Μηχανή κερδών η Γιουνάιτεντ

Μηχανή κερδών η Γιουνάιτεντ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ τον περασμένο Ιούνιο όχι μόνο ανέβασε τη Ρεάλ στη δεύτερη θέση των συλλόγων με τα περισσότερα έσοδα, αλλά την έφερε και κοντά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την πρωτοπόρο της Football Money League, δηλαδή την ετήσια σχετική έρευνα της Deloitte.

Η έκθεση της εταιρείας για την ποδοσφαιρική σεζόν 2016-17 δείχνει ότι η Γιουνάιτεντ είδε τα έσοδά της να συρρικνώνονται την περασμένη περίοδο, κατά την οποία απουσίαζε από το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ. Από τα 689 εκατ. ευρώ τη σεζόν 2015-16, οι «κόκκινοι διάβολοι» έπεσαν κατά 12,7 εκατ. ευρώ την περυσινή χρονιά στα 676,3 εκατ.

Ηταν η δέκατη χρονιά στις δύο δεκαετίες της έρευνας που η Γιουνάιτεντ βγαίνει πρώτη σε έσοδα, ένα ρεκόρ που θα ζήλευε στον αγωνιστικό τομέα και ο πολυνίκης προπονητής της, σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Αναμφίβολα πάντως η λάμψη που προσέδωσε στον σύλλογο ο Σκωτσέζος τεχνικός μέχρι την αποχώρησή του πιστώνεται και για τις οικονομικές επιδόσεις του.

Λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ πίσω της βρέθηκε η Ρεάλ, αυξάνοντας τα έσοδά της κατά 54,5 εκατ. ευρώ, από 620,1 εκατ. πρόπερσι σε 674,6 εκατ. με βάση την ετήσια οικονομική της κατάσταση. Ετσι οι Μαδριλένοι ξεπέρασαν τη μεγάλη αντίπαλο Μπαρτσελόνα που αύξησε τα έσοδά της κατά 28,1 εκατ. ευρώ, από τα 620,1 εκατ. στα 648,3 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη πεντάδα παρέμειναν η Μπάγερν Μονάχου με 587,8 εκατ. ευρώ και η Μάντσεστερ Σίτι με 527,7 εκατ., με μικρές αλλαγές σε σχέση με τη σεζόν 2015-16.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες η UEFA έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της περί των εσόδων και κερδών των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων κατά το ημερολογιακό έτος του 2016. Και εκεί η Γιουνάιτεντ ήταν επικεφαλής, με έσοδα 689 εκατ. και κέρδη 232 εκατ. ευρώ.

Η αποχώρηση του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και η απώλεια του εγχώριου τίτλου έριξαν την Παρί Σεν Ζερμέν από την έκτη στην έβδομη θέση, με πτώση εσόδων κατά 34,7 εκατ. ευρώ στα 486,2 εκατ. Ωστόσο η φετινή σεζόν, με την έλευση των Νεϊμάρ και Κιλιάν Μ’μπαπέ, αναμένεται να δείξει αντίστροφη πορεία για τα έσοδα των Παριζιάνων…

Στην έκτη θέση σκαρφάλωσε η Αρσεναλ, με σεβαστή αύξηση των εσόδων της κατά 21,1 εκατ. ευρώ στα 487,6 εκατ., απόρροια της βέλτιστης εκμετάλλευσης του νέου της γηπέδου. Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης των 66,8 εκατ. ευρώ σημείωσε η Γιουβέντους, παραμένοντας στη 10η θέση αλλά πλησιάζοντας τις Τσέλσι και Λίβερπουλ. Αύξηση και για την Τότεναμ, που με σχεδόν 76 εκατ. ευρώ περισσότερα ανέβηκε στην 11η θέση, αφήνοντας στη 12η την Ντόρτμουντ.

Οπως όμως θα προέβλεπε κανείς, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η Λέστερ Σίτι, που έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της πέρυσι στο Τσάμπιονς Λιγκ ως πρωταθλήτρια του ακριβότερου πρωταθλήματος, της Πρέμιερ Λιγκ, και προχώρησε μέχρι και την οκτάδα του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού. Ετσι από την 20ή θέση τη σεζόν που στέφθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας, ανέβηκε στη 14η με άνοδο 99 εκατ. ευρώ στα 271,1 εκατ.

Μπροστά της, στη 13η θέση ήταν η Ατλέτικο Μαδρίτης στην τελευταία της σεζόν στο γήπεδο Βιθέντε Καλδερόν, και πίσω της η Ιντερ (με άνοδο 83 εκατ. ευρώ), η Σάλκε, η Γουέστ Χαμ που μετακόμισε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, και τρεις νέες είσοδοι στην πρώτη 20άδα, οι Σαουθάμπτον, Νάπολι και Εβερτον.

Οπως επισημαίνει η Deloitte, το σύνολο των εσόδων των 20 κορυφαίων ομάδων της Money League σημείωσε νέο ρεκόρ, καθώς αυξήθηκε κατά 6% φτάνοντας τα 7,9 δισ. ευρώ. Είναι επίσης η πρώτη χρονιά στην ιστορία της έρευνας που η Μίλαν είναι εκτός 20άδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή