Σκάνδαλο με την Μπενφίκα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H… σιωπή των αμνών κυριαρχεί στην Πορτογαλία για το σκάνδαλο που αφορά την Μπενφίκα και ξεσκέπασε τοπική ιστοσελίδα χάρη σε ηλεκτρονικά μηνύματα που κυβερνοπειρατές (χάκερ) υπέκλεψαν από ανθρώπους συνδεόμενους με τον δημοφιλέστερο σύλλογο της ιβηρικής χώρας.

Από την Κυριακή έχει ξεσπάσει σοβαρότατο σκάνδαλο –που όμως αποσιωπάται από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης της χώρας των Λουζιτανών– καθώς αποκαλύφθηκε ότι η Μπενφίκα φρόντιζε όχι μόνο να ανεβοκατεβάζει διαιτητές με βάση τη… συμπεριφορά τους έναντι των «κόκκινων» της πρωτεύουσας αλλά και να τηρεί αρχεία χρήσιμα για εκβιασμούς, με πληροφορίες όπως αριθμοί κινητών τηλεφώνων, διευθύνσεις και συλλογικές προτιμήσεις κάθε διαιτητή ή παράγοντα, ακόμα και τα ονόματα των φιλενάδων τους! Τα στοιχεία ερευνώνται πλέον από το τμήμα διαφθοράς της πορτογαλικής αστυνομίας.

Η διαρροή αφορά κατά κύριο λόγο σε πάνω από 5.000 emails που έστειλε ή έλαβε ο δημοσιογράφος του καναλιού της Μπενφίκα και επιτελικό στέλεχος του συλλόγου Πέδρο Γκουέρα, συνολικού μεγέθους 6 γιγαμπάιτ (6 GB).

Στην αλληλογραφία αυτή που χρονολογείται από το 2010 έως και φέτος αποκαλύπτεται παρασκηνιακή στρατηγική υποκόσμου εκ μέρους των «Ενκαρνάδος», με αντικειμενικό στόχο τον επηρεασμό ποδοσφαιρικών αποτελεσμάτων. Επιλέγονταν συγκεκριμένα οι διαιτητές που βοηθούσαν την Μπενφίκα, ενώ προτείνονταν για υποβιβασμό όσοι της προξενούσαν παράπονα με βάση τη διαιτησία τους.

Καταγράφονται ύποπτες συνεννοήσεις με επιτελείς της ομοσπονδίας, της λίγκας, διαιτητές, βουλευτές και άλλους, με τον πρόεδρο του συλλόγου Λουίς Φιλίπε Βιέιρα να αποκαλείται χαρακτηριστικά «πρωθυπουργός» βάσει της τεράστιας επιρροής που αποδεικνύεται ότι έχει στο ποδοσφαιρικό παρασκήνιο της χώρας.

Ακολούθησαν προχθές νέες αποκαλύψεις από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του Πάουλο Γκονσάλβες, άλλου παράγοντα της Μπενφίκα, από το 2008 για σχέσεις με επιχειρηματίες, επαφές για μεταγραφές παικτών κ.λπ.

Η ιστοσελίδα δημοσίευσε ακόμη όχι μόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση (email) του κ. Βιέιρα αλλά και το συνθηματικό (password), ώστε όποιος προλάβαινε πριν αυτό αλλάξει να μπορεί να διαβάσει απευθείας την προσωπική του αλληλογραφία.

Τα κύρια πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης αποφεύγουν (για λόγους δεοντολογίας ή από αυτολογοκρισία) τις συγκεκριμένες αναφορές στο ζήτημα, κάνοντας λόγο για «φερόμενα emails», ενώ κύκλοι της Μπενφίκα ισχυρίζονται ότι είναι κατασκευασμένα με σκοπό να την πλήξουν. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η ομάδα της Λισσαβώνας προσέλαβε ειδικούς για να προστατεύσουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία και τα αρχεία του συλλόγου από επιθέσεις.

Ο ίδιος ο κ. Γκουέρα δήλωσε τη Δευτέρα ότι «κάποια από τα μηνύματα αυτά είναι ψεύτικα», ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ότι λαμβάνει πλέον και απειλές θανάτου.

Ωστόσο, η μεγάλη αντίπαλος της Μπενφίκα, η Πόρτο έσπευσε να δημοσιεύσει λεπτομέρειες από τα μηνύματα αυτά μέσω του τηλεοπτικού της καναλιού, οξύνοντας την κατάσταση. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου», είπε σχετικά ο διευθυντής επικοινωνίας των «Δράκων», Φρανσίσκο Μάρκες.

Αλατοπίπερο στην υπόθεση προσδίδει και το γεγονός πως ένα στέλεχος της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας φέρεται βάσει των μηνυμάτων να παρείχε στην Μπενφίκα απόρρητες πληροφορίες για τον άλλο μεγάλο σύλλογο της πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή