Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και με την κοινή παρέλαση των αποστολών της Νοτίου και Βορείου Κορέας πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ίσως η πιο εντυπωσιακή τελετή στην ιστορία του θεσμού. Μέσα από ένα παραμύθι, με πρωταγωνιστές πέντε παιδιά, το παρελθόν συνάντησε το μέλλον, η παράδοση την τεχνολογία και η μυθολογία την ιστορία. Η είσοδος της ελληνικής σημαίας στην αρχή της παρέλασης και η απαγγελία του Ολυμπιακού Υμνου στα ελληνικά θύμισαν στα εκατομμύρια θεατών και τηλεθεατών τις ρίζες της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης.

Η τελετή, που είχε τον τίτλο «Ειρήνη και Ρυθμός», άρχισε με ένα ταξίδι στον χρόνο. Με τους πέντε μικρούς πρωταγωνιστές που συμβόλιζαν τους ολυμπιακούς κύκλους, τη λευκή τίγρη Σοοχοράνγκ, τη μαύρη αρκούδα Μπαντάμπι και περισσότερους από 2.000 καλλιτέχνες, άρχισε η αφήγηση και το… ταξίδι.

Στην παρέλαση των αθλητών, όπως πάντα, πρώτη μπήκε η ελληνική αποστολή. Η Σοφία Ράλλη κρατούσε την ελληνική σημαία και ακολουθούσαν οι εκπρόσωποι της χώρας μας, Μαρία Ντάνου, Ιωάννης Αντωνίου και Απόστολος Αγγέλης. Αξιες προσοχής ήταν η τεράστια αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (η μεγαλύτερη στην ιστορία) και η αποστολή των Ρώσων αθλητών που έκαναν παρέλαση ως ολυμπιακοί αθλητές της Ρωσίας, εξαιτίας του σκανδάλου ντόπινγκ. Η ομάδα, όμως, που κέρδισε τα περισσότερα χειροκροτήματα ήταν αυτή της Νοτίου και Βορείου Κορέας που για πρώτη φορά, μετά το 2006, βρέθηκαν δίπλα δίπλα. Επικεφαλής των δύο χωρών ήταν ο Νοτιοκορεάτης αθλητής του μπόμπσλεϊ, Γουόν Γιουν Γιονγκ, και η αθλήτρια του χόκεϊ επί πάγου από τη Βόρεια Κορέα, Χουάνγκ Τσουνγκ Γκουμ.

Το υπερθέαμα χρωμάτων και τεχνολογίας συνεχίστηκε και 1.200 drones (αριθμός-ρεκόρ), σαν σύγχρονα περιστέρια, σχημάτισαν αρχικά μία ανθρώπινη μορφή που παρέπεμπε σε σκιέρ και, στη συνέχεια, τους ολυμπιακούς κύκλους, ενώ δεκάδες σκιέρ κατέβαιναν την τεράστια πίστα που σχηματίστηκε μέσα στο στάδιο. Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με την Αφή της Φλόγας στον ειδικό βωμό που είχε δημιουργηθεί. Δύο παίκτριες της ενοποιημένης ομάδας χόκεϊ επί πάγου της Κορέας, η Γιονγκ Σου Χιόν από τη Βόρεια Κορέα και η Παρκ Γιονγκ Αχ από τη Νότια Κορέα, ήταν οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι που παρέδωσαν τη Φως από την Αρχαία Ολυμπία στη σούπερ σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ από τη Νότια Κορέα, Γιόνα Κιμ, η οποία και άναψε με τη βοήθεια της τεχνολογίας τον εντυπωσιακό βωμό. Τα φλας τράβηξε η παρουσία της Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δίπλα στον Νοτιοκρεάτη πρόεδρο Μου Τζάε Ιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή