«Αρπαγές» Ελλήνων παικτών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ραγδαία αύξηση των μεταγραφών στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τα μεγάλα έσοδα των ευρωπαϊκών ομάδων, αλλά και τη βελτίωση του επιπέδου των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, έχει δημιουργήσει την –πραγματική– αίσθηση πως η Ελλάδα «εξάγει» καλούς αμυντικούς. Γι’ αυτό και η Αρσεναλ δαπάνησε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 20χρονου Κωνσταντίνου Μαυροπάνου από τον ΠΑΣ Γιάννινα, «κλέβοντάς» τον από τις μεγάλες ελληνικές ομάδες που ενδιαφέρθηκαν για τον αμυντικό του ΠΑΣ είτε φιλολογικά είτε με μεγάλη καθυστέρηση.

Οι Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Κώστας Μανωλάς και Κυριάκος Παπαδόπουλος που αποτελούν βασικές μονάδες στις ομάδες τους (Ντόρτμουντ, Ρόμα, Αμβούργο) και αποτιμώνται προς αρκετά εκατομμύρια ευρώ έκαναν το άνοιγμα στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω δύο «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Κατά το παρελθόν, αρκετοί παίκτες που αγωνίζονταν στον Παναθηναϊκό ή στον ΠΑΟΚ πήραν επίσης μεταγραφή στην Ευρώπη, αλλά πόσες περιπτώσεις «Μαυροπάνου» έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, όταν δηλαδή μια ευρωπαϊκή ομάδα καταφέρνει να προλάβει τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου και να αρπάξει έναν ποδοσφαιριστή από τους «μεγαλομεσαίους» ή «μικρομεσαίους» ελληνικούς συλλόγους; Πανομοιότυπη περίπτωση με αυτή του Μαυροπάνου είναι εκείνη του Στάθη Ταυλαρίδη, ο οποίος έφυγε από τον Ηρακλή το 2001 για την Αρσεναλ σε ηλικία μόλις 21 ετών. Με τους «κανονιέρηδες», ο κεντρικός αμυντικός από τις Σέρρες έπαιξε μόλις μία φορά, αλλά πραγματοποίησε αξιοπρεπέστατη καριέρα σε Αγγλία και Γαλλία προτού γυρίσει στην Ελλάδα.

Εξαιρουμένων των Γεωργάτου και Καραγκούνη που πήγαν από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αντίστοιχα, στην Ιντερ, δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλον Ελληνα ποδοσφαιριστή μια απευθείας μεταγραφή από ελληνικό σύλλογο σε έναν παραδοσιακά ισχυρό ευρωπαϊκό. Σπουδαία μεταγραφή είχε πραγματοποιήσει ο Απόστολος Βέλλιος όταν αποκτήθηκε από την Εβερτον το 2011, έπειτα από μια καλή σεζόν στον Ηρακλή. Στην Εβερτον, ο Βέλλιος έπαιξε 22 φορές αλλά στο μεγαλύτερο διάστημα αγωνίστηκε ως δανεικός.

Παλαιότερα οι Νίκος Μαχλάς και Γιάννης Αναστασίου είχαν κάνει μεγάλες για την εποχή μετακινήσεις σε Φίτεσε (1996) και Αντερλεχτ (1999), πριν καταλήξουν αμφότεροι στον Αγιαξ.

Ο Κώστας Φορτούνης έφυγε από τον Αστέρα Τρίπολης το 2011 για την Καϊζερσλάουτερν όπου έπαιξε 70 παιχνίδια. Ο Θωμάς Στρακόσια από τις ακαδημίες του Πανιωνίου το 2011 πήγε στη Λάτσιο με την οποία αγωνίζεται σήμερα ως βασικός, ενώ ο Μάριος Οικονόμου από τον ΠΑΣ Γιάννινα πήγε στην Κάλιαρι το 2013 και κάνει καριέρα στο ιταλικό πρωτάθλημα. Αντίστοιχες περιπτώσεις και στις μεταγραφές των Τζαβέλλα, Σκοπελίτη, Κονέ, Θανάση Καραγκούνη κ.ά.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Ελλάδα το 2004 Αγγελος Χαριστέας ως ποδοσφαιριστής του Αρη μεταπήδησε σε ηλικία 22 ετών στη Βέρντερ Βρέμης το 2002, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Γερμανίας, ενώ ειδική κατηγορία είναι ο Γιώργος Σαμαράς, ο οποίος δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε επαγγελματικό επίπεδο στο ελληνικό πρωτάθλημα και έφυγε από τις ακαδημίες του ΟΦΗ στα 16 του για να παίξει στη Χέρενφεϊν και στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, σε Μάντσεστερ Σίτι και Σέλτικ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή