Πράσινο φως στους «ουδέτερους» από Ρωσία

Πράσινο φως στους «ουδέτερους» από Ρωσία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική ολυμπιακή επιτροπή αποφάσισε χθες να αποδεχθεί τη συμμετοχή ως ουδέτερων των Ρώσων αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πγιονγκτσάνγκ σε δύο μήνες, κλείνοντας τα αυτιά της τόσο στις κραυγές για ολοκληρωτικό μποϊκοτάζ όσο και σε εκείνες περί προδοσίας των αθλητών που δεν θα φέρουν τα ρωσικά χρώματα.

Με ομόφωνη απόφασή της η ρωσική επιτροπή, που τελεί σε αποκλεισμό από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, επιτρέπει τη συμμετοχή όσων Ρώσων επιθυμούν –και είναι καθαροί από ουσίες– στους Αγώνες της Νότιας Κορέας, έστω και χωρίς το εθνόσημο όπως είχε αποφασίσει μία εβδομάδα νωρίτερα η ΔΟΕ λόγω του ρωσικού σκανδάλου ενορχηστρωμένου ντόπινγκ.

Ο πρόεδρος της ρωσικής επιτροπής, Αλεξάντερ Ζούμπκοφ, του οποίου η συμμετοχή στη ΔΟΕ έχει ανασταλεί, μίλησε υπέρ της συμμετοχής των Ρώσων ως ανεξάρτητων, θέση που υποστήριξε με θέρμη η εκπρόσωπος των αθλητών, Σόφια Βελίκαγια. Αποφασίστηκε ακόμη η σύσταση επιτροπής συνεργασίας με τη ΔΟΕ για την επιλογή των Ρώσων αθλητών που θα λάβουν μέρους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Ο κ. Ζούμπκοφ είπε ότι σχεδόν 200 αθλητές πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν. Οι Ρώσοι που θα τους επιτραπεί η συμμετοχή θα αγωνιστούν στην Πγιονγκτσάνγκ υπό την ολυμπιακή σημαία ως ομάδα των «Ολυμπιακών Αθλητών από τη Ρωσία» και θα μπορούν να συμμετάσχουν και στα ομαδικά αθλήματα με την ονομασία αυτή. Ιδιαιτέρως για το χόκεϊ επί πάγου, η αρμόδια διεθνής ομοσπονδία φέρεται να ενημέρωσε τη Μόσχα ότι σε περίπτωση που η ομάδα των Ρώσων κατακτήσει το χρυσό είτε στους άνδρες είτε στις γυναίκες –παρότι δεν θα γίνει ανάκρουση του ρωσικού ύμνου ούτε θα υψωθεί η ρωσική σημαία– θα τους επιτραπεί να ψάλουν α καπέλα τον ύμνο τους εάν θέλουν, προλαβαίνοντας έτσι μια πιθανόν άβολη στιγμή για το ολυμπιακό κίνημα.

«Μας πήραν τη σημαία και τον ύμνο, αλλά δεν έχουν πάρει την τιμή, τη συνείδηση, τον πατριωτισμό και την αγάπη για τη χώρα μας» είπε ο αρχηγός της εθνικής χόκεϊ της Ρωσίας, Ιλια Κοβαλτσούκ, σε μια δήλωση ενδεικτική της νοοτροπίας που μοιράζονται οι Ρώσοι μετά την ποινή αποκλεισμού της χώρας τους από τη ΔΟΕ.

Η ρωσική επιτροπή πρόσθεσε στην απόφασή της ότι ζητεί σεβασμό στην προσωπική απόφαση κάθε αθλητή να συμμετάσχει, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως εκείνο της Ντάρια Κλίσινα, της Ρωσίδας άλτριας που συμμετείχε ως ουδέτερη στους Θερινούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και την αποκαλούσαν «προδότρια» στην πατρίδα της. Ηδη, όμως, κάποιοι στη Ρωσία παραλληλίζουν όσους Ρώσους πάνε στην Πγιονγκτσάνγκ με τους συνεργάτες των ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες Ρώσοι φίλαθλοι αναμένεται να κατακλύσουν τις εξέδρες στα στάδια της Νότιας Κορέας με ρωσικές σημαίες ως αντίδραση στην απόφαση της ΔΟΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή