Ποδόσφαιρο και γυναίκα δεν πάνε μαζί…

Ποδόσφαιρο και γυναίκα δεν πάνε μαζί…

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη έρευνα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στο γυναικείο ποδόσφαιρο, το οποίο απαριθμεί περίπου 3.500 παίκτριες παγκοσμίως, παρουσίασε η FIFPro (παγκόσμια ομοσπονδία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών).

Στην έρευνα συμμετείχαν αθλήτριες που αγωνίζονται είτε στις εθνικές ομάδες των χωρών τους είτε στην πρώτη κατηγορία των πρωταθλημάτων τους. Στόχος της έρευνας ήταν να γίνουν γνωστά τα προβλήματα του γυναικείου ποδοσφαίρου όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

• Το 90% των γυναικών αποσύρεται πρόωρα από το ποδόσφαιρο.

• Ο μέσος μηνιαίος μισθός φτάνει τα 600 δολάρια (το 60% παίρνει λιγότερα), με τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο όταν το 50% δεν πληρώνεται, ενώ το 37% κάνει λόγο για καθυστερήσεις στις πληρωμές.

• Μόλις το 53% των αθλητριών έχει υπογράψει συμβόλαιο με τον σύλλογο στον οποίο αγωνίζεται και από αυτές μόλις το 9% των αθλητριών, που αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες των χωρών τους, έχει υπογράψει συμβόλαιο.

• Η συμμετοχή στις εθνικές ομάδες δεν αποφέρει κάποιο εισόδημα στο 35%, ενώ απ’ όσες αθλήτριες πληρώνονται, το 38,5% παρατηρεί καθυστερήσεις.

• Το 66% των αθλητριών θεωρεί ότι τα χρήματα που παίρνει για την κατάκτηση τίτλων είναι λίγα, σημειώνοντας ότι απέχουν πολύ από το επίπεδο των ανδρών.

• Το 17,5% των αθλητριών αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα επίθεσης λόγω φύλου, το 5,4% κάνει λόγο για ομοφοβικές επιθέσεις, το 4,5% παρατηρεί φαινόμενα ρατσισμού κατά των γυναικών αθλητριών, ενώ το 3,5% έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

• Μόλις το 2% των αθλητριών έχει παιδιά, ενώ το 47% αναφέρει ότι αναγκάζεται να αποσυρθεί πρόωρα από το ποδόσφαιρο για να κάνει οικογένεια.

• Το 33% των γυναικών, που παίζουν ποδόσφαιρο, αναγκάζεται να κάνει δεύτερη εργασία για να τα βγάλει πέρα, ενώ το 46% προσπαθεί να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με σπουδές.

• Τα προβλήματα που υπάρχουν με την καθυστέρηση των πληρωμών δημιουργούν «παράθυρο» για χειραγώγηση αγώνων. Το 5% ισχυρίζεται ότι έχει δεχθεί σχετική κρούση.

«Η ουσία είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο για αξιοπρεπείς και ασφαλείς θέσεις εργασίας για τις γυναίκες ως επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ πίσω σε σχέση με άλλους τομείς των κοινωνιών όσον αφορά την ισότητα των φύλων», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της FIFPro, Τέο Βαν Σέγκελεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή