Οι ακριβότεροι ποδοσφαιριστές

Οι ακριβότεροι ποδοσφαιριστές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύριος 222 εκατομμύρια ευρώ, ο Νεϊμάρ Τζούνιορ της Παρί Σεν Ζερμέν, παραμένει στην κορυφή του πίνακα των ακριβότερων ποδοσφαιριστών στον κόσμο με βάση την τρέχουσα αξία τους, σύμφωνα με τη νεότερη κατάταξη από το ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο CIES.

Το παρατηρητήριο που εδρεύει στην Ελβετία υπολογίζει με δική του φόρμουλα την αξία κάθε ποδοσφαιριστή όπως αυτή διαμορφώνεται από την ηλικία, τις επιδόσεις με τον σύλλογο και την εθνική του ομάδα, τη θέση στο γήπεδο και τη διάρκεια του ισχύοντος συμβολαίου του, λειτουργώντας ως αντικειμενικό μέτρο για την αποτίμηση των παικτών στη μεταγραφική αγορά.

Ετσι, αυτή την εβδομάδα δημοσίευσε τον κατάλογο των 100 ακριβότερων ποδοσφαιριστών στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας), με βάση τα στοιχεία όπως ίσχυαν στις 5 Ιανουαρίου 2018, αν και στο μεταξύ σημειώθηκαν ορισμένες σημαντικές αγοραπωλησίες.

Ο Βραζιλιάνος Νεϊμάρ, που μόλις το περασμένο καλοκαίρι έσπασε κάθε ρεκόρ με τη μετακίνησή του από την Μπαρτσελόνα στην ΠΣΖ, διατηρεί με άνεση την πρωτιά στον πίνακα με εκτιμώμενη αξία στα 213 εκατ. ευρώ, αλλά ο πρώην συμπαίκτης του Λιονέλ Μέσι έχει πλέον ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και φθάνει τα 202,2 εκατ.

Από κοντά ακολουθούν ο Χάρι Κέιν και ο Κιλιάν Μ’μπαπέ: Ο Αγγλος επιθετικός της Τότεναμ έχει αξία 194,7 εκατ. ευρώ και ο Γάλλος στράικερ της Παρί 192,5 εκατ., λίγους μήνες μετά τη μετακίνησή του από τη Μονακό έναντι 180 εκατ. ευρώ. Πέμπτος, και πρώτος από το Καμπιονάτο, είναι ο Αργεντινός Πάουλο Ντιμπάλα της Γιουβέντους με 174,6 εκατ.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ντέλε Αλι (Τότεναμ) με 171,3 εκατ. ευρώ, Κέβιν ντε Μπρούινε (Μάντσεστερ Σίτι) με 167,8 εκατ., Ρομέλου Λουκάκου (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) με 164,8 εκατ., Αντουάν Γκριεσμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης) με 150,2 εκατ. και Πολ Πογκμπά (Μαν. Γιουνάιτεντ) με 147,5 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρώτη 20άδα βρίσκονται 12 παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ αλλά κανένας της Μπουντεσλίγκα, απ’ όπου ξεχωρίζει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπάγερν, μόλις στην 21η θέση με 107,5 εκατ.

Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο και για το 2017, ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Ρεάλ, βλέπει την αξία του να περιορίζεται στα 80,4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ηλικίας του (32 ετών).

Ο Φιλίπε Κουτίνιο, που κόστισε 120 εκατ. ευρώ συν άλλα 40 εκατ. σε ρήτρα απόδοσης και επιτυχιών στην Μπαρτσελόνα αυτή την εβδομάδα (σύνολο 160 εκατ. ευρώ), είχε στη λίστα του παρατηρητηρίου τη 16η θέση ως παίκτης ακόμη της Λίβερπουλ με αξία στα 123 εκατ. Πλέον, με νεότερη ενημέρωση το παρατηρητήριο ανεβάζει την αξία του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού στα 132,5 εκατ. ευρώ, με βάση και το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε στη Βαρκελώνη.

Αντιθέτως, ο Ολλανδός αμυντικός Φίργιλ φαν Ντάικ, που η Λίβερπουλ απέκτησε από τη Σαουθάμπτον έναντι 84 εκατ. ευρώ, αποτιμάται από το παρατηρητήριο μόνο στα 50,8 εκατ. ευρώ, κάτι που καταδεικνύει το υπερβολικό του ποσού που δαπανήθηκε για τον ακριβότερο, πλέον, αμυντικό στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ωστόσο, στον πίνακα του παρατηρητηρίου ως πιο ακριβός αμυντικός θεωρείται ο Σαμιέλ Ουμτιτί της Μπαρτσελόνα, αποτιμώμενος στα 101 εκατ. ευρώ.

Εκτός της λίστας και ιδιαιτέρως όσον αφορά τους Ελληνες ποδοσφαιριστές στις πέντε μεγάλες χώρες της Ευρώπης, σημειώνεται ότι ο Κώστας Μανωλάς της Ρόμα αποτιμάται στα 38,4 εκατ. ευρώ, ο Κώστας Μήτρογλου –που πρόκειται να δοθεί δανεικός από τη Μαρσέιγ– στα 16,3 εκατ. ευρώ και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος της Ντόρτμουντ στα 10,4 εκατ.

Ο δε άρτι αφιχθείς στην Αρσεναλ Ντίνος Μαυροπάνος αποτιμάται στα 6 εκατ., από 2 εκατ. που κόστισε η μετακίνησή του από τον ΠΑΣ Γιάννινα πριν από μερικές ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή