Ποδόσφαιρο: Εκτός μάχης ο Ολυμπιακός

Ποδόσφαιρο: Εκτός μάχης ο Ολυμπιακός

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα ήρθε η ισοπαλία του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι για την 21η αγωνιστική, που τον απομάκρυνε ακόμη περισσότερο από τη θέση του οδηγού στην κούρσα του τίτλου. Και χθες ακολούθησε η ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών για τα επεισόδια στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο Φάληρο, με αποτέλεσμα να «εκτοξευθεί» στους 9 και στους 7 βαθμούς η διαφορά από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ αντίστοιχα, που προπορεύονται στον πίνακα. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πλέον ως κύριο στόχο τους την τρίτη θέση που διεκδικεί και ο Ατρόμητος. Υπό προϋποθέσεις, εξασφαλίζει το καλύτερο εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ. Αρκεί να μην κατακτήσει το κύπελλο η ΑΕΛ ή ο Πανιώνιος, εφόσον θεωρήσουμε δεδομένη την παρουσία των ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στις δύο πρώτες θέσεις στο «φινάλε» της περιόδου.

Εκτός από την αφαίρεση τριών βαθμών, το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λίγκας τιμώρησε τους «Πειραιώτες» και με ποινή δύο αγώνων χωρίς παρουσία θεατών, καθώς και με πρόστιμο 90.000, λόγω των επεισοδίων που έγιναν εντός αγωνιστικού χώρου μετά τη λήξη του αγώνα με την ΑΕΚ και συνδέθηκαν με βιαιοπραγίες ή και φθορές ξένης περιουσίας. Βεβαίως, η ποινή είναι εφέσιμη. Ωστόσο με βάση τα νέα δεδομένα ο Ολυμπιακός θα παίξει χωρίς θεατές στους δύο επόμενους εντός έδρας αγώνες, τον κυριακάτικο με τον Πανιώνιο και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στις 4 Μαρτίου.

Η ποινή που επιβλήθηκε προβλέπεται στο άρθρο με το οποίο κλήθηκε ο Ολυμπιακός σε απολογία με βάση την έκθεση της αστυνομίας και του παρατηρητή αγώνα: «Βάσει των αναφερομένων στο από 04-02-2018 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ), στην από 04-02-2018 Εκθεση Παρατηρητή Αγώνα, και στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 2128/18/266225 από 06-02-2018 αναφορά συμβάντων της αστυνομίας, σε συνδυασμό και με τον οπτικοακουστικό υλικό φορέα εγγραφής εικόνας και ήχου (DVD), στον οποίο αποτυπώνεται ο επίμαχος ποδοσφαιρικός αγώνας».

Στο σκεπτικό της απόφασης τονίστηκε ότι «έξι (6) άγνωστα άτομα, τα οποία έφεραν διαπιστεύσεις της γηπεδούχου και ήδη εγκαλούμενης ΠΑΕ εισήλθαν εντός του αγωνιστικού χώρου και επιτέθηκαν λεκτικά κατά των αθλητών και των παραγόντων της φιλοξενούμενης ομάδας, οι οποίοι είχαν ήδη εισέλθει εντός του αγωνιστικού χώρου για να πανηγυρίσουν τη νίκη τους». Εξαιτίας αυτής της ενέργειας, επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις και μετά την ένταση που προκλήθηκε, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο περίπου 50 οπαδοί των «ερυθρολεύκων», που προκάλεσαν επεισόδια και φθορές.

Στην επιχειρηματολογία του Ολυμπιακού για αδικαιολόγητη και προκλητική παρουσία της αστυνομίας, στο σκεπτικό της απόφασης διευκρινίζεται: «Δεν αποδέχεται ως “επιθετική και εριστική” τη συμπεριφορά της αστυνομίας και αντιθέτως θεωρεί απολύτως δικαιολογημένη την είσοδο των αστυνομικών στον αγωνιστικό χώρο. Και γιατί έπρεπε να σταματήσουν οι λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των έξι διαπιστευμένων και των ανθρώπων της ΑΕΚ, αλλά και γιατί, σύμφωνα με το σκεπτικό, στο φινάλε κρίσιμων αγώνων ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εν λόγω λεκτικές κατ’ αρχάς αντιπαραθέσεις και διαμαρτυρίες να εξελιχθούν σε βίαιο συμβάν».

Πάντως, οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού θεωρούν πως η ποινή είναι εξοντωτική. Μάλιστα, έφεραν ως παραδείγματα πολύ σοβαρά επεισόδια του παρελθόντος όπου δεν επιβλήθηκε αφαίρεση βαθμών, παρά το γεγονός ότι κινδύνευσαν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Στέκονται στο γεγονός πως δεν αφαιρέθηκαν βαθμοί από την ΑΕΚ για όσα έγιναν στον περσινό τελικό του κυπέλλου στον Βόλο. Επιπλέον, εδώ και ημέρες έχουν εκφράσει δημοσίως την απορία τους για τη μη κλήση του ΠΑΟΚ σε απολογία για την «εισβολή» οπαδών του στους «Ζωσιμάδες» στον πρόσφατο αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή