την ονομαστική αναφορά που έγινε στο πρόσωπο ενός Κύπριου επιχειρηματία που είχε τη διάθεση να συνδράμει. Περίμενε, επίσης, μεγαλύτερη προσέλευση παλαιμάχων, κυρίως της νεότερης γενιάς.

Η δημοσιότητα ήταν κατά τον Βασίλη Κωνσταντίνου ο βασικός λόγος του ναυαγίου, όπως τόνισε στον ΣΠΟΡ FM: «Η υπόθεση με τον κ. Θεοδωρόπουλο ξεκίνησε πριν ένα μήνα, όταν πήγα και τον βρήκα για να μπει μπροστά. Προγραμματίσαμε να γίνει αυτή η συνάντηση και είπαμε να μην έρθουν δημοσιογράφοι στην αίθουσα, για να μιλήσουμε καλύτερα. Ανέλυσε το πλάνο του, άλλοι το αποδέχθηκαν, άλλοι είχαν αμφιβολίες και άλλοι έκαναν ερωτήσεις. Ζήτησε να μη δημοσιευτεί τίποτα και να βγει μόνο ότι θα συζητηθούν οι προτάσεις του. Φαίνεται ότι η δημοσιοποίηση όσων ειπώθηκαν τον ενόχλησε. Ξεκαθάρισε ότι το πλάνο αφορούσε την καταβολή μόνο 50 ευρώ από κάθε φίλαθλο του Παναθηναϊκού και ότι ήταν ενήμερος ο κ. Αλαφούζος. Είπε ότι δεν έχει τόσα λεφτά, αλλά αυτό που ήθελε ο ίδιος και οι συνεργάτες του ήταν να εγγυηθούν ότι τα λεφτά θα πάνε για τις υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού και αν δεν μαζευτούν, θα τα δώσουμε πίσω στον κόσμο».

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος για τη συνέχεια, ελπίζοντας ότι στο σημερινό ραντεβού στη Ζυρίχη του κ. Τουμαζάτου (οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ) και του κ. Παπαντωνίου (νομικό σύμβουλός της) με εκπροσώπους των πιστωτών (παίκτες, προπονητές, μάνατζερ, ομάδες) θα υπάρξει κατανόηση και θα δοθεί εκ μέρους τους νέα πίστωση χρόνου: «Ο Παναθηναϊκός περνάει τη δυσκολότερη περίοδο των 108 χρόνων του και από την απάντησή τους θα εξαρτηθεί κατά πολύ η συνέχεια. Εστω και στο παρά ένα, υπάρχουν θετικές απαντήσεις. Με δυσκολία, κόπο, κούραση και αγωνία, στο τέλος βρίσκουμε τη χρυσή τομή. Είμαι αισιόδοξος. Το θέμα είναι να δεχθούν το πρόγραμμα και οι παίκτες για να πάρει βαθιά ανάσα ο Παναθηναϊκός, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και να είναι συνεπής. Οι παίκτες πρέπει να πειστούν ότι ο Παναθηναϊκός θέλει να τους πληρώσει όλους. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι και οι εκπρόσωποί τους».

• Κοντά σε συμφωνία με την Ταγέρες είναι ο Τσάβες, σύμφωνα με ανάρτηση γνωστού Αργεντινού δημοσιογράφου.