«Ντοπέ» και ο Βρετανός ποδηλάτης Κρις Φρουμ

«Ντοπέ» και ο Βρετανός ποδηλάτης Κρις Φρουμ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν αποκαθηλώθηκε ο θρυλικός Λανς Αρμστρονγκ λόγω χρήσης αναβολικών, η διεθνής ποδηλασία στράφηκε στον Βρετανό Κρις Φρουμ ως τον άνθρωπο-διαφήμιση του αθλήματος. Πλέον και αυτός έχει μπλεξίματα με απαγορευμένες ουσίες και απειλείται με τιμωρία.

Χθες, έγινε γνωστό ότι ο τέσσερις φορές νικητής του Γύρου της Γαλλίας βρέθηκε να έχει στα ούρα του δύο φορές πάνω από το όριο μια ουσία, που περιέχεται σε φάρμακο που έχει δηλώσει ότι λαμβάνει για την καταπολέμηση του άσθματος. Το θετικό δείγμα ούρων ελήφθη κατά τον Γύρο της Ισπανίας, στις 7 Σεπτεμβρίου, αγώνα που ο γεννημένος στην Κένυα ποδηλάτης κέρδισε.

Η ομάδα του Φρουμ, η Τιμ Σκάι, ανακοίνωσε χθες ότι «η ανάλυση του δείγματος έδειξε την παρουσία σαλβουταμόλης σε συγκέντρωση 2.000 νανογραμμαρίων ανά μιλιλίτρο, σε σύγκριση με το όριο των 1.000». Πρόσθεσε προς υπεράσπιση του Βρετανού ποδηλάτη ότι υποχρεώθηκε να λάβει αυξημένη δόση του φαρμάκου που έχει δηλώσει για τη θεραπεία του, αλλά χωρίς να ξεπερνά την επιτρεπόμενη δοσολογία, όταν «αισθάνθηκε έντονα συμπτώματα άσθματος» κατά την τελευταία εβδομάδα του Γύρου της Ισπανίας.

Η σαλβουταμόλη είναι ουσία που αυξάνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων και χρησιμοποιείται ως αναβολικό διότι ενισχύει την αντοχή των αθλητών.

Ο Φρουμ δήλωσε ότι του ζητήθηκε να παράσχει πληροφορίες για το θετικό δείγμα, ενώ επανειλημμένως έχει τονίσει ότι ποτέ του δεν έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Εφόσον, όμως, επιβεβαιωθεί η ενοχή του αναμένεται όχι μόνο να του αφαιρεθεί ο τίτλος της ισπανικής διοργάνωσης αλλά και να του επιβληθεί μακροχρόνιος αποκλεισμός και ενώ ο 32χρονος Βρετανός ήθελε το προσεχές καλοκαίρι να ισοφαρίσει το ρεκόρ των πέντε νικών στον Γύρο της Γαλλίας. Σημειώνεται ότι ο Αλεσάντρο Πετάκι είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό ενός έτους, όταν βρέθηκε με αυξημένη ποσότητα σαλβουταμόλης στον Γύρο της Ιταλίας του 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή