Ποδόσφαιρο: «Στροφή» στο «φυτώριο»

Ποδόσφαιρο: «Στροφή» στο «φυτώριο»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία δύσκολη στιγμή, λόγω της επίσημης αποχώρησης της NOVA από την κεντρική διαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος, η Σούπερ Λίγκα, αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, σχετικά με τους ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν τις ομάδες του πρωταθλήματος και σε συνέχεια συζητήσεων σε δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, με θέμα τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ελληνικότητας του πρωταθλήματος, δημοσιοποίησε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι τα τμήματα υποδομών των ΠΑΕ-Μελών της Σούπερ Λίγκας αποτελούν ένα δυναμικό «φυτώριο» εκπαίδευσης ποδοσφαιριστών.

Σύμφωνα με τη Σούπερ Λίγκα «η επαγγελματική εκπαίδευση που γίνεται στα τμήματα Υποδομών των ΠΑΕ της Super League ωφελεί πολλαπλά το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ παράλληλα θέτει τις βάσεις για τη συστηματική εξέλιξη των νέων ποδοσφαιριστών».

Μετά την αξιολόγηση δεδομένων που αφορούν την περίοδο 2016-17, αλλά και τον Α΄ Γύρο του φετινού πρωταθλήματος, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

• Ο αριθμός των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα είναι μεγαλύτερος του αριθμού των αλλοδαπών.

• Ικανοποιητικός αριθμός ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα προέρχεται από τα φυτώρια. Πρόκειται για ποσοστό 34%, όσον αφορά τον πρώτο γύρο του φετινού πρωταθλήματος, το οποίο κρίνεται αρκετά υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά πάγια πρακτική οι ΠΑΕ τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερους ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες των ΠΑΕ στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος.

Πηγές από τη Σούπερ Λίγκα σχολίαζαν ότι «υπάρχει αξιοποίηση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών κάτι που τονώνει την ελληνικότητα του πρωταθλήματος, ενώ οι ποδοσφαιριστές αυτοί πλαισιώνουν τις εθνικές ομάδες από τις μικρότερες ηλικίες». Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, εκεί όπου έχουν συζητηθεί μέτρα ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ελληνικότητα του πρωταθλήματος και μία από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να καθοριστεί ένας μάξιμουμ αριθμός αλλοδαπών και κοινοτικών ποδοσφαιριστών που θα μπορούν να έχουν οι ομάδες στο ρόστερ τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή