Mε drones το Παγκόσμιο Κύπελλο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελικοφόρα drones εφοδιασμένα με κάμερες σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η ρωσική αστυνομία, με σκοπό τον έλεγχο των φιλάθλων κατά τη διάρκεια του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας. Το ζήτημα του χουλιγκανισμού που κηλιδώνει εδώ και χρόνια το ρωσικό ποδόσφαιρο υποχρεώνει τη διοργανώτρια του Μουντιάλ του 2018 να λάβει σοβαρά μέτρα ώστε να αποφύγει τυχόν αρνητική δημοσιότητα, πέρα από το γνωστό σκάνδαλο ντόπινγκ αθλητών.

Την ώρα που η IFAB, η διεθνής ομοσπονδία που διευθετεί τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, ετοιμάζεται να προτείνει στη σύνοδό της στις 22 Ιανουαρίου τη χρήση του βιντεοδιαιτητή (VAR) στο Παγκόσμιο Κύπελλο, οι Ρώσοι σκοπεύουν να στρέψουν τις κάμερές τους και προς τις εξέδρες.

Οπως δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της εθνικής φρουράς της ρωσικής ομοσπονδίας, Σεργκέι Μελίκοφ, οι Αρχές ετοιμάζονται να εφαρμόσουν αυστηρούς ελέγχους και σειρά μέτρων ασφαλείας, τα οποία θα περιλαμβάνουν κλειστά κυκλώματα με κάμερες ασφαλείας και τηλεκατευθυνόμενα drones με κάμερες για την καταγραφή όσων επιχειρήσουν να προξενήσουν επεισόδια στις εξέδρες των ρωσικών γηπέδων. «Ιδιαίτερη προσοχή πρόκειται να δοθεί σε προληπτικά μέτρα που σκοπό έχουν να προλάβουν, να ανιχνεύσουν και να καταπολεμήσουν παραβατική συμπεριφορά από βίαιους οπαδούς», δήλωσε ο κ. Μελίκοφ, καθώς η αποτροπή βίαιων περιστατικών αποτελεί προτεραιότητα για την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τα drones έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πολλών καμερών ταυτοχρόνως, συνεπώς με ένα μόνο ελικοφόρο, οι Αρχές θα μπορούν να έχουν ποικιλία πλάνων από όσο ψηλά ή χαμηλά επιθυμούν, πάνω από τα κεφάλια των φιλάθλων. Αρκεί να μη γίνουν στόχος των χούλιγκαν τα drones…

Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι στη διοργάνωση που αρχίζει στις 14 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί με τον μεγάλο τελικό στις 15 Ιουλίου 2018 θα αναπτυχθούν –σε όλους τους αγώνες– και ειδικές ομάδες με ειδίκευση στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση εκρηκτικών μηχανισμών.

Επιπλέον, όλοι οι φίλαθλοι που σκοπεύουν να παρακολουθήσουν αγώνες του Μουντιάλ από τις εξέδρες θα πρέπει να κάνουν αίτηση για «ταυτότητα φιλάθλου». Ο στόχος των διοργανωτών είναι η απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα όλων όσοι έχουν εμπλακεί σε επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Οι Ρώσοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην εικόνα που θα εκπέμψει η χώρα τους και δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν περιστατικά του παρελθόντος. Πέρα από τα αλλεπάλληλα φαινόμενα βίας στο ρωσικό πρωτάθλημα, οι Ρώσοι χούλιγκαν δημιούργησαν σοβαρότατο πρόβλημα κατά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Γαλλία, όταν σε σφοδρότατη σύγκρουση με οπαδούς της Αγγλίας, ένας Αγγλος έπεσε σε κώμα κατόπιν χτυπημάτων με λοστούς από Ρώσους.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής Αλεξάντερ Τζορτζάτζε δήλωσε, πάντως, πέρυσι ότι οι φόβοι περί χουλιγκανισμού στο τουρνουά της Ρωσίας είναι «υπερβολικοί».

Σημειώνεται επίσης ότι το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε πως ειδικές ομάδες διάσωσης διδάσκονται αγγλικά και άλλες ξένες γλώσσες με σκοπό την καλύτερη δυνατή επικοινωνία τους με τους επισκέπτες στη διοργάνωση.

Μένει να δούμε εάν χρησιμοποιηθεί εικόνα από drone και για κάποιες αμφισβητούμενες φάσεις, στην περίπτωση που οι κάμερες στα αεροπλανάκια «πιάσουν» κάτι που οι συμβατικές κάμερες στο έδαφος χάσουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή