Γυναικείο «κίνημα» στον αθλητισμό

Γυναικείο «κίνημα» στον αθλητισμό

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρωτοπόρο στη μάχη για ισότητα των φύλων στον αθλητισμό αναδεικνύεται η γυναικεία εθνική ποδοσφαίρου των ΗΠΑ.

Δύο χρόνια αφότου άρχισαν τη δημόσια μάχη τους για ίσες αμοιβές με τους άνδρες ποδοσφαιριστές κι ένα χρόνο μετά την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, οι Αμερικανίδες διεθνείς έχουν αναχθεί σε παραδείγματα προς μίμηση και πολύτιμες συμβούλους για γυναικείες ομάδες πολλών αθλημάτων και πολλών χωρών.

Στις Αμερικανίδες προσέτρεξαν οι Καναδές διεθνείς για θέματα κάλυψης της μητρότητας στα συμβόλαιά τους. Το ίδιο έκαναν οι μπασκετμπολίστριες του WΝΒΑ απαιτώντας από τους εργοδότες τους ανεκτά επίπεδα ποιότητας σε εξοπλισμό, ξενοδοχεία και μετακινήσεις. Ομοίως και οι Αμερικανίδες διεθνείς του χόκεϊ στον πάγο, για θέματα εκπροσώπησης.

«Νομίζω ότι πλέον υπάρχει πραγματικά κίνημα συνεργασίας των γυναικών, τόσο εντός όσο και εκτός αθλητισμού», λέει η Κρίστεν Πρες, διεθνής με τις ΗΠΑ: «Από όλο τον κόσμο γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να έχεις συνεργασία με τους ανθρώπους που βιώνουν ό,τι κι εσύ».

Μέσω Ιντερνετ οι διεθνείς Αμερικανίδες παρέχουν συμβουλές και δημόσια στήριξη ή απλώς ενισχύουν με το παράδειγμά τους αθλήτριες ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα αντίστοιχη δράση να έχουν αναλάβει υπέρ των δικαιωμάτων τους οι γυναικείες εθνικές ποδοσφαίρου σε Ισπανία, Βραζιλία, Νιγηρία, Ιρλανδία, Αυστραλία και Νορβηγία.

Και αυτό πλέον εξαπλώνεται διεθνώς και σε άλλα σπορ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή