Οι Χειμερινοί «ζέσταναν» Β. και Ν. Κορέα

Οι Χειμερινοί «ζέσταναν» Β. και Ν. Κορέα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία της Βόρειας με τη Νότια Κορέα για κοινή κάθοδο σε τελετές και ίσως σε κάποια αθλήματα στους επικείμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πγιονγκτσάνγκ, στον κορεατικό νότο, μπορεί να σκόρπισε ικανοποίηση παγκοσμίως αλλά δεν αφήνει όλους τους Κορεάτες ευχαριστημένους.

Ενώ πολιτικοί και άλλοι παράγοντες επιχαίρουν για την προσπάθεια επαναπροσέγγισης έπειτα από μήνες έντασης στην κορεατική χερσόνησο, αθλητές από τη Νότια Κορέα δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένοι με την προοπτική της δημιουργίας κοινών ομάδων ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών που αρχίζουν σε λιγότερο από έναν μήνα.

Σήμερα αναμένεται η έναρξη της απευθείας συνεργασίας Βορειοκορεατών και Νοτιοκορεατών αξιωματούχων στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ για την προετοιμασία της συμμετοχής της Βόρειας Κορέας στους Αγώνες. Το αρχικό σχέδιο της Σεούλ, όπως εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα, αφορά την κοινή παρουσία των δύο κορεατικών αποστολών στην τελετή έναρξης στις 9 Φεβρουαρίου και τη δημιουργία κοινής κορεατικής ομάδας στο χόκεϊ επί πάγου των γυναικών. Θα συζητηθούν ακόμη οι ταξιδιωτικές λεπτομέρειες και η διαμονή της βορειοκορεατικής αποστολής στον νότο.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στους Θερινούς Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 όσο και τέσσερα χρόνια νωρίτερα στο Σίδνεϊ, αλλά και στους Χειμερινούς του Τορίνου το 2006 υπήρχε κοινή κορεατική συμμετοχή στις τελετές έναρξης.

Η Πγιονγκτσάνγκ σχεδιάζει επίθεση φιλίας, με την αποστολή στη διοργάνωση όχι μόνο αθλητών και συνοδών αλλά και καλλιτεχνών για να πλαισιώσουν τη διοργάνωση, αλλά οι Νοτιοκορεάτες αθλητές φέρονται να είναι «έξαλλοι» που θα βρεθούν άγνωστα μέλη στις ομάδες τους.

Ειδικά η είδηση ότι ο υπουργός Αθλητισμού της Νότιας Κορέας πρότεινε την επέκταση της αποστολής της χώρας στο χόκεϊ επί πάγου των γυναικών από 23 σε 30 αθλήτριες ώστε να συμπεριληφθούν και Βορειοκορεάτισσες, μάλλον… «πάγωσε» την εθνική ομάδα της διοργανώτριας.

Ανώτερος αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής ομοσπονδίας χόκεϊ ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως οι διεθνείς παίκτριες «ήταν έξαλλες και βρήκαν την ιδέα ανόητη. Μείναμε άφωνοι που η κυβέρνηση επέλεξε εμάς απροειδοποίητα, ζητώντας μας να παίξουμε με κάποιες άγνωστες στους Ολυμπιακούς».

Η Αμερικανίδα προπονήτρια της εθνικής της Νότιας Κορέας, Σάρα Μάρεϊ, πρόσθεσε ότι η προσθήκη των Βορειοκορεατισσών παικτριών μπορεί να είναι «επικίνδυνη» για τη χημεία της ομάδας.

Σε δημοσκόπηση που έγινε αυτές τις ημέρες στη Νότια Κορέα πάνω από 70% των πολιτών είναι αντίθετοι με τη δημιουργία κοινής ομάδας με τις Βορειοκορεάτισσες, αλλά πάνω από 80% είναι υπέρ της συμμετοχής της Βόρειας Κορέας στους Αγώνες γενικά.

Τα ζητήματα της συμμετοχής των Βορειοκορεατών, τόσο στην ομάδα χόκεϊ γυναικών όσο και σε άλλα αθλήματα όπως στο καλλιτεχνικό πατινάζ, θα τεθούν επί τάπητος στη Λωζάννη το Σάββατο, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Τόμας Μπαχ, θα εξετάσει τις λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιαίτερη αυτή πτυχή των επικείμενων Αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή