Κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο έχει τη στιγμή του

Κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο έχει τη στιγμή του

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1930-2014: Κάνοντας τον γύρο του κόσμου από την Ουρουγουάη έφθασε στη Βραζιλία και σε λιγότερο από έναν χρόνο η μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου θα κάνει την 21η στάση της στη Ρωσία. Κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο έχει έναν νικητή, δεκάδες πρωταγωνιστές και εκατοντάδες στιγμές που αποτυπώθηκαν στο μυαλό κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Ωστόσο, στα 20 Μουντιάλ της Ιστορίας, μία είναι η στιγμή, καλή ή κακή, που αυτομάτως έρχεται ως πρώτη θύμηση στο άκουσμα της διοργάνωσης.

1930, Ουρουγουάη: Σε ένα πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο τα πάντα έχουν τη σημασία τους. Υπάρχει, όμως, μια μικρή ξεχωριστή ιστορία. Στον τελικό της Ουρουγουάης με την Αργεντινή χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικές μπάλες. Στο πρώτο ημίχρονο αυτή που ήθελαν οι Αργεντινοί και στο δεύτερο αυτή που ήθελαν οι Ουρουγουανοί.

1934, Ιταλία: Η «ιταλοποίηση» Αργεντινών (Ντε Μαρία, Μόντι) και Ουρουγουανών ποδοσφαιριστών (Γκουάιτα, Ορσι), οι οποίοι ενίσχυσαν σημαντικά τη «Σκουάντρα Ατζούρα», στην κατάκτηση του τίτλου.

1938, Γαλλία: Ο Μπενίτο Μουσολίνι έχει ήδη καταλάβει την αξία του ποδοσφαίρου στην πολιτική και απαιτεί την κατάκτηση ενός ακόμη τροπαίου. Φημολογείται ότι το βράδυ πριν από τον τελικό της 19ης Ιουνίου με τους Ούγγρους έστειλε από ένα τηλεγράφημα σε κάθε Ιταλό παίκτη. «Vincere or morire». «Κερδίζετε ή πεθαίνετε»…

1950, Βραζιλία: Η οικοδέσποινα χώρα θέλει ισοπαλία στον αγώνα της 16ης Ιουλίου κόντρα στην Ουρουγουάη για να κατακτήσει το τρόπαιο. Προηγείται 1-0, ισοφαρίζεται και στο 79΄ ο Τζίτζια ρίχνει στην απόλυτη σιωπή 200.000 θεατές στο «Μαρακανά» και «βουβαίνει» μια ολόκληρη χώρα. Τα ΜΜΕ της εποχής ανέφεραν πως δέκα φίλαθλοι πέθαναν στις εξέδρες και πως καταγράφηκαν εκατοντάδες απόπειρες αυτοκτονίας.

1954, Ελβετία: Το θαύμα της Βέρνης. Η Ουγγαρία του Πούσκας σμπαραλιάζει κάθε ομάδα που βρίσκει στον δρόμο τους. Οι Μαγυάροι βάζουν οκτώ γκολ στη Δυτ. Γερμανία και όταν τη συναντούν στον τελικό

της 4ης Ιουλίου προηγούνται με 2-0 μόλις στο 8΄. Στο β΄ μέρος οι διακόπτες των Ούγγρων μυστηριωδώς σβήνουν και οι Δυτικογερμανοί επικρατούν με 3-2, χωρίς καν ούτε οι ίδιοι να μπορούν να το πιστέψουν.

1958, Σουηδία: Στην αποστολή της Βραζιλίας υπάρχει το όνομα ενός άγνωστου πιτσιρικά, Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο. Ούτε καν 18 χρόνων ακόμα θα ταξιδέψει τραυματίας στη Σουηδία και θα του δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστεί από τον δεύτερο γύρο και έπειτα. Ηταν η στιγμή που ο Πελέ συστήθηκε στον κόσμο. Εξι γκολ σε τέσσερα ματς, τα δύο στον τελικό με τη Σουηδία.

1962, Χιλή: Η μάχη του Σαντιάγο. Η Χιλή θα αντιμετωπίσει την Ιταλία στις 2 Ιουνίου και στην αρένα του Σαντιάγο θα ριχτούν 22 ποδοσφαιριστές γεμάτοι μίσος. Ξύλο, αποβολές, αστυνομικές παρεμβάσεις στο «πιο ηλίθιο, απαίσιο, αποκρουστικό και επαίσχυντο ποδοσφαιρικό θέαμα» όπως είχε περιγράψει ο ανταποκριτής του BBC.

1966, Αγγλία: Πέρασε τη γραμμή ή δεν την πέρασε; Ακόμα και σήμερα το γκολ του Τζεφ Χαρστ στις 30 Ιουλίου στον τελικό της Αγγλίας με τη Δυτ. Γερμανία παραμένει άλυτο μυστήριο. Ηταν το τρίτο για τους Αγγλους, που πήραν κεφάλι με 3-2 στο 101΄ της παράτασης για να επικρατήσουν τελικά με 4-2.

1970, Μεξικό: Στο 18ο λεπτό του αγώνα της Αγγλίας με τη Βραζιλία, στις 7 Ιουνίου, ο Ζαϊρζίνιο θα σεντράρει από τα δεξιά, ο Πελέ θα πιάσει τη δυνατή κεφαλιά. Η μπάλα θα σκάσει στο έδαφος και ως… διά μαγείας ο Γκόρντον Μπανκς θα εμφανιστεί στη δεξιά του γωνιά, αποσοβώντας ένα σίγουρο γκολ. Χαρακτηρίστηκε ως η απόκρουση του αιώνα.

1974, Δυτ. Γερμανία: Στην πρώτη φάση του τελικού της 7ης Ιουλίου, οι Ολλανδοί με τη σέντρα του αγώνα θα αλλάξουν 14 φορές την μπάλα χωρίς να την ακουμπήσει κάποιος Γερμανός, θα κερδίσουν πέναλτι και

θα σκοράρουν με τον Νέεσκενς μόλις στο 2ο λεπτό.

1978, Αργεντινή: Στο καθεστώς του Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα, η Αργεντινή έπρεπε να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης, στις 21 Ιουνίου, η «Αλμπισελέστε» χρειάζεται νίκη με τέσσερα γκολ διαφορά κόντρα στο Περού. Ηδη, στο 50΄ το σκορ είναι 4-0 και θα λήξει 6-0, με θύμα τη Βραζιλία που θα αποκλειστεί στην ισοβαθμία. Ακόμα και οι ίδιοι οι Περουβιανοί δεν θέλουν να πολυμιλούν γι’ αυτό το ματς.

1982, Ισπανία: Στο 60΄ του ημιτελικού της Γερμανίας με τη Γαλλία, στις 8 Ιουλίου στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» της Σεβίλλης, ο Πατρίκ Μπατιστόν θα βρεθεί τετ α τετ τον τερματοφύλακα της Νασιοναλμάνσαφτ, Χάραλντ Σουμάχερ. Θα τον πλασάρει την ώρα που ο Σουμάχερ πραγμα τοποιεί κατά… μέτωπο έξοδο με ανοικτά χέρια και πόδια. Ο Μπατιστόν σωριάζεται αναίσθητος στο έδαφος από ένα χτύπημα που παρολίγον να του στοιχίσει τη ζωή.

1986, Μεξικό: Πρωταγωνιστής ο Μαραντόνα. Στις 21 Ιουνίου στο στάδιο «Αζτέκα» θα σκοράρει στον προημιτελικό με την Αγγλία δύο από τα πιο διάσημα γκολ της Ιστορίας. Πρώτα στο 51΄ με το διάσημο «χέρι

του Θεού» και τέσσερα λεπτά αργότερα, διανύοντας 60 μέτρα σε 10 δευτερόλεπτα, περνώντας 5 Αγγλους παίκτες.

1990, Ιταλία: Στο παλάτι του, το Σαν Πάολο της Νάπολης, ο Μαραντόνα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Ιταλία στον ημιτελικό της 3ης Ιουλίου. Οι Ναπολιτάνοι σαστισμένοι και διχασμένοι, βλέπουν τον βασιλιά τους αντιμέτωπο με την εθνική τους ομάδα. Η Αργεντινή εν τέλει πήρε την πρόκριση στα πέναλτι, με τον Μαραντόνα να σκοράρει στο τελευταίο κτύπημα.

1994, ΗΠΑ: Είναι ίσως το πιο διάσημο χαμένο πέναλτι στην Ιστορία. Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο αστοχεί στο τελευταίο της διαδικασίας του τελικού και το τρόπαιο περνάει στα χέρια των Βραζιλιάνων. Το απλανές βλέμμα του όταν βλέπει την μπάλα στον… ουρανό του «Ρόουζ Μπόουλ» εκείνο το μοιραίο βράδυ της 17ης Ιουλίου, αντικατοπτρίζει το συναίσθημα ενός ολόκληρου λαού.

1998, Γαλλία: Το μυστήριο της 11ης Ιουλίου παραμένει άλυτο. Ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου, ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, δεν θα δηλωθεί αρχικά στο φύλλο αγώνα στον τελικό κόντρα στη Γαλλία, αλλά τελικά, κατάχλωμος και αγνώριστος, (υπό την πίεση και των χορηγών) θα δώσει το «παρών» στη βασική ενδεκάδα. Την παραμονή του αγώνα τον είχαν βρει στο δωμάτιο του να βγάζει αφρούς από το στόμα και να έχει σπασμούς.

2002, Ν. Κορέα/Ιαπωνία: Ισπανία και Ιταλία ένιωσαν για τα καλά στο πετσί τους τις διαιτητικές αποφάσεις στη φάση των «16» και των «8» αντίστοιχα, με τη Ν. Κορέα να συγκεντρώνει περισσότερη οργή παρά θαυμασμό για την πορεία ώς τους ημιτελικούς.

2006, Γερμανία: Τι να είπε ο Ματεράτσι στον Ζιντάν άραγε; Στις 9 Ιουλίου, στο «Ολύμπια Στάντιον» του Βερολίνου, στον τελικό της διοργάνωσης, ο Ζινεντίν Ζιντάν θα αποχαιρετήσει τα γήπεδα δίνοντας μια γερή κουτουλιά στο στήθος του Μάρκο Ματεράτσι. Θα αποβληθεί, η Γαλλία θα ηττηθεί στα πέναλτι και ο μύθος της συγκεκριμένης φάσης θα αρχίσει να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα.

2010, Ν. Αφρική: Η Ισπανία μπορεί να κέρδισε το πρώτο της τρόπαιο, η Ιταλία και η Γαλλία μπορεί να αποκλείστηκαν από την πρώτη φάση, αλλά όλα αυτά θα ξεχαστούν πολύ πιο εύκολα από τον ενοχλητικό ήχο που παρήγαγαν οι τοπικές βουβουζέλες. Επί έναν μήνα, ο διαπεραστικός τους ήχος κάλυπτε κάθε άλλη στιγμή της πρώτης διοργάνωσης σε αφρικανικό έδαφος.

2014, Βραζιλία: Στις 8 Ιουλίου στο «Εστάντιο Μινεϊράο», η οικοδέσποινα Βραζιλία βρίσκεται μπροστά στη μεγάλη πρόκληση. Ενα ολόκληρο έθνος ετοιμάζεται να… καλύψει την απουσία του ηγέτη Νεϊμάρ και να πάρει την πρόκριση κόντρα στη Γερμανία, στον τελικό. Βραζιλία – Γερμανία 1-7. Ενα ολόκληρο έθνος που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο ταπεινώνεται και εύχεται η χώρα του να μην είχε αναλάβει ποτέ εκείνη τη διοργάνωση.

2018, Ρωσία: …

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή