Κέρδη-μαμούθ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Κέρδη-μαμούθ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ο σύλλογος με τα περισσότερα έσοδα κατά το 2016, το πλέον πρόσφατο οικονομικό έτος για το οποίο αποκρυσταλλώθηκαν τα πλήρη στοιχεία, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η UEFA.

Η έκθεση με τίτλο «Ευρωπαϊκό Τοπίο στο Συλλογικό Ποδόσφαιρο» ανέφερε ότι τα έσοδα των 700 και πλέον συλλόγων στις πρώτες εθνικές κατηγορίες της Ευρώπης ανήλθαν το 2016 στα 18,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 16,9 δισ. ευρώ το 2015 και μόλις 2,8 δισ. το 1996. Ωστόσο, σχεδόν το ήμισυ των εσόδων (9,1 δισ. ευρώ) αφορά μόνο σε 30 συλλόγους, καθώς η ψαλίδα ανάμεσα στις μεγάλες ομάδες και στις υπόλοιπες ανοίγει.

Τα τηλεοπτικά έσοδα της Πρέμιερ Λιγκ έχουν ανέλθει μάλιστα σε τέτοιο ύψος, ώστε η μικρομεσαία Μπόρνμουθ εκκαθάρισε ίσα έσοδα με την τρις πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιντερ.

Η Γιουνάιτεντ σημείωσε συνολικές εισπράξεις 689 εκατ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση από τα 521 εκατ. του 2015. Ακολούθησαν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, αμφότερες με 620 εκατ., η Παρί Σεν Ζερμέν με 542 εκατ. και η Μάντσεστερ Σίτι με 533 εκατ. ευρώ.

Τα ακαθάριστα κέρδη της Γιουνάιτεντ, ύψους 232 εκατ. ευρώ, είναι επίσης το μεγαλύτερο ποσό από όλους τους συλλόγους, μπροστά από τις Ρεάλ, Παρί Σ.Ζ., Μπάγερν Μονάχου, Αρσεναλ και Σίτι. Ωστόσο, τη Γιουνάιτεντ βάρυνε και το υψηλότερο καθαρό χρέος, που ανήλθε στα 561 εκατ. ευρώ. Την ακολούθησαν στον σχετικό πίνακα η Μπενφίκα, η Ιντερ, η Γιουβέντους και η Λίβερπουλ.

Η έκθεση της UEFA επιβεβαίωσε ότι η Πρέμιερ Λιγκ έχει με διαφορά τα υψηλότερα έσοδα στην Ευρώπη, με μέσον όσο τα 244,4 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο. Ακολούθησε η Μπουντεσλίγκα με 149,6 εκατ. ανά σύλλογο, και οι λίγκες στην Ισπανία (126,3 εκατ.) και την Ιταλία (100,2 εκατ.).

Σημειώνεται ακόμη ότι τα έσοδα υπέστησαν δραματική μείωση σε άλλα πρωταθλήματα, ακόμη και χώρες με μεγάλη παράδοση στο ποδόσφαιρο, όπως στην Ολλανδία (26,7 εκατ. ευρώ) και στην Πορτογαλία (20,3 εκατ. ευρώ). Στην Ελλάδα οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας είχαν έσοδα που κατά μέσον όρο ανήλθαν στα 8,9 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο.

Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τα έσοδα ανά ομάδα ήταν ακόμη χαμηλότερα: Στην Ουγγαρία ήταν 5 εκατ. ευρώ, στην Τσεχία 4,4 εκατ. ευρώ και στη Σλοβενία, πατρίδα του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν, στο 1,5 εκατ. ευρώ μόνο. «Για μία ακόμη φορά οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η πόλωση των εμπορικών και χορηγικών εσόδων μεταξύ του κορυφαίου επιπέδου συλλόγων και των υπολοίπων επιταχύνεται», σχολίασε ο κ. Σέφεριν: «Η UEFA πρέπει να διασφαλίσει ότι το ποδόσφαιρο παραμένει ανταγωνιστικό ακόμη και αν οι οικονομικές αποστάσεις ανοίγουν λόγω της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής αλλαγής».

Ο αναλυτής της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας Σέφτον Πέρι σημείωσε ότι «μόνο ένας περιορισμένος αριθμός συλλόγων είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί πλήρως τις τεράστιες εμπορικές ευκαιρίες που η παγκόσμια αγορά προσφέρει».

Οι 16 από τις 20 πρώτες ομάδες βάσει εγχώριων ραδιοτηλεοπτικών εσόδων είναι αγγλικές, πάντα με τη Γιουνάιτεντ στην κορυφή με 146 εκατ. ευρώ και τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα να ακολουθούν. Η Μπόρνμουθ έλαβε 99 εκατ., όσα και η Ιντερ, ενώ η Γιουβέντους ήταν η μόνη ιταλική ομάδα στην πρώτη 20άδα. Ωστόσο, η Αρσεναλ αποκόμισε τα περισσότερα ανά φίλαθλο στο γήπεδο, με μέσον όρο τα 97,8 ευρώ το άτομο. Η έκθεση επίσης επιβεβαίωσε ότι το καλοκαίρι του 2017 οι μεταγραφικές δαπάνες έφτασαν στο ποσό-ρεκόρ των 5,6 δισ. ευρώ στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή