Παγκόσμιο Κύπελλο: Η μάχη της… μπίρας στη Ρωσία

Παγκόσμιο Κύπελλο: Η μάχη της… μπίρας στη Ρωσία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγους μήνες πριν από τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, η FIFA και οι διοργανωτές έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τη «μάχη της μπίρας». Δηλαδή της ελεύθερης πώλησής της εντός των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Πριν από λίγες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η πώληση μπίρας θα απαγορευθεί στους αγώνες του Μουντιάλ που θα φιλοξενηθούν στο γήπεδο του Ροστόφ από την τοπική «κυβέρνηση», δημιουργώντας αναστάτωση τόσο σε φιλάθλους, όσο και κυρίως, στις εταιρείες που έχουν συμβληθεί με τη FIFA, έχουν γίνει σπόνσορες και έχουν συμφωνήσει να πωλούν μπίρες στο Μουντιάλ.

Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την αντίδραση της FIFA, η οποία υπογράμμισε ότι έχει το δικαίωμα να πωλεί μπίρα σε στάδια σε όλες τις ρωσικές πόλεις που θα φιλοξενήσουν το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018.

Η δήλωση αξιωματούχου της στα ρωσικά ΜΜΕ ανέφερε τα εξής: «Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο 2013-FZ που εκδόθηκε το 2013, η FIFA επιτρέπεται να πωλεί μπίρα σε δημόσιους σταθμούς παραχώρησης σταδίων κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2018 πριν και κατά τη διάρκεια κάθε αγώνα, καθώς και εντός των γεγονότων FIFA Fan Fest».

Νόμος Πούτιν

Πράγματι το 2013, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο άρσης απαγόρευσης του αλκοόλ σε αθλητικά γεγονότα που ισχύουν από το 2005, προκειμένου να επιτρέψει στη FIFA και στους εταίρους της να πωλήσουν αλκοόλ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, χωρίς όμως να προσδιορίζει ποια είναι τα μέρη στα οποία η πώληση αλκοόλ θα επιτρέπεται, κάτι που επικαλούνται οι τοπικοί άρχοντες του Ροστόφ.

Το θέμα απέκτησε κι άλλη διάσταση. Εταιρεία παρασκευής μπίρας με έδρα τη Ρωσία, μόλις πληροφορήθηκε την απαγόρευση πώλησης οινοπνευματωδών ποτών στο Rostov Arena με βάση παλαιότερο νόμο, διέρρευσε την πρόθεσή της να κινηθεί νομικά κατά της τοπικής κυβέρνησης του Ροστόφ. Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο φόβος για τη συμπεριφορά των χούλιγκαν που θα πάνε το καλοκαίρι στη Ρωσία, κυριαρχεί, ειδικά γι’ αυτούς που θα προέρχονται από χώρες, η κουλτούρα των οποίων είναι… συνυφασμένη με την μπίρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή