Εντάσεις μεταξύ Ρώσων και άλλων αθλητών

Εντάσεις μεταξύ Ρώσων και άλλων αθλητών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα ψυχρό –και όχι λόγω του χιονιού που περιβάλλει την Πιονγκτσάνγκ– ολοκληρώνονται αύριο στη Ν. Κορέα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2018. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ψυχροπολεμικό κλίμα, που στρέφεται κατά των Ρώσων αθλητών με σειρά περιστατικών έντασης τις τελευταίες μέρες που στηλίτευσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Εκεί που κατόρθωσε η ΔΟΕ να σβήσει την εστία φωτιάς που μαινόταν πριν από τους αγώνες μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, η σιγοκαίουσα φωτιά ανάμεσα στους αθλητές από τη Ρωσία και τους Δυτικούς συναδέλφους τους φούντωσε από διάφορα περιστατικά στο Ολυμπιακό Χωριό και αλλού.

Οι Ρώσοι συμμετέχοντες στους Αγώνες υπό την ολυμπιακή σημαία αντιμετωπίζονται ως παρίες στους χώρους των Αγώνων. Αναφέρθηκαν πολλά περιστατικά αδιαφορίας ή και εχθρικής αντιμετώπισης τόσο εκ μέρους των Δυτικών όσο και των Ρώσων αθλητών, με την Γκουνίλα Λίντμπεργκ, που είναι μέλος του εκτελεστικού γραφείου της ΔΟΕ, να καταγγέλλει το φαινόμενο της επί τούτου αποφυγής των Ρώσων αθλητών από Δυτικούς ως παραβιάζον το ολυμπιακό πνεύμα.

Είχε προηγηθεί και σοβαρό φραστικό επεισόδιο μεταξύ δύο αθλητών, ενός Καναδού κι ενός Ρώσου, μερικές μέρες πριν από τη τελετή έναρξης, με την καναδική αποστολή να ζητεί και δημοσίως συγγνώμη.

Στη διάρκεια των Αγώνων ο προπονητής της εθνικής ανδρών χόκεϊ των ΗΠΑ αρνήθηκε να χαιρετίσει τον αντίπαλο Ρώσο προπονητή μετά τη συντριβή των Αμερικανών με 4-0, επικαλούμενος ότι οι Ρώσοι έκαναν ό,τι μπορούσαν να αυξήσουν το σκορ στο τέλος παρά τη βέβαιη νίκη τους.

Από την άλλη πλευρά, η Βελγίδα πρωταθλήτρια του σκέλετον Κιμ Μέιλεμανς κατηγόρησε Ρώσους αθλητές ότι την παρενόχλησαν και την απείλησαν επειδή είχε μποϊκοτάρει αγώνες της διεθνούς ομοσπονδίας που διεξήχθησαν στη Ρωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρωσικό σκάνδαλο κρατικού ντόπινγκ. Σημειώνεται ότι η ομοσπονδία, υπό την πίεση της Μέιλεμανς και άλλων αθλητών, αφαίρεσε τη διοργάνωση του περυσινού παγκόσμιου πρωταθλήματος από τη ρωσική πόλη Σότσι και την πήγε στη Γερμανία.

Αντιστοίχως, ο αργυρός ολυμπιονίκης του διάθλου Σεμπάστιαν Σάμουελσον ζήτησε από τους άλλους αθλητές να μποϊκοτάρουν τις διοργανώσεις της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος που θα διεξαχθούν στη Ρωσία, και ιδιαιτέρως το Παγκόσμιο Κύπελλο που προγραμματίζεται για τον Μάρτιο. Ο Σουηδός ανέφερε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» που η ομοσπονδία του διάθλου δεν έχει αφαιρέσει τρεις διοργανώσεις του προσεχούς μηνός από τη Ρωσία.

Η δε υπόθεση ντόπινγκ αθλητή της ρωσικής ομάδας μεικτού διπλού κέρλινγκ, Αλεξάντρ Κρουσελνίτσκι, που αφαίρεσε το χάλκινο μετάλλιο από την ομάδα των Ολυμπιακών Αθλητών από τη Ρωσία αύξησε την ένταση. Η αποστολή από τη Ρωσία πάντως αρνήθηκε να εφεσιβάλει την απόφαση, προφανώς ως υποχώρηση ενόψει της πιθανής άρσης του αποκλεισμού των ρωσικών συμβόλων από τους Ολυμπιακούς, κάτι που αναμένεται να επιτρέψει στους Ρώσους αθλητές να παρελάσουν με τη σημαία τους στην αυριανή τελετή λήξης των Αγώνων. Ωστόσο, ο Κρουσελνίτσκι κάνει λόγο για σαμποτάζ, ισχυριζόμενος ότι η ουσία μελδόνιο που ανιχνεύθηκε σε δείγμα του οφείλεται σε «πειραγμένο» ποτό που ήπιε όσο ήταν στην Ιαπωνία για προπονήσεις, πριν μεταβεί στη Ν. Κορέα. Χθες έγινε γνωστό και δεύτερο κρούσμα ντόπινγκ από Ρώσους. Πρόκειται για την αθλήτρια του ελκήθρου Ναντέζντα Σεργκέεβα, που βρέθηκε θετική στην ουσία τριμεταζιδίνη. Στους αγώνες του διπλού ελκήθρου κατετάγη 12η με τη συναθλήτριά της Αναστάζια Κοτσερζόβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή